Din multitudinea de subiecte existente, am ales să încep cu o ştire recentă despre preferatul meu dintre avioanele moderne.

Foarte pe scurt, Rafale este avionul multirol cu care Franţa a planificat înlocuirea in decada 2000 – 2010 a nu mai puţin de şapte tipuri de avioane:

– Jaguar – atac la sol

– Super Etendard – atac la sol, ambarcat pe portavioane

– Crusader – acoperire aeriana pentru gruparile navale, ambarcat pe portavioane

– Mirage F1 – multirol

– Mirage 2000 C – vânătoare

– Mirage 2000 N si D – atac la sol şi interdicţie cu armament convenţional şi nuclear

– Mirage 4 – lovire cu armament nuclear şi recunoastere

Herve Morin, ministrul apărării din guvernul francez, a aprobat zilele trecute achiziţia a încă 60 de avioane Rafale, ridicând la 180 numărul de aparate de acest tip comandate până în prezent spre a fi produse pentru dotarea proprie.

Ministrul apărării a precizat însă, că livrările către escadrile depind în primul rând de succesul potenţial al avionului la export. În prezent, Rafale se află în fazele finale ale programelor de achiziţie din Brazilia si Elveţia, mizându-se şi pe o comandă din partea Emiratelor Arabe Unite.

Dacă în urmă cu câţiva ani, pe când avioane Mirage F1 si Jaguar au efectuat exerciţii comune în România cu Lacencerele noastre, s-a zvonit că vom cumpăra de la francezi aparate din aceste tipuri şi nu s-a concretizat nimic, în prezent Rafale este oficial unul dintre pretendenţii pentru dotarea dotarea Forţelor Aeriene Române.

Deşi mă bazam pe lobby-ul preşedintelui Sarkozy, din nefericire balanţa pare să se încline în favoarea cumpărării de F-16 Falcon la mâna a doua.

Spre dezamăgirea pasionaţilor şi nu numai.

Rafale