Sursa: Ria Novosti
Ruşii sunt daţi dracu… deţin o poziţie solidă pe piaţa de armament a Libiei, a declarat un şef de departament din cadrul Rosoboronexport:
„We confirm the signing of contracts of delivery for six training Yak-130 fighters and Mi helicopters to Libya,” Kornyev said, adding: „We are looking at this market with optimism and are not planning on giving up our strong positions [on it].” a spus Serghei Korneyev.
Prin intermediul Rosoboronexport, Irkut a semnat un contract pentru livrarea a şase avioane Yak-130 către Libia. Primele două astfel de avioane urmează a fi furnizate în anul 2011, iar celelalt patru în anul 2012.
Irkut livrează deja Yak-130 pentru Algeria şi se află în negocieri cu alte ţări.
Sursa: Russia has a stronghold on Libyan weapons market – arms exporter
Venezuela va putea achiziţiona în curând câteva avioane de transport militar din Rusia, a anunţat acelaşi Serghei Kornyev
„We hope to conclude a contract in transport aviation with Venezuela,”
„We hold firm positions in arms delivery on the Latin American market. This is interesting for us, we succeed in concluding contracts and we fulfill our obligations,”
Rusia a exportat deja în Venezuela avioane Su-30Mk2 Flanker-G şi elicoptere din tipurile: Mi-17B-5 Hip-H, Mi-35 Hind-E şi Mi-26T Halo.
Sursa: Venezuela may acquire Russian transport planes – arms exporter
Avionul MiG-35 Fulcrum-F corespunde tuturor cererilor Indiei – ne asigură Serghei Kornyev.
În luna August a anului 2007, India a stabilit suma de 11 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 126 avioane de luptă. Cei mai mari producători de avioane din lume concurează pentru aceşti bani – Dassault Aviation cu Rafale, Lockheed Martine cu F-16 Fighting Falcon, Boeing cu F-18 Super Hornet, Saab cu Gripen NG şi Eurofighter cu Typhoon.
„The requirements of the tender are quite rigid, but we have already held three evaluation tests, and we believe we have offered an aircraft which entirely corresponds to the tender requirements,” a spus Kornyev.
MiG-35 Fulcrum-F este un avion multirol de superioritate aeriană, foarte manevrabil, de fapt o variantă de export a tipului MiG-29M OVT (Fulcrum F) şi a fost prezentat pentru prima dată la salonul Aero India din 2007.
„Of course, the buyers will make the final decision. We are sure that we will participate in this tender until the end, and we hope we will win,” a mai adăugat Kornyev.
Sursa: Russia’s MiG-35 fighter completely meets Indian tender requirements – arms exporter
iulie 26, 2010 at 9:38 pm
Speaking of Yak. Care credeti ca a fost cauza prabusirii aeronavei Yak-52, cumparata de la fortele aeriene romane in 2001, in South Portland? Eroare de pilotaj, controale periodice superficiale sau defectiune tehnica? Very funny ca jurnalistii din SUA nu au mentionat deloc faptul ca avionul fusese cumparat in Romania, dar peste tot se preciza ca traficul va fi intrerupt pentru o perioada lunga de timp 🙂
iulie 26, 2010 at 9:40 pm
Like my new nick? 🙂
iulie 27, 2010 at 11:40 am
🙂 Asa, de parca ai vrea sa ma complexezi 😛
Data viitoare sa nu uiti de lectia cu respiratia. Probabil daca nu expiram, nimeream mai bine… dar asa, scoteam vapori de uischi si se indoia teava :)))) cum naiba sa mai nimeresc?
/ :)Am onoarea sa va salut!
iulie 27, 2010 at 6:17 pm
Departe de mine partea cu complexatul :), dar cu doua lucruri ma remarc, unul dintre ele este asta. fara falsa modestie 🙂 dar sunt dispusa sa dau lectii, for the right price 🙂
iulie 27, 2010 at 8:05 am
Pai numai noi am mentionat ca avionul era din Romanica ca asa am si gasit stirea, altfel o bagam undeva la diverse sau deloc. De cazut ar fi putut sa pice din toate motivele mentionate mai sus, cu precizarea ca probabilitatea cea mai scazuta o are partea tehnica. Suprinzator ai zice dar Yak-52-urile sunt avioane foarte robuste si, intretinute si verificate corespunzator, mai au ani buni de viata fara riduri.
iulie 27, 2010 at 6:20 pm
cu atat de multe accidente aviatice, ai zice ori ca aeronavele vechi ar trebui scoase din uz, ori ca cineva incearca sa construiasca o imagine negativa.
iulie 27, 2010 at 6:36 pm
Nu stiu in ce an era fabricat avionul respectiv, dar am impresia ca si acum Aerostar SA produce Yak-52 pentru cerintele din exterior. Au produs ei chiar si replici dupa Focke-Wulf 190A (cred ca A, pentru ca in poze am remarcat „botul scurt”).
Posibil sa fi fost si o eroare de pilotaj, cum a fost in cazul accidenutului cu alt avion vandut afara, acel L-39 Albatros de acum cativa ani.