Ieri am jumulit câteva secvenţe, într-un mod neserios… Super a fost că toată ziua a fost plină de gafe, perle şi dăştepţi, atât în ziare şi la tv, cât şi pe forumuri şi bloguri. Nu dezvolt, că mi-e lene şi mă grăbesc înspre un trei în unu, imediat ce postez.

Oana Dobre – EVZ:

Spre deosebire de Cehia şi Polonia, care au pus condiţii de securitate Washingtonului, România a agreat acordul, deşi nu se ştie încă nimic despre costuri sau alte obligaţii. Detaliile concrete ale acordului cu Statele Unite pentru scutul antirachetă rămân încă în ceaţă pentru autorităţile de la Bucureşti. Înainte de anunţul de joi al preşedintelui Traian Băsescu au fost stabilite doar detaliile de principiu, respectiv avantajele strategice ale amplasării echipamentelor militare în România. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu ştiau, până să fie convocaţi joi la Cotroceni, în jurul prânzului, momentul exact în care România va lua decizia de a participa la proiectul scutului.

Good point! – vorba aia…

Posibilă nouă bază

Rămâne sub semnul întrebării şi posibilitatea înfiinţării unei baze militare SUA, auxiliară celei de la Kogălniceanu. „Este posibil să se întâmple asta, eventual la Câmpia Turzii, dar nu s-a stabilit nimic concret. Abia de acum urmează să discutăm”, este răspunsul la nivel neoficial al instituţiilor implicate în discuţii.”

Îmi amintesc de editorialul lui Radu Tudor, în care, acum câteva zile, spunea despre 24 F-16 monoloc şi 4 biloc, de antrenament, toate 28 second hand. Dacă dăm şi Câmpia Turzii americanilor, mai rămânem cu Feteşti/Borcea/Bărăganu şi Bacău, ca şi baze aeriene strict militare operaţionale.

Astfel, două escadrile de F-16 second hand, eventual înmatriculate pe Bulgaria precum automobilele, vor fi de ajuns. Să fie oare Băsescu călăul aviaţiei? Că al marinei a fost. Parcă e „după mine potopul”…

Adam Burakowski, Revista 22:

Ministerul Afacerilor Externe

După utilizare, mesajul cifrat trebuie distrus conform prevederilor referitoare la utilizarea documentelor secrete

SECRET
Exemplar 12

Mesaj cifrat nr. …
din Bucureşti 23.12.89

URGENT
Către dir. J. Mąkosa
Însărcinat cu afaceri, Bauer informează prin depeşa nr. 189 din data de 23 luna curentă
:

Ora 15.00.

1. De la sovietici:
În numele Frontului Salvării Naţionale, I. Iliescu şi S. Brucan au solicitat ajutor militar Ambasadei URSS, pentru că singuri nu se vor descurca.
Fără să aştepte răspunsul, FSN a anunţat la TV că Ambasada a promis ajutorul.
Răspunsul URSS: sunt gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intervenţiei trupelor.
2. Polonezii de la aeroport sunt deocamdată în siguranţă. Ne sună. Noi nu putem [să-i sunăm]. Au primit pături şi hrană. Nu există nicio posibilitate de a ajunge la aeroport şi
de a-i lua de acolo.
3. Sovieticii au probleme cu cetăţenii lor, care s-au adăpostit în ambasadă după distrugerea Biroului Consilierului Comercial şi a locuinţelor.
4. La radio s-a anunţat că trupe arabe atacă Televiziunea.
La ora 15.00 auzim de acolo împuşcături care devin din ce în ce mai intense.

Drăguţ…

Atât. Revenim la joaca noastră. Avem subiecte destule şi pe ziua de azi… De exemplu, Albania, mândrul stat NATO vecin şi prieten, achiziţionează equiloptere mai Puma decât Pumele noastre şi, cu motoare Makila… că ei nu se zgârcesc!