Preluare din Financiarul:

Bulgaria a renuntat la atribuirea contrac­tului de achizitie a avionului multirol ame­ri­ca­nilor de la Lockheed Martin si a decis sa or­ganizeze o licitatie. Ministrul Apararii din tara vecina, Anyu Angelov, a anuntat ieri ca licitatia urmeaza sa fie organizata pana la sfarsitul anului.

„Nu conteaza daca vom alege aparate noi sau second-hand, va fi o licitatie pentru ca incredintarea directa poate conduce la coruptie. Pana la sfarsitul anului, dupa o analiza serioasa a strategiei de aparare a Bulgariei, vom demara procedurile pentru a alege cea mai buna solutie, dupa care vom semna contractul pentru livrarea avionului multirol. Nu conteaza daca avionul care va inlocui MiG-urile 21 si 29 va fi un F16 sau Gripen, este doar o chestiune de optiune”, a mai declarat Anyu Angelov.

Să nu îi invidiem pe vecinii noştri castraveţari. Licitaţiile pot fi trântite, fie ele civile, ori (mai ales) militare. Iar, dacă bulgarii vor zbura pe Gripen noi-nouţe, iar noi pe F-16 Block Second Hand Lancerizate, să te ţii… râs, plâns, articole prin presă. Evident, nici un protest, sau vreo luare de poziţie din partea vreunui pilot militar. Tabu.