4.

Mestecându-şi vârfurile mustăţii, cu buza de jos, Nicolae Malaxa concluzionă:
– Domnule Visarion, am avut un destin de care vreau să mă scapi. Şi, vreau să-l schimbăm împreună pe al ţării. Cu ceea ce mi-ai arătat că face şi are în memorie maşinăria dumitale, cred că vom putea alege alt drum.
Industriaşul se ridică în picioare şi nervos începu să se plimbe cu mâinile la spate pe lângă peretele cu ferestre. Timp de câteva minute, în biroul spaţios nu se auziră decât zgomotele pantofilor lui Malaxa, la contactul cu parchetul din lemn.Mircea Visarion tăcu, urmărindu-l cu privirea pe omul care tocmai îşi văzuse dezamăgitorul viitor.
Malaxa se opri brusc in dreptul unei ferestre şi o deschise larg:
– Mă simt de parcă am murit un pic, domnule…
Aerul rece al dimineţii invadă biroul industriaşului, aducând pe el mirosul frunzelor din copacii de sub fereastră.
– S-au copt cireşele. N-am avut timp să le văd pe anul ăsta. Goana după succese mi-a răpit o mare parte a bucuriilor vieţii. Şi, din ce am văzut în filmul dumitale, totul a fost în zadar…
Visarion inspiră adânc aerul aromat cu mirosul frunzelor de cireş.
– Sacrificiile noastre vor fi răsplătite de viaţa mai bună a urmaşilor-urmaşilor noştri, domnule Malaxa.
Răsucindu-se pe tocuri, industriaşul încuviinţă:
– Da, urmaşii-urmaşilor noştri vor fi mai fericiţi.
Apoi, apropiindu-se de birou, Malaxa îl anunţă:
– Domnule Visarion, te iau consilier personal. Şi partener! Îţi voi da un sfert din tot ce va însemna expansiunea Malaxa, iar un alt sfert îl va avea statul, pe care de acum vreau să-l am întotdeauna partener.Şi o casă îţi dau, casă mare, automobil, şofer şi pază chiar, pentru că eşti preţios. Acum însă, vreau să-ţi aud oferta…
Lui Mircea Visarion îi plăcea stilul direct al industriaşului. Se ridică la rândul lui în picioare şi se apropie de Malaxa, arătându-i pe ecranul tablet pc-ului:
– În portbagajul şi pe bancheta din spate a automobilului cu care am venit, am adus mai multe dispozitive portable cum este acesta, plus altele mult mai puternice cu unităţi de memorare şi capacitate de prelucrare a datelor mai mare de câteva ori. Aceste dispozitive puternice au fost încărcate cu documentaţii, planuri, cursuri pentru instruire, şi altele, cu ajutorul cărora să putem lua un avans tehnologic în faţa celorlalte ţări de pe planetă. Tot în automobil am o mini-tipografie modernă şi un video-proiector, plus suficiente piese de schimb pentru fiecare în parte. Vom avea nevoie de cerneluri şi hârtie specială, dar deţin datele necesare obţinerii lor.
– Atunci, se vor produce! îl asigură Malaxa.
Derulând un set de imagini pe ecran, Visarion îi prezentă câteva locomotive, un tractor agricol şi un automobil:
– Acestea pot fi produse fără prea multe complicaţii şi vor aduce bani. De asemenea, nici nu sunt avansate prea mult… deci, influenţa lor nu va schimba mai nimic în cursul istoric al evoluţiei tehnologice mondiale.
– Bun! De contactul cu Şeful Marelui Stat Major am să mă ocup zilele astea… Fără el, nu putem face prea multe schimbări în istorie.
Visarion încuviinţă:
– Da, el este omul cu puterea armată.
Consultându-şi ceasul, Malaxa decise să pună punct primei lor întâlniri. Ridică receptorul şi-şi chemă secretara, care intră imediat în biroul patronului.
– Ioana, dă-i domnului Visarion cheile casei din Pache Protopopescu, un automobil cu şofer şi câţiva oameni de la pază care să-i gardeze reşedinţa de serviciu noapte şi zi. O secretară…
– Nu mai avem nici una disponibilă, domnule director, poate fata de azi… cu interviul.
– Perfect, Ioana! Dă-i domnului adresa ei şi un contract de angajare. Domnule Visarion, sper că ai să te descurci prin oraşul nostru… Apropos, Ioana, dă-i nişte bani noului meu consilier personal. Nu-i ştiu starea materială, dar banii sunt bine veniţi întotdeauna. Pe mâine dimineaţă!

Episodul 3

Episodul 5