Submarine ale Marinei Bulgare

Sursa: Novinite.com

După ce zilele trecute văzusem pe Militar.Infomondo o preluare din Gândul („Armata bulgară e pe ducă„) în care se spunea că bulgarii vor tăia din efectivele armatei până ce asceasta va ajunge probabil la numai 17 000 militari (după ce în 1988 număra 152 000!), azi am mai aflat una: foarte probabil, Bulgaria va renunţa la unitatea de submarine. Prin simpatie, parcă văd că se va propaga şi la noi:

– Hă, hă, hă! Am decis să renunţăm la unitatea de submarine, pentru a reduce cheltuielile nesimţite… (Preşedintele românesc, hâc!)

– Băi oameni buni, ăsta zici că-i Moş Gerilă, pe cuvânt de onoare, aşa se hăhăie… Beţivul ăsta ordinar are să ne lase în curul gol şi fără submarin o să ne invadeze dracului maghiarii! (Participantul constant la prezidenţialele româneşti)

– Şefu’, eu zic că e o decizie d-aia bună de-a dumneavoastră, luată la mahmureală! Adică nu, e o decizie din aia luată la mahmureală, care e bună. Nu mahmureala, şefu’ e bun. Cea mai decizie bună, şefu’! Ieşim din criză cu încă vreo două… (Marele Premier de Romania, EBo)

– Domnule preşedinte garda de onoare va prezi… ăstaaa, submarinul nu cred că merge „pe nisipul fierbinte”. Să-l radem, pardon, să-l radiem! (Sinistr Ministrul Celor-care-nu-cutează-să-ridice-privirea-din-nisipul fierbinte pământ)

– Dar nu-l putem transforma în parcare? (E. Woodrea)

P.S. : – Emile, ăăă… mai pune niţel. Doar cincizeci… (Zeus Zevs )

După ce l-au băgat la saramură pe Nadejda (Hope :P) transformându-l în navă muzeu, bulgarii s-au gândit că e prea aglomerată balta Neagră şi cum celălalt submarin al lor, de clasă Romeo, Slava (Glory :P) nu avea motoare cu Euro x… acording to Defense Minister Anyu Angelov:

Şi uite aşa transformă vecinii şi prietenii noştri de la Sud tradiţia (începută încă din 1916) în amintire.

Cuprins:

– World War I, 1916 cum s-a mai zis, Germania le vinde un U-Boat din clasa UB-I, pe UB-8. La decatolizare & ortodoxare, Bulgaria îl intitulează Пoдвoдник №18. Toţi copii au râs de numele lui…

– La Neuilly-sur-Seine, în anul una mie nouă sute nouăsprezece era noastră, Aliaţii interzic Bulgariei să mai deţină submarine.

– Apropos de aliaţi, în 1954 Uniunea Sovietică a dat Bulgariei trei submarine cărora doi ani mai târziu li se vor adăuga încă două. Slava, adică Glory în traducere, este unul dintre cele primite în ’58.

– După transformarea Bulgariei în viitor vasal UE şi NATO au fost retrase rapid două dintre submarine, spre dezamăgirea nostalgicilor care ronţăiau trişti la castraveţi amintindu-şi cum între 1983 şi 1985 Bulgaria speria delfinii cu nu mai puţin de patru submarine operaţionale prin balta predominant comunistă.

– În 2007, după ce s-a sfătuit cu un român, ministrul bulgar al apărării a promis că vor fi cumpărate două submarine nou-nouţe, dintre care primul urmând să frâneze la Varna prin anul 2012. Românul, mai modest, a zis blegimii că va fi rebaterizat Delfinul dar şi că va fi cumpărat un nou submarin vechi, însă va fi cel mai dat dracu de prin Balta Neagră datorită propulsorului nuclear. Promisiunile ambilor s-au îndeplinit în totalitate, însă într-un univers paralel. Pesimiştilor!

– August 2009 scria cu mână tremurândă pe spatele fotografiei de mai la deal. Sau amonte, ca să fim în asorteu. În August 2009 s-a băut şi s-a mâncat printre ofiţerimea superioară a marinei bulgare, cu ocazia unei zile a uşii deschise. Şi a 55 de ani de când Bulgaristanul şi-a refăcut forţa de submarine.

– Zilele noastre: Hăhăhă, băi Emile, mai pune cincizeci! Câte suMbarine ziceaţi că avem? Poate tăiem şi noi de prin ele, că nu le trimitem prin nisipul fierbinte. Nu merg transformate în parcări? Hăc…