… and this will be only temporary.

Submarinul nuclear de atac Nerpa a intrat oficial în dotarea Marinei Rusiei, după ce în 2008, din 208 persoane de la bord, 20 au murit şi alte 21 au suferit de intoxicaţie cu freon, din cauza unei scurgeri de freon de la instalaţia anti-incendiu, incident suferit în prima ieşire de test a navei.

Cifre:

Constructorul, Amur Shipyard, din Komsomolsk, a cheltuit aproape două miliarde de ruble pentru repararea submarinului.

Rusia va închiria Indiei acest submarin pe o perioadă de zece ani, contra sumei de 650 milioane $.

Site-ul naval-technology.com spune despre Nerpa că face parte din clasa Akula II, în timp ce rusnavy.com susţine că submarinul acesta este clasificat Akula I.

Akula II posedă de patru tuburi lanstorpilă de 650 m.m. şi şase de 533 m.m., pe când Akula I are cu două tuburi de 533 m.m.  Varianta evoluata, II-ul, este mai lung cu patru metri şi dispune de o tehnologie avansată de reducere a zgomotului produs de motoare.

Ambele site-uri citate spun că Akula poate imersa până la şase sute de metri, dar dacă naval-technology afişează 33 de noduri pentru clasa respectivă, rusnavy.com anunţă pentru Nerpa o viteză de 30 de noduri. James Bond, Ceac Noris si Hruşcă ştiu cu siguranţă adevărul adevărat.

Pe site-ul ruşilor scrie că torpilele pentru lansatoarele de 650 m.m. au fost retrase din operativitate, după ce în anul 2000 a fost pierdut submarinul Kursk.

The four 650mm tubes can be fitted with liners to provide additional 533mm weapon launch capacity. The torpedo tubes can be used to launch mines instead of torpedoes. The Akula can launch a range of anti-submarine and anti-surface vessel torpedoes.

Naval-technology.com

Submarinul dispune pentru apărarea antiaeriană de o instalaţie portabilă  de tipul SA-N-5/8 cu o rezervă de 18 rachete.

Eu doar atât aş pune la dispoziţie indienilor, chiar dacă Nerpa poate lua la bord până la 12 rachete de croazieră SS-N-21 Sampson cu raza de acţiune de 3000 km, capabile să livreze la destinaţie o încărcătură nucleară cu 200 kilotone forţă de distrugere. Şi nici rachete antinavă SS-N-15 Starfish, sau SS-N-16 Stallion, care pot lovi ţinte aflate la 45 şi respectiv 100 de kilometri distanţă.

Final de cifre: echipajul numără 73 de membri.

Şi acum, iată-l pe Nerpa:

Sursa: http://rusnavy.com/