Su-34 sub escorta verilor de la supremaţie aeriană

Sursa: Airliners.net

Pentru prima dată, Rusia a efectuat un exerciţiu de mutare rapidă a bombardierelor Su-24M şi Su-34 de la bazele din Europa la cele de pe coasta Pacificului, situate la o distanţă de circa şase mii de kilometri. Acţiunea a necesitat câte două realimentări aeriene pentru bombardierele de tipul Su-34 şi trei pentrufiecare Su-24. Exerciţiul a inclus transportarea de armament şi simularea atacării unei ţinte înainte de sosirea la baza de pe coasta Oceanului Pacific. Această aplicaţie a vizat China.

În urmă cu numai doi ani Rusia a început construirea primului bombardier Su-34 (dintr-o serie de 20). Acestea înlocuiesc acum bombardierele de 43 tone, din tipul Su-24 Fencer. Comparativ, Su-34 cântăreşte 33 de tone şi este  variantă derivată din Suhoi Suh-27, fiind asemănător cu avionul american de 36 tone F-15 E Strike Eagle, variantă de vânătoare-bombardament derivată din F-15C Eagle.

Su-34 are un set coplet de sentori defensivi şi ofensivi (radare, camere pentru ţintire, marcatori laser) şi echipament de război electronic, putând transporta o încărcătură de opt tone de rachete şi bombe inteligente. Rusia achiziţionează 58 avioane Su-34 pentru a înlocui 300 Su-24 (mare parte dintre aceste inapte de zbor). În următoarele două decenii, Rusia planifică introducerea în serviciul operativ a 24 bombardiere Su-34, la un cost de 36 milioane de dolari fiecare (mai puţin decât jumătate din preţul unui avion american de tip F-15E). Între timp, o parte dintre avioanele Su-24 construite recent au fost îmbunătăţite la standardul Su-24M2. Majoritatea bombardierelor Su-24 sunt mai vechi de 25 de ani şi multe au fost reţinute la sol de câteva ori pentru probleme legate de îmbătrânirea acestora.

Sursa: Strategypage.com