A venit vremea ca Statele Unite să dezvolte o strategie pe termen lung, pentru inevitabila competiţie cu China, neînsemnând însă conflict cu această ţară ci o încleştare cu China pentru putere, influenţă, securitate, iar pentru SUA, acces la Asia de Est. Atâta timp cât China concurează cu Statele Unite, este rezonabil ca SUA să facă acelaşi lucru.

Competiţia cu China este atât militară cât şi economică. Beijingul dezvoltă o rachetă balistică de mare precizie care teoretic este capabilă să atace portavioanele americane. China construieşte mai multe clase de submarine decât întregul Occident la un loc.

Armata Populară de Eliberare a condus recent exerciţii militare complexe în Marea Chinei de Sud. Aceste exerciţii au implicat atacuri coordonate împotriva unor „ţinte de suprafaţă” cu grupuri de avioane, rachete lansate de la bordul navelor şi de pe sol. Mesajul a fost clar: China doreşte să domine apele din estul Asiei şi să excludă prezenţa Statelor Unite ale Americii din regiunea respectivă.

Cum ar trebui să răspundă SUA? Cu propria strategie pentru această competiţie. Unul dintre aspectele acestei strategii ar fi exploatarea avantajelor în domenii cum ar fi submarinele nucleare de atac şi protecţia antiaeriană/antirachetă de la bordul navelor. Va trebui astfel să construim mai multe SSN-uri din clasa Virginia şi mai multe nave de suprafaţă echipate cu sistemul AEGIS şi rachetele Standard.

SUA vor fi nevoite să dezvolte noi legături cu statele din regiune, bazate pe întărirea capacităţilor lor pentru apărarea individuală şi colectivă. Aceasta va însemna vânzarea în regiune a avioanelor de luptă şi a sistemelor de rachete sol-aer către state precum Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Australia şi India. De asemenea, o strategie pentru a concura China ar putea implica şi dezvoltarea sau lărgirea relaţiilor militare cu ţări precum Vietnam, Indonezia şi Filipine.

Sursa: Lexington Institute – Competing with China, Daniel Goure Ph.D.