RQ-7 Shadow

Sursa: Wikimedia

US Army reorganizează batalioanele de aviaţie uşoară scoţând din dotare o parte don elicopterele OH-58, pe care le va înlocui cu UAV-uri RQ-7 Shadow. Noua structură a batalioanelor va număra 29 aparate de zbor uşoare, dintre care opt vor fi UAV-uri. Aceste modificări sunt rezultatul anilor de experienţă acumulată cu operarea RQ-7, dar şi câteva teste în care UAV-urile au servit ca cercetaşi pentru elicopterele înarmate, sau în colaborare cu elicopterele de cercetare, în locul elicopterului cercetaş tradiţional OH-58.

În ultimii cinci ani, elicopterele de cercetare au efectuat mult mai puţine misiuni specifice fiind înlocuite de drone de tip Shadow 200, ori Raven. Piloţii elicopterelor au fost mai liberi, UAV-urile luându-le locul în misiunile periculoase. În particular, piloţii elicopterelor cercetaşe sunt bucuroşi că au scăpat de sarcina de a atrage focul inamic făcându-l pe acesta să îşi desconspire poziţia. Deşi uneori sunt de preferat elicopterele cu doi piloţi şi patru ochi, dronele RQ-7 au avantajele lor, de exemplu autonomia de zbor fiind de trei ori mai mare decât a elicopterelor uşoare OH-58.

Armata americană mai face un pas către scenariile de tip Terminator, echipând o parte dintre elicopterele de atac AH-64 cu sisteme de comunicaţii digitale care permit echipajelor să vadă prin ochii UAV-urilor RQ-7 trimise în avangardă. Dacă până în prezent elicopterele uşoare OH-58 făceau cercetarea pentru AH-64, găsind ţinte, în prezent RQ-7 pot îndeplini mai bine aceste misiuni, lăsând piloţii de pe Apache să vadă direct ceea ce au detectat dronele.

Deja în fază de testare sunt sistemele care permit echipajelor de pe elicopterele AH-64 sau OH-58 să preia controlul UAV-urilor. Este de aşteptat ca batalioanele de aviaţie ale Armatei să primească din ce în ce mai multe avioane fără pilot, care să înlocuiască în inventare elicopterele.

OH-58D-1 Kiowa Armed Scout

Sursa: Mnd.gov.tw

Să îndrăznim şi noi la un vis… Puma SOCAT în echipă cu Shadow?