Sub scut

Sursa: Evenimentul Zilei

Eu încă nu mi-am băut cafeaua şi nici fum de ţigară nu mi-am cădelniţat pe sub nas, aşa că am să scriu mai târziu.

Până atunci însă, jumulesc din presa de azi câteva citate:

Gândul:

Instalarea la Casa Albă a administraţiei conduse de democratul Barack Obama a produs însă modificări şi în plan strategic. Preşedintele american anunţa la 17 septembrie 2009 că SUA renunţă la proiectul de scut antirachetă în Europa de Est. El a dat atunci asigurări că noul sistem de apărare antirachetă va fi mai amplu decât precedentul.

Băsescu anunţă că intrăm sub scutul antirachetă american.Ce câştigă România şi ce trebuie să plătească România n-a explicat nimeni. Vezi comentariul lui CTP

De la secvenţa asta, mă uit cruciş… Felicitări Gândul! :))

Evenimentul Zilei:

Analistul politic Iulian Chifu a subliniat că opţiunea României de a participa la sistemul american de apărare antirachetă mută ţara noastră în centrul de decizii şi îi conferă greutate strategică şi regională. „Această decizie schimbă paradigma, devii relevant, ceea ce spui este important. România nu mai este la periferie”, a subliniat Chifu.

De asemenea, la Marea Neagră, România va avea un cuvânt mai greu de spus şi va discuta cu Turcia despre o altă poziţie în condiţiile în care îi va furniza protecţie Ankarei, a mai precizat analistul politic.

Iulian Chifu a explicat că, în acest context, reacţia Rusiei devine irelevantă. „România nu e în niciun caz o ameninţare pentru Rusia, se află la mii de kilometri distanţă de aceasta, spre deosebire de Polonia”, a subliniat el. O eventuală reacţie a Moscovei va veni, consideră Chifu, de la oficiali de rang secund, şi nu de la cei din primul eşalon, pentru că astfel Rusia ar admite că implicarea României în acest concept strategic este o vulnerabilitate pentru ea.

Decizia CSAT îi conferă României capacitate

strategică şi relevanţă

Iulian Chifu este plin de  optimism… :))

Jurnalul Naţional:

Cum nu s-au găsit fonduri, soluţia venită dinspre SUA pare salvatoare. De altfel, Raytheon, producătorul rachetelor „Patriot”, care vor fi amplasate în Polonia, tatona din anii 2002-2003 România. O primă afacere a reuşit prin faptul că România a achiziţionat din Olanda rachete „Hawk”, produse tot de Raytheon, pentru protejarea înălţimilor medii.

Propunerea lui Obama, România supt sub scut

Am o întrebare, pentru Jurnalul N. :

– Câte rachete Patriot se trăgeau în Golf One, pentru a doborâ o rachetă Scud?

De la întrebarea asta, J.N. îşi poate asigura un articol mult mai interesant decât cel de astăzi. Patriot? Cu Patriot-urile s-ar putea să nu dăm jos nici măcar FROG-urile dinspre bulgari.

Ta-na-na-naaaaa! Şi acum, stimaţi telespectatori…

Gândul:

Vezi aici comentariul lui Cristian Tudor Popescu referitor la participarea României la Scutul Antirachetă

Să-mi spuneţi şi mie, vă rog, ce a comentat domnul Popescu.

Pe mai târziu!

P.S.: Pe noi ne-a întrebat cineva dacă suntem de acord cu instalarea de componente ale scutului antirachetă, pe teritoriul ţării ai cărei cetăţeni cu drepturi depline… suntem? De ce nu s-a făcut un referendum?

Later edit:

„România dispune, în acest moment, doar de un sistem de rachete cu rază scurtă de acţiune fabricate în Germania, sub marca Ghepard.”

Evenimentul Zilei

Oana, ai comis-o! 😛