Comandamentul Centrului de Excelenta NATO Humint de la Oradea

Comunicatul nr. 62 din 12.03.2010

INFORMAŢIE DE PRESĂ
Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, participă marţi, 16 martie, la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelenţă NATO HUMINT (HUMan INTelligence – informaţii culese din surse umane), de la Oradea.

Centrul de Excelenţă HUMINT, la care România este ţară fondatoare, iar Grecia, Slovenia, Turcia şi Ungaria sunt naţiuni sponsor, a fost acreditat de către o comisie a NATO în luna februarie a acestui an.

Jurnaliştii care doresc să participe la ceremonie sunt rugaţi să trimită solicitările de acreditare până luni, 15 martie, ora 17.00, la tel/fax 0259/434.932. Solicitarea trebuie să cuprindă numele jurnalistului, publicaţia, nr. cărţii de identitate şi nr. legitimaţiei de presă.

Reprezentanţii mass-media vor fi aşteptaţi la sediul Centrului de Excelenţă NATO HUMINT (str. Armatei Române nr. 24/A, Oradea) între orele 09.15 şi 09.30.

Comunicatul nr. 63 din 16.03.2010

COMUNICAT DE PRESĂ
Ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelenţă NATO HUMINT de la Oradea a avut loc marţi, 16 martie, în prezenţa Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a ministrului apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea şi a şefului Statului Major General, amiral Gheorghe Marin.
La eveniment au participat ambasadori şi ataşaţi militari acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai serviciilor de informaţii militare ale naţiunilor sponsor, ai altor centre de excelenţă NATO, generali şi ofiţeri din conducerea Ministerului Apărării Naţionale, precum şi reprezentanţi ai conducerii administraţiei publice judeţene şi locale.

Comandamentul Aliat pentru Transformare al NATO, instituţia care coordonează activitatea centrului, a fost reprezentat la această activitate de locţiitorul comandantului, amiralul Luciano Zappata.

După cuvântul de deschidere rostit de directorul centrului, a urmat ceremonia de înălţare pe catarg a Drapelului NATO, a drapelelor naţionale ale Greciei, Ungariei, Sloveniei, Turciei şi României, alocuţiunile reprezentanţilor naţionali, a amiralului Luciano Zappata şi a Preşedintelui Traian Băsescu.

Festivitatea a continuat cu momentul simbolic al plantării unui stejar de către Preşedintele Băsescu şi amiralul Luciano Zappata, tăierea panglicii de inaugurare a clădirii ce găzduieşte comandamentul şi un tur de prezentare a facilităţilor de învăţământ, instruire şi recreere.

* * *
Misiunea Centrului de Excelenţă NATO HUMINT este de a furniza un punct unic de referinţă în domeniul de expertiză în cadrul NATO, atât în ce priveşte instruirea şi dezvoltarea de politici şi proceduri standardizate, cât şi în sprijinirea Alianţei şi prefigurarea evoluţiei capabilităţilor HUMINT ale acesteia.

Prin programul său de lucru şi activităţile derulate, centrul urmăreşte să devină principalul agent de transformare a Alianţei în domeniul de expertiză specific prin dezvoltarea, promovarea şi implementarea de politici, concepte şi strategii noi, în scopul îmbunătăţirii capabilităţilor operaţionale şi, în final, în scopul atingerii dezideratelor de interoperabilitate.

Înfiinţarea Centrului de Excelenţă NATO HUMINT în România constituie, în acelaşi timp, o nouă oportunitate pentru creşterea vizibilităţii şi pentru afirmarea ţării noastre în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Presedintele Basescu trece in revista Garda de onoare formata din militari ai Regimentului 30 Garda

Sursa: Biroul de presă al Ministerului Apărării Naţionale