Portelicopter din clasa Mistral, capabil de a îndeplini concomitent misiuni de asalt amfibiu, comandă şi force projection

Sursa: Naval-Technology.com

Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că Franţa va construi două portelicoptere din clasa Mistral pentru Rusia. Acesta a vizitat şantierele navale STX din Saint Nazaire, de pe coasta Atlanticului, unde vor fi construite cele două nave. Şantierele navale au nevoie urgentă de comenzi şi numără 2280 angajaţi, iar subcontractorii au acelaşi număr de muncitori.

“Together with our Russian friends we will build these warships. The contract is still under discussion, but the decision to build them is obvious,”

s-a adresat Sarkozy muncitorilor

Navele clasei Mistral sunt nave multirol de ultimă generaţie şi pot îndeplini rolurile de portelicoptere, nave de desant, transportoare de trupe, spital plutitor, nave de comandă şi punţi plutitoare pentru elicoptere. Pe punte pot opera în acelaşi timp şase elicoptere, în timp ce alte zece sunt în stand-by în hangar. De asemenea, Mistral poate transporta 60 de vehicule de teren sau 13 tancuri şi 450 paraşutişti echipaşi complet, sau 900 de oameni fără armament şi echipament suplimentar. Compartimentul docului este proiectat pentru a opera două nave de desant pe pernă de aer sau patru barje pentru desantul tancurilor.

Sursa: ITAR-TASS