HAIFA, Israel. Cercetatorii israelieni au prezenta in premiera un nou sistem defensiv  care va fi utilizat pentru tancurile Merkava din dotarea armatei statului evreu. Practic, este vorba de un sistem anti-racheta redus la scara al carui sarcina este de a detecta si distruge proiectilele lansate asupra tancului purtator.

Acest sistem a fost dezvoltat de firma israeliana producatoare de armament Rafael si a primit numele de „Trophy”.  Conform creatorilor sai, sistemul este capabil sa opreasca chiar si proiectilele anti-tanc lasante de la mica distanta cu arme portabile. In cazul in care va deveni complet operational si va intra in dotarea fortelor terestre israeliene, „Trophy” ar putea schimba modul de gandire a strategiei ce implica lupta cu blindatele.

Presa din Israel estimeaza costurile aferente montarii sistemului la suma de 200.000 $ per unitate. Oficialii firmei Rafael au refuzat sa confirme aceasta estimare dar au precizat ca suma reala reprezinta doar o mica parte din costurile de productie ale unui tanc Merkava IV (4.5-5 milioane $).

Proiectat initial pentru a fi utilizat de tancuri, sistemul poate fi modificat si pentru vehicule de dimensiuni mai mici.

Ramane de vazut daca si cand „Trophy” va deveni dotare standard pentru tancurile si vehiculele israeliene. Eu unul cred in succesul acestui sistem pentru simplul fapt ca de obicei baietii astia nu dau rateuri. Sunt printre putinele tari care au capacitatea de a-si testa noile arme in lupta in fiecare zi ceea ce inseamna ca nu se incurca cu prostii.

Atentie Iama, roaga-te sa ne modernizam F-16-urile mai degraba cu evreii decat cu americanii, cel putin cu astia stii cum stai.