Ofensiva constructorului european de avioane de luptă multirol împotriva avionului F-16 continuă.

Aceleaşi surse spu­n că scrisoarea a fost trimisă în ur­mă cu o lună şi ju­mă­tate. Deocam­da­tă, partea italiană nu a primit nici un răspuns din partea mi­nistrului Oprea. Ceea ce nu sur­prin­de, în con­diţiile în care oficialii români nu s-au deranjat să îi răs­pun­dă nici premi­e­rului italian, Silvio Berlusconi, care sus­ţinea, într-o scri­soare transmisă anul trecut, o ofertă de avioane multirol pe care o formulaseră în aprilie reprezentanţii consorţiului pro­du­că­tor al Eurofighter.

MINISTRUL OPREA NU I-A RĂSPUNS OMOLOGULUI SĂU ITALIAN, LA FEL CUM NU I-A RĂSPUNS NICI PREMIERULUI SILVIO BERLUSCONI
Până acum, decizia privind opţiunea Ministerului Apărării de a achiziţiona 24 de aparate F-16 uzate nu a fost dezbătută în Parlament. Această opţiune a fost aprobată de CSAT şi, surprinzător, nu a fost tri­misă Guvernului pentru aprobare, ci pasată Parlamentului.
Parlamentul este un for ce nu are expertiza tehnică pentru a decide în privinţa unui asemenea contract şi, ca atare, s-ar putea să îşi decline competenţa. Reprezentanţii Eurofighter vor prezenta din nou propunerea lor autorităţilor române la 31 mai. Ei au schimbat oferta iniţială pentru avi­o­nul multirol, propunând achi­zi­ţi­o­narea a 24 de aeronave ope­ra­ţi­onale la preţul de un miliard de euro.

SAAB a venit în parlament cu o ofertă de 24 de avioane Grippen noi la preţul de un miliard de euro şi cu promisiunea de a crea 1.000 de locuri de muncă în România.

Sursa: Jurnalul Naţional