Mi-a batut Alex cu o stire in geam:
Consortiul Eurofighter, producatorul avionului de vanatoare Typhoon, a hotarat sa nu participe la expozitia Black Sea Defense & Aerospace care va avea loc la Bucuresti in perioada 13 – 15 aprilie, dupa recomandarea CSAT privind achizitia a 24 de avioane de vanatoare F-16 second hand.
„Eurofighter si-a exprimat deja dezamagirea ca nu a avut loc o licitatie competitiva internationala care sa permita evaluarea adecvata a tuturor avioanelor candidate. Eurofighter isi mentine speranta ca Parlamentul Romaniei va organiza un astfel de proces competitiv si transparent de achizitii publice”, precizeaza gigantul european, intr-un comunicat de presa.
Consortiul european sustine ca, prin aceasta decizie, Romania va fi obligata, pe termen scurt si mediu, „sa intreprinda un nou program costisitor de modernizare a flotei de avioane de lupta a fortelor aeriene romane – o situatie care ar fi evitata daca s-ar alege Eurofighter”.
Eurofighter afirma ca, daca Romania ar fi ales Typhoon, ar fi beneficiat de un pachet offset corect, care ar fi creat numeroase locuri de munca pe termen lung in domenii de inalta tehnologie.
Potrivit sursei citate, in cele patru tari partenere ale programului Eurofighter, au fost create 100.000 de locuri de munca directe sau indirecte, in cadrul a peste 400 de companii. Impactul economic pozitiv al programului Eurofighter in cele patru tari partenere a fost estimat la peste 60 de miliarde de euro.
Pana in prezent, Eurofighter Typhoon a fost comandat de sase tari (Germania, Italia, Spania, Regatul Unit, Austria si Regatul Arabiei Saudite).
Cu 707 avioane contractate, acesta este cel mai mare program de colaborare militara din Europa.
Expozitia si Conferinta Internationala dedicata Industriei Aeronautice, Apararii, Securitatii Nationale si Securitatii Private – Black Sea Defense & Aerospace 2010 – „este una din cele 5 expozitii din Europa la care Departamentul de Aparare al Statelor Unite ale Americii – U.S. DoD – va participa direct in 2010”, se precizeaza pe site-ul expozitiei.
Sursa: Hotnews
Păi, ce credeaţi? Şi, oare ce va mai urma? Ne va da UE la ficaţi? Sigur ne va da…
Na, taman am intrat pe Semper Fidelis şi am aflat că nici Gripen… 🙂
„Grupul suedez Saab îşi anulează participarea cu avioane multirol Gripen la expoziţia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta, după ce a luat notă de recomandarea făcută de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) către Parlament, de a se achiziţiona 24 de avioane F-16 vechi. Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT către Parlament de a dezbate şi adopta o decizie bazată numai pe o singură ofertă (cea de avioane F-16 vechi) «din cauza lipsei resurselor financiare necesare achiziţionării de avioane de luptă noi». Compania suedeză speră că România va lua totuşi în considerare toate ofertele primite şi îşi va alege noul avion multirol printr-un proces concurenţial şi transparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasă este cea mai bună posibilă”, se arată într-un comunicat.
Compania suedeză „speră că România va lua totuşi în considerare toate ofertele primite şi îşi va alege noul avion multirol printr-un proces concurenţial şi transparent, în care contribuabilii să fie siguri că oferta aleasă este cea mai bună posibilă”.
„Sperăm ca toate ofertele trimise să fie prezentate Parlamentului, care este cel care va dezbate şi va decide achiziţia noului avion multirol. Fără ca Parlamentul să vadă toate ofertele şi să poată face o comparaţie, este clar că nu poate lua cea mai bună decizie, în interesul publicului român şi al forţelor sale armate”, a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saab pentru România, citat în comunicat.
Până atunci, compania suedeză a decis să nu mai participe la expoziţia BSDA din aprilie „şi să îşi amâne planurile de a sponsoriza participarea unor forţe aeriene membre NATO cu avioane multirol de luptă Gripen la spectacolele aeriene care au loc în România”, se mai arată în comunicat.
„Saab plănuia să sponsorizeze participarea a două avioane Gripen Jas 39 moderne, aparţinând Forţelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revăzute de către publicul român, la patru ani de când prezenţa şi evoluţia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanţa. Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar putea aduce din nou avioanele Gripen la expoziţiile aeriene din România, dacă ţara noastră va decide să cumpere avioane multirol printr-un proces concurenţial, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenţa în Achiziţiile Militare şi Offset”, se arată în comunicat.
„Dacă România va decide să organizeze un proces transparent şi competitiv, vom aduce din nou avioanele Gripen la expoziţiile din România, pentru ca specialiştii şi publicul român să le poata evalua din nou”, a mai declarat Smith, citat în comunicat.
Compania suedeză precizează că rămâne „încrezătoare că oferta sa este foarte avantajoasă pentru România, mai ales în contextul lipsei resurselor financiare din cauza crizei economice, deoarece oferta Gripen pentru România include avioane NATO multirol noi-nouţe, offset peste cerinţele legii române, finanţare guvernamentală cu dobânzi mici şi o lungă perioadă fară niciun fel de plăţi, precum şi livrarea şi integrarea rapidă a noilor avioane multirol de care au nevoie Forţele Aeriene Române”.
„Ne dorim un proces în care toate ofertele să fie comparate între ele în mod transparent, iar cea mai bună ofertă să fie cea aleasă, în avantajul industriei şi economiei româneşti şi al contribuabililor români,” a mai declarat Smith.
Gripen va cere Guvernului, prin intermediul MApN, să trimită toate ofertele de avioane multirol Parlamentului, astfel încât să existe posibilitatea reală de a alege cea mai bună variantă, a declarat, pe 25 martie, pentru MEDIAFAX, Richard Smith, director de marketing pentru România al firmei Gripen.
CSAT a aprobat, recent, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În şedinţa CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.
Sursa: Mediafax
aprilie 7, 2010 at 9:37 pm
Sa nu exageram cu cenusa in cap pentru eurofighter sau saab. Eurofighter trebuia sa isi faca bine temele inainte sa vina in Romania. Se stia ca Romania si elita politica in generale pro-americana (nu bag mana foc in foc pentru populatie – nu cunosc cercetari care sa masoarea in Romania nivelul de anti-americanism al cetatenilor). Se stia ca are parteneriat strategic cu SUA si se stia ca Lockheed Martin e bine infipta in tara (radare FPS-117, Gap Filler, C-130). Si se stia ca fortele aeriene romane se antreneaza la greu cu SUA (vezi pleiada de exercitii aeriene din anii trecuti cu SUA – Viper Lance, Dacian Thunder).
Eurofighter ne-a crezut un pic idioti sau ne-a confundat cu arabii, care cumpara armament care se asorteaza Rolls Royce-ul alb din oaza. Cum poti sa incerci sa vinzi un avion care costa 69 de milioane de lire sterline (la poarta fabricii) si te lasa mai sarac 33000 de euro pe ora de zbor uneia dintre cele mai sarace tari din UE? E ca si cum ai lua un sofer care are Trabant si incerci sa-l convingi sa cumpere Rolls Royce (vanzatorul e atat de orb incat nu vede ca potentialul client are patalonii rupti si camasa patata). Le inteleg frustrarea ca au pierdut in fata lui F-16 la mana a doua – tough luck cum ar zice americanii. Si da procesul nu a fost transparent – dar au s-au inhamat la el (trebuiau sa faca scandal imediat ce a iesit Melescanu si a spus ca decizia e politica si se merge pe dialog competitiv). Eurofighterul e un avion excelent, dar nu pentru Romania, in situatia economica de azi.
La fel si la Gripen. Personal cred ca avionul asta a beneficiat de cea mai agresiva campanie de marketing la nivel global. Dar nu au convins nici un stat relativ mare sa-l cumpere. La fel au ignorat preferintele pro-americane ale decidentilor romani si, pe deasupra nu au facut campanie serioasa in presa si in media. Ma rog au incercat ceva pe la realitatea si antene, au plimbat niste jurnalisti – dar atat. Nu tu un eveniment pentru societatea civila – nu s-au dus la Politehnica sa incerce sa vanda ideea absolventilor de aeronautica ca le pot face centre de cercetare (chestii de genul asta fac in Brazilia si India). Cred ca cel mai grav lucru pe care nu l-au facut a fost sa nu incerce sa faca un exercitiu comun romano-suedez. Asa vinzi avioane la militari. Era teoretic o comanda de 48 de avioane (poate chiar 60). Dar fundamental au gresit cand nu incercat sa oferteze Gripen NG Romaniei. Au ofertat in schimb aceasta varianta, care exista numai pe hartie, Olandei, Norvegiei si Danemarcei (si au pierdut in fata lui F-35). Romania ar fi trebuit dupa 10 ani sa modernizeze Gripenurile cu subansamble de NG si ar fi ajuns un avion sa coste cat un NG, fara toate capabilitatile acestuia, basca era uzat moral in 2020 comparat cu F-35 si PAK-FA. Au incercat sa ne convinga ca avionul e mai ieftin de operat – fundamental gresit – trebuiau sa spuna ce poate sa faca (oricum nu ai cum sa spui ca avionul tau e mai ieftin decat F-16 in materie de mentenanta si operatii cand pe lumea asta sunt 4200 de F-16 si doar 200 si un pic de Gripen). Si au uitat si de handicapul politic – Suedia e neutra si nu e membru NATO(de fapt chestia aste le-a omorat businessul din start). Nu au invatat nimic din ce au patit in Polonia. Oricum vestile proaste pentru Gripen or sa vina din Brazilia saptamana asta. Brazilienii vor opta pentru Rafale, chit ca Gripen NG a iesit primul din competitia FX-2. Sunt cam 80-90% sanse sa fie preferat avionul francez. In rest multa bafta in Elvetia – acolo vor trebui sa faca si campanie electorala 🙂 cei de la Gripen!
aprilie 7, 2010 at 9:43 pm
Nea Radule, un comment dupa gustul meu. Te-a lamurit omul cum stam? ca de mine n-a asculti niciodata :-))))
aprilie 7, 2010 at 9:52 pm
Nenea Alex, sau Brutusule, ca m-ai omorat cu „Radule”… de inteles, ma lamurisem eu cum sta treaba. Dar, nu pot sa ma bucur ca ne-am ales cu PZL, cand lumea buna are Me-109 si Spitfire.
George, ar fi supriza enorma ca Rafale sa piarda in Brazilia. Sper pentru brazilieni sa obtina si Rafale N, chiar si licenta. Iar Mercosur sa se transforme in ceva mult mai puternic si sa permita rusilor sa obtina upper hand (in fata americanilor) de pe urma carora sa profite la bani.
aprilie 7, 2010 at 10:07 pm
Francezii nu cred ca dau licenta la Rafale – Braziliei. Cat despre Rafale N acesta e doar o ipoteza. Brazilia mai are ceva vreme pana isi face portavioane. Pana acum e mare amatoare de nave second hand, ca toata America de Sud de altfel. Suedezii ar fi dat. Eu nu am un respect deosebit pentru latino-americani – din criza politica trec in criza economica in mai putin de 4 ani in general – basca si regimuri autoritare. Ii respect pe americani pentru ca au ramas o democratie autentica din 1776 pana acum. Si america latina nu o duce foarte rau sub hegemonia SUA – ar fi trebuit sa incerce 40 de hegemonie sovietica. Si pe mine ma streseaza ca sunt la mana a doua F-16. Dar Lockheed Martin face treaba buna si americanii iti livreaza marfa la timp. Nu am luat PZL-uri – am luat P-40 putin hodorogite, dar bune. 🙂
aprilie 9, 2010 at 11:06 am
Gripen o tot da cu costurile, dar pina la ura a reiesit din numerele Poloniei ca nu erau chiar iefting iar ca mentenanta erau aiurea. Sfidayu logica, ai4000 de F-16 piese de schimb fabricate in n tari, si Saab tot dadea cu mentenatza ieftina. AU rata si la capitolul arme. Cehii au zburat cam 3 ani cu AIM9L de impromut pentru ca 9M nu era integrat pe Gripen a lor.