Comparaţie PAK-FA/T-50 cu F-22 Raptor

Sursa: Paralay

Vineri 12 Februarie, prototipul vânătorului rusesc de generaţia a 5-a dezvoltate de Sukhoi Corporation în cadrul super-secretului program PAK-FA, a efectuat al doilea zbor incununat cu succes. Zborul a avut loc în zona Estului Îndepărtat al Rusiei, în apropierea fabricii KNAAPO din Komsomolsk-pe-Amur şi a durat 57 de minute, cu zece mai mult decât zborul de debut ce a avut loc la data de 29 Ianuarie. De această dată, avionul a fost vopsit în culorile de luptă ale aviaţiei militare ruse, conform agenţiei de presă Interfax.

Şi de această dată prototipul a fost pilotat de pilotul de încercare Serghei Bogdan, care s-a declarat satisfăcut de performanţele avionului ce va fi introdus în serviciul operativ al Forţelor Aeriene Ruse în 2015. Forţele Aeriene Indiene, care într-o prima fază vor achiziţiona 50 avioane monoloc din varianta rusească, vor introduce alte 200 de avioane în varianta biloc, începând cu anul 2016. Principalul producător indian va fi Hindustan Aeronautics Ltd (HAL).

Şeful Statului Major General Rus, Generalul de Armată Nikolai Makarov, a spus că noul avion de vânătoare, la care India este partener, va fi superior singului avion de generaţia a 5-a existent, F-22 Raptor al SUA:

„It would have an artificial intellect, almost at the level of human intellect,”

După alte câteva zboruri de test, T-50 va fi mutat la Institutul de Încercări în Zbor de la Jukovski, în apropierea Moscovei, pentru viitoare încercări şi certificări.

Tragerile cu armament real vor fi efectuate la poligonul Akhtuba, din Sudul regiunii Astrakhan, înainte de a fi transferat la centrul forţelor aeriene din Lipestsk, în anul 2013, pentru evoluţii în regim de luptă.

Sursa: Interfax