India a început deja lucrul la viitoarea generaţie de tancuri. Numit FMBT (Future Main Battle Tank), acest vehicul va fi construit pornindu-se de la ultimul succes domestic la acest capitol, tancul Arjun din care guvernul a comandat deja încă 124 exemplare. În urma unei recente competiţii ăntre tancul indian Arjun şi cel rusesc T-90, victoria a fost obţinută de către Arjun deşi la acest moment tancul T-90 este considerat principalul tanc aflat în dotarea Indiei. La competiţie au luat parte câte 14 tancuri din fiecare tip, iar rezultatele nu au fost făcute publice. Jurnaliştii însă au aflat pe căi neoficiale că Arjun a fost mai bun decât T-90 în testele de mobilitate, rezistenţă şi la trageri.

Succesul a surprins deoarece până acum Arjun a fost considerat un eşec costisitor.

T-90 a devenit principalul tanc al Indiei de circa patru ani, iar din anul 2020 India va deţine un inventar care urmează să cuprindă 2000 tancuri T-72 up-gradate, peste 1500 tancuri T-90 şi câteva sute de alte tancuri (inclusiv Arjun). Astfel, India va deţine cea mai puternică forţă de tancuri din Eurasia, dacă nu cumva China i- va lua înainte up-gradânduşi propria forţă de tancuri.

Tancul T-90 este o evoluţie superioară a lui T-72. În primă fază tancul T-80 ar fi trebuit să devină modelul care să înlocuiască T-72, dar ca şi în cazul T-62 şi T-64, T-80 nu a funcţionat după aşteptări. Astfel, T-72 cu o turelă îmbunătăţită şi mai multe dispozitive moderne, a devenit T-90. Spre deosebire de Arjun care cântăreşte 59 de tone, T-90 este mai suplu având o greutate de doar 47 de tone.

FMBT va fi probabil similar ca şi dimensiuni cu T-90. Experţii indieni în blindate, atât militari cât şi civili, speră ca FMBT să se bazeze mai mult pe T-90 decât pe Arjun.

Sursa: Strategypage