Suedezia, vecină şi prietenă

Sursa: Wikipedia

Suedia a tăiat din bugetul militar, reducând cheltuielile cu aproximativ 20 de procente în ultimul deceniu şi va îngheţa fondurile alocate apărării undeva pe la 5-5,5 miliarde de dolari pe an. Deşi li se alocă mai puţini bani, militarilor li se coace ceva: fiecare unitate dintre cele active trebuie să poată desfăşura, în doar o săptămână, misiuni de menţinere a păcii, în afara propriilor graniţe. În prezent, numai o treime din unităţile active pot fi trimise afară, multe dintre ele necesitând mai mult de un an pentru pregătire în acest sens.

Parlamentul suedez a solicitat ca toate unităţile de voluntari, la nivel de batalion,  să fie transformate în şapte grupuri de luptă până în anul 2014. În acest scop, armata va desfiinţa câteva unităţi de infanterie şi de tancuri, dar va îmbunătăţi gradul de pregătire al celor 12500 militari rămaşi, adică opt batalioane de infanterie care sunt eligibile pentru misiuni în afara graniţelor. Batalionul de infanterie marină va fi transformat într-un batalion de infanterie cu capacităţi amfibii.

La infanterie, vor fi reduse circa 30 de procente din trupă. De asemenea, jumătate din cele 150 de tancuri Leopard 2 vor fi băgate la saramură, sau vândute ca şi excedent. Din moment ce Uniunea Sovietică s-a desfiinţat de cam multişor, suedejii, au început să considere că nu mai au nevoie de aşa de multe tancuri în serviciul activ şi, dacă în perioada Războiului Rece se întreţinea o armată gata de mobilizare cheltuindu-se sume mari pentru concentrările model Suedez, Israelian şi Elveţian, netrimiţând cei circa un milion de baionete pe la cules de legume cum se proceda pe la alţii… în prezent armata gata de mobilizat a fost redusă la 330 000 săbii şi numărul va fi micşorat în condiţiile prezentelor şi viitoarelor reduceri bugetare.

Forţele aeriene şi marina vor suferi mai puţine transformări. Ambele categorii îşi vor menţine în mare parte inventarele, poziţionând Suedia pe un loc de top în regiune atât prin forţa sistemelor, cât şi prin calităţile lor tehnologice.

Evident, liderilor militari nu le sunt pe plac noile măsuri, însă politicienii au decis, urmând a se trece la executare.

Suedia va rămâne totuşi capabilă să mobilizeze peste 30 000 militari în câteva ore, pentru orice urgenţă militară sau dezastru natural.

Sursa: Strategy Page