Supărare mare la Roma!

Frustraţi de faptul că americanii le-au oferit o felie prea mică din caşcavalul numit Joint Strike Fighter/F35, italienii ameninţă cu oprirea pregătirilor la linia de asamblare finală, în caz că nu reuşesc să-l convingă pe aliatul nostru comun să mai dea la fabricat în Italia o clanţă de uşă, o balama de scaun de catapultare, etc.

Protestul va opri activitatea la baza aeriana Cameri, în nordul Italiei, undw Finmeccanica, parte a grupului Alenia Aeronauitca construieşte o FACO (Final Assembly and Check Out line) împreună cu Lockheed Martin.

Programate să livreze JSF-urile italiene începând cu anul 2014, FACO din Cameri va asigura şi mentenanţa pentru JSF-urile italiene şi olandeze, italienii dorindu-şi să devinp un nod logistic în regiune.

„The government intends to order the suspension of the work preparing the JSF assembly line at Cameri until it obtains from Lockheed Martin an adequate and tangible response to our requests for the greater involvement of Italian industry in the program,”

a declarat subsecretarul apărării, Guido Crosetto.

Italia a semnat un acord prin care va contribui cu 904 milioane de dolari la susţinerea fazelor de fabricaţie şi dezvoltare post-producţie, cheltuind deja până în prezent un miliard de dolari în faza de dezvoltare a programului JSF. Acum, se estimează că Italia va mai plăti 16,6 miliarde de dolari pentru achiziţia şi suportul logistic a 131 avioane de acest tip.

Continuarea articolului aici.