De la http://www.antena1.ro citare:

In urma cu o luna, insa, ministrul Finantelor Sebastian Vladescu declara categoric ca Romania nu are banii necesari pentru a cumpara avioanele second-hand americane.

Nu sunt bani pentru avioanele F-16. Nu vad de unde ar putea da Romania 1% din PIB pentru achizitii militare. Nu exista cheltuieli cu F-16, e o discutie, in niciun caz astfel de cheltuieli nu sunt posibile in momentul asta. Nu exista nicaieri in buget o majorare de cheltuieli in zona achizitiilor militare„, spunea atunci Vladescu.

Decizia de achizitionare a avioanelor F16 a fost luata de CSAT in martie. In prima faza, ar trebui cumparate 24 de avioane second hand, apoi, alte 24 de aparate F-16 noi si, in etapa a treia, alte 24 de avioane de tip F-35.

In cursa pentru contractul de miliarde de euro cu statul roman s-au aflat alte doua companii aeronautice europene, care au venit cu oferte mult mai bune ca cea americana. Suedezii de la SAAB au oferit Romaniei 24 de avioane de lupta nou-noute, la acelasi pret cu cel al aparatele de zbor la mana a doua, F-16.

In plus, suedezii se angajau sa intoarca in Romania 1 miliard de euro prin investitii in industria de aparare dar si in energie. Totodata, Eurofighter oferea, pentru un miliard de euro, 24 de avioane operationale.

Foarte interesante cele două comentarii de sub articol:

bo@autopilot
03.08.2010, 20:24
#2
mai lasati ne cu pilotii militari ca nu ne ataca nici dreaq pe noi.avem nevoie de bani pt sanatate pt educatie mai dai in masa pe militarii care au salarii de 3 ori mai mari ca doctorii.in romania mor oamenii de foame si noi le facem curatenie la imputitii de americani in ograda cumparandu le stifturile
autopilot
03.08.2010, 19:28
#1
si cine sa zboare cu ele?
pilotii militari din pasiune si din curiozitate doar. ca salariile lor sunt varza, ca tot ce a mai ramas in tara asta.
pleaca pilotul cu super avion de multe milioane de dolari si el nu are după ce sa bea apa cu dobitocii astia.
ce tara NATO mai are pilotii atat de prost platiti?
vrei aviatie, investeste, daca nu, lasa-i pe altii care pot.
pana si comunistii au inteles ce inseamna sa ai piloti militari, ce risc si ce consum implica aceasta meserie.