Ministrul de Externe Vygaudas Ušackas

Sursa: Baltic Review

Ministrul Lituanian de externe, Vygaudas Usackas, a demisionat zilele trecute după o dispută cu preşedintele Dalia Grybauskaite, pe tema închisorilor secrete ale CIA (US Central Intelligence Agency) de pe teritoriul ţării.

Dalia Grybauskaite a declarat în mod public că ea crede pe teritoriul Lituaniei au fost deţinuţi prizonieri ai serviciilor de informaţii americane, însă ministrul de externe a negat.

Disputa dintre cei doi survine unui raport parlamentar în care este menţionat faptul că au fost oferite către CIA două locaţii pe teritoriul lituanian, pentru a servi ca incinte în care prizonierii suspecţi a fi apartenenţi ai Al-Qaeda să poată fi interogaţi.

Pe data de 20 Ianuarie, Grybauskaite a cerut premierului Andrius Kubilius să îl demitp pe Usackas, deoarece acesta a pierdut încrederea preşedintelui.

În luna Decembrie a anului trecut, Comitetul Naţional de Securitate al Parlamentului Lituanian a raportat că CIA a stabilit în ţările baltice închisori secrete unde sunt interogaţi suspecţii Al-Qaeda.

În luna Octombrie s-au demarat investigaţiile, după ce ABC News a anunţat în luna August că foşti oficiali ai CIA au declarat că Lituania a pus la dispoziţia CIA o locaţie pentru o închisoare secretă, unde unii dintre cei mai importanţi membri ai Al-Qaeda erau interogaţi. Această implicare a Lituaniei s-a dorit a îmbunătăţi relaţiie cu SUA.