2.

Secretara industriaşului părea de neînduplecat. Nu avea programare, nu putea intra. Blocat în anticamera de dinaintea biroului lui Nicolae Malaxa, ascultă din nou verdictul:
– Joia următoare, de la ora… opt şi cincisprezece, domnule Visarion.
Aprecia genul acesta de secretare, însă nu atunci când trebuia să înfrunte una. Zâmbindu-i calm, o rugă:
– Îmi puteţi da un plic, stimată doamnă?
– Desigur, însă vă repet: domnul Malaxa, după întâlnirea de acum, nu mai primeşte pe nimeni. Iar, proxima ocazie pentru a intra în audienţă la dânsul este Joia următoare… Poftiţi plic!
Visarion luă plicul de corespondenţă şi extrăgând de prin buzunare, strecură în el câteva monezi şi bancnote, sub privirea dezaprobatoare a secretarei.
– Aveţi dreptate…, o aprobă, după care îşi desfăcu ceasul de la încheietură şi îl strecură înăuntru alături de bani.
Secretara ridică o sprânceană, privindu-l la fel de critic. În imensitatea anticamerei, se simţi minuscul. Totuşi, ceasul electronic l-ar putea impresiona suficient de mult pe Malaxa încât să-l primească…
– Doamnă, se poate ca acest plic să-i fie înmânat domnului…
– Mâine dimineaţă, împreună cu corespondenţa! îl întrerupse neînduplecata secretară.
Plecându-şi privirea către geanta diplomat pe care o lăsase la picioare, pe parchetul anticamerei, Visarion se decise să utilizeze ultima soluţie. Se aplecă, deschise geanta diplomat şi extrase tablet pc-ul:
– De fapt, eu sunt un inventator… Pe scurt, vroiam să îi arăt domnului Malaxa ultima mea invenţie si să-i solicit colaborarea în producerea acestui mini-cinematograf la purtător…
Spunându-i introducerea, porni sistemul de operare al tablet pc-ului după care alese un fisier video cu unul din filmele vremii şi porni rularea acestuia pe ecran.
– Dumnezeule! exclamă secretara, ducând mâinile la urechi, momente în care Visarion se sperie la rândul său de volumul sonorului uitat la maximum şi încercă să-l reducă scuzându-se:
– Îmi cer scuze, l-am uitat aşa de la ultimul film…
Nu apucă să-şi exprime în întregime regretele pentru deranjul fonic, fiind oprit de vocea lui Malaxa care întrebă ameninţător prin uşa pe care o deschise trântind-o de perete:
– Ce se întâmplă aici? Ce-i balamucul ăsta? Suntem la Zoo? Ioana, ce s-a auzit aici?
Secretara arătă către obiectul din mîinile lui Visarion, din care încă răzbătea coloana sonoră a unui film american, însă la un nivel de sunet mult mai redus:
– Dumnealui… este inventator, domnule Malaxa si încerca să mă convingă… Vrea să-i produceţi cinematograful la purtător şi dorea să-l introduc urgent la dumneavoastră ca să-i vedeţi invenţia! Eu…
Încruntându-şi sprâncenele stufoase, Nicolae Malaxa privi aparatul din mîinile inventatorului timp de un minut, după care se întoarse către uşa deschisă dinspre biroul său şi strigă:
– Domnişoară, vă rog să reprogamaţi interviul la secretara mea. Sunt ocupat acum… Ioana, când poate dumneai să fie primită la un nou interviu?
– Domnule Malaxa, Joia viitoare. De la opt şi cincisprezece…

Episodul 1

Episodul 3