Financiarul ne da pe la nas cu un titlu: „Guvernul trebuie să ia rapid o decizie în privinţa F-16”.

Cică mâine expiră perioada de valabilitate a acordului pe care Congresul SUA l-a dat Pentagonului pentru a vinde României cele 24 de avioane de luptă F-16 second-hand, sau aflate în uz cum se pare că sună mai bine pentru urechile excelenţelor sale de Sus. Şi ni se mai spune că cel mai probabil viitor şef de stat major peste toată armia română, general-maior Ion-Aurel Stanciu, a spus la Radio România că expirarea termenului iniţial nu înseamnă neapărat închiderea procesului de achiziţie al avionului F-16.

Păi, stimaţi telespectatori, vorba Sandei Ţăranu, nu-i nici o durere de dinţi cu avioanele astea aflate în uz. Şi dacă expiră, expiră. Ele stau cuminţi în aşteptarea găsirii unor pelicani potriviţi şi ai unor lideri pe care îi doare în cur dacă scapă ţara pe copcă. Pariez că dacă nu se va lua o decizie clară de către Traian Băsescu (gen: „hai că le luăm, mişcaţi-vă mai repede!”), americanii ne vor mai da un termen. Cuiva, trebuie să vândă şi ei ruginiturile. Iar dacă întârziem suficient de mult, alături de irakieni şi afgani, vom fi trecuţi în mailurile cu oferte la „CC” după Iran, ţară a cărui Forţă Aeriană va trebui dotată cu F-16 „aflate în uz” după ce poporul iranian va fi democratizat, mânca-le-aş petrolul lor.

Vedem însă ce va fi mâine. Aveam bănuiala că, de ochii lumii, se polizează oferta americană ca să aducă aşa… să semene cu ofertele  Gripen şi Typhoon. Iată şi confirmarea:

„Se negociaza un contract multi­anual, deci si platile se vor face multianual si in mod normal la astfel de con­tracte se acor­da si o perioada de gratie. Asta inseamna ca nu se pune problema sa se faca vreo plata din bugetul anului 2010 sau 2011. Par­lamentul si-a spus punctul de vedere referitor la acest contract. Acum este ran­dul guvernului sa ia o decizie privind achi­zitia avionului. Astfel de intelegeri se incheie intre guverne, fara aportul Par­la­mentului”,

a declarat George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor

Financiarul prezintă şi reacţiile concurenţei, sau mai bine zis ale „concurenţei”:

Reactii dure

Reactia celorlalti competitori cu san­­se, suedezii de la Saab si reprezentantii consortiului european Eurofighter, a fost dura. Ei au acuzat autoritatile romane de lipsa de transparenta pentru ca nu au fost instiintati inainte de anuntul CSAT. In plus ei au reclamat faptul ca nu a fost organizata o licitatie pentru a stabili cas­ti­ga­torul, lucru considerat ilegal. In aces­te conditii ambii competitori au declarat ca vor depune la Parlament oferte im­bu­na­tatite pentru ca parlamentarii sa poata vota in cunostinta de cauza. De altfel, suedezii au facut publice detaliile ofer­tei: pentru aceiasi bani, 1,3 mi­li­ar­de de do­lari, ofera 24 de aparate noi, an­tre­na­men­tul a 30 de piloti si 60 de teh­nicieni, men­tenanta pe o durata de cinci ani si offset 100%. In plus ofera conditii de plata atragatoare: plata in 15 ani, cu o pe­rioa­da de gratie de doi ani si un imprumut din par­tea Guvernului Suediei cu o dobanda foarte mica.

Nici europenii de la consortiul Euro­fighter nu au renuntat la lupta. Re­pre­zen­tantii grupului Eurofighter au propus in Senat vanzarea a 24 de avioa­ne mul­tirol, aflate pentru moment in do­ta­rea fortelor aeriene italiene, la pretul de un miliard de euro. Oficialii italieni au plu­sat cu un pachet prin care Ro­ma­nia sa intre intr-un program care sa in­clu­da tran­sfer de teh­no­logie, pentru a putea produce, pe viitor, anumite com­po­nente ale avionului Eurofighter. Avioa­ne­le mai au o resursa de viata de 25 de ani – au de­cla­rat re­pre­zentantii Euro­fighter, subli­niind ca aeronavele au con­su­mata doar 10% din resursa de zbor.

Sursa: Financiarul

Tot de prin presa noastră, aflăm că „opţiunile sunt pe masă şi vor rămâne” – declaraţia amiralului Michael Mullen, în articolul Oficial american: Planul de atac al SUA împotriva Iranului este pregatit/aici, pe Hotnews (lol… şi România are pregătite şi aduse la zi planuri de răspuns împotriva vecinilor şi în cazul altor situaţii, deci ce zice Mullen e doar o menţinere a liniei care se va opri fix într-o agresiune), iar de pe Ziare.com aflăm că de la 1 August a intrat în vigoare Convenţia privind regimul armelor cu dispersie la sol, aici.