INFORMAŢIE DE PRESĂ
Fregata MĂRĂŞEŞTI, care a reprezentat Forţele Navale Române, în perioada 16–30 august, la prima fază a celei de-a zecea activări a Grupului de Cooperare Navală în Marea Neagră – BLACKSEAFOR (BSF), a sosit în portul militar Constanţa marţi, 31 august.
La această activare, alături de nava românească, au mai participat fregata TCG SALIHREIS (Turcia), nava de debarcare a desantului RFS YAMAL (Federaţia Rusă) şi navele de luptă împotriva minelor UPS CHERKASY (Ucraina) şi BGS PRIBOI (Bulgaria).
Navele au desfăşurat în apele Mării Negre, conform protocolului de înfiinţare al BSF, exerciţii privind lupta contra minelor, căutare şi salvare pe mare, asistenţă umanitară şi protecţia mediului. De asemenea, în scopul întăririi încrederii reciproce dintre forţele navale ale statelor riverane Mării Negre, anul acesta, Grupul BSF a vizitat porturile Sevastopol (Ucraina) şi Varna (Bulgaria).
Fregata „Mărăşeşti” este comandată de comandorul Victor Gîdiuţă şi are la bord un echipaj alcătuit din 197 militari.
Sursa: Navy.ro
septembrie 5, 2010 at 7:05 pm
Are cineva idee ce tip de torpile are Marasestiul?Ce tip de radar?Sistem de razboi electronic?
septembrie 5, 2010 at 8:50 pm
Totul e de origine sovietica, cu exceptia unui sau doua radare de navigatie noi instalate dupa aderarea la NATO. Torpilele cred ca sunt sovietice de tip SET-65 cu autoghidare fie cu sonar fie dupa siaj. Razboi electronic? Singurele nave cu sistem de razboi electronic instalat de la noi sunt fregatele tip 22. Marasesti are doar un centru de conducere a luptei dotat cu un sistem de informare si conducerea a luptei facut de Terma. In rest sovietic cam tot ce vezi proiectat undeva intre 1950 si 1970. Raportat la deplasament este subinarmata si manevreaza destul de prost (suprastructura este foarte grea). Mai trebuia sa aiba o nava sora – care a fost casata pe santier inainte sa fie lansata. Nu a fost considerata un proiect fiabil. In mod normal in 2015-2020 ar trebui si ea casata…
septembrie 5, 2010 at 9:20 pm
Printre modernismele de la bordul ei, se numara sistemul de comunicatii prin satelit si la bordul navei, instalat de vreo doi ani, fabricat Aeromaritime -Germania.Sistemul facut de Terma,gestioneaza intreaga nava, nu numai situatia de lupta -el este foarte modern.Intr-adevar este greoaie si are dificultati pe mare agitata. Armamentul,in special rachetele antinava,SS N2C Styx, sunt depasite si usor de…evitat.Mai mult decat atat, isi termina resursa, devenind nesigure in exploatare.Exista de mult planuri de inlocuire a armamentului sovietic -dar nava in sine este depasita cu motoare poluante si mari consumatoare de combustibil, greu de intretinut.Deocamdata nu se pune problema casarii, fiindca n-avem ce pune in locul ei -fregatele ex-britanice n-au atins capacitatea de lupta dorita (n-au rachete antinava, antiaeriene, antisubmarin; sisteme de aparare apropiata si altele). Marasestiul are asemenea sisteme, dar de provenienta ruseasca, care inca mai fac fata.Din cate stiu nu este cuprinsa in programul largit de dezvoltare a capabilitatilor navale, fiind considerata la cap de linie. Oricum este foarte costisitor a se inlocui vechile sisteme rusesti, deoarece nava este un proiect construit dupa aceste sisteme;iar sistemele rusesti sunt departe de cele vestice si cu greu pot fi…modernizate (dar trebuie sa ceri acordul rusilor, pentru a lucra la anumite sisteme considerate…sensibile!).
septembrie 5, 2010 at 9:33 pm
Ar fi bine daca in locul unei turele de 2×76 s-ar monta o instalatie de rachete nava-aer, dar ma indoiesc ca se va intampla.
Ma tot uit la prima poza si ma minunez. Arata cam nasol sudurile alea si… e pocnita in bot? Am avut la un fost job doi sudori de la santierul militar Mangalia si baietii erau super meseriasi in ceea ce faceau. Probabil n-au sudat-o ei… 🙂
Despre proiect, nu mai stiu pe unde citisem ca „Muntenia” sau „Mantunia” cum aparea prin engleza, a fost inspirata dupa doua clase rusesti de distrugatoare. Asa ca, actualul Marasesti este un fel de IAR-80 din domeniul naval.
septembrie 5, 2010 at 9:41 pm
@ww Din cate stiu motoarele de pe Marasesti sunt motoare de locomotiva facute la Electroputere.
Nu cred ca mai avem acord de mentenanta cu rusii dupa atata vreme, asa ca se poate intervenii. Oricum sunt sisteme cu capabilitati scazute, nu ceva serios, ca pentru flota sovietica. Mi-e teama foarte tare de rachetele alea P-20/P-21 – sa nu sara in aer in timpul unui exercitiu. S-a intamplat un incident de tir acum un an sau doi cu un IML la Midia si anul asta un numar de marinari s-au ars cu combustibil de racheta cand alimentau una din magaoaiele astea.
Nu putea tampul ala de Nastase sa ia trei fregate Tip 22 de la englezi! Ca la 200 de dolari cu spaga cu tot cand am dat pe 2, parca ar fi meritat inca una. Fata de Marasesti sunt de n ori mai bune si mai sigure!
Apropo stii ceva de rachetele anti-nava preferate de ai nostrii: Harpoon, Exocet sau RBS-15?
septembrie 6, 2010 at 9:15 am
Asa este, motoarele sunt diesele, adaptate oarecum de la trenuri. Sunt printre cele mai mari motoare facute in tara -da’ sunt fomiste ceva de speriat si poluante.Nici nu trebuie sa detectezi pe radar nava, fiindca datorita fumului o vezi…Nu-i singura nava cu motoare asa de poluante, si corvetele noastre au asa ceva.Exista si o gluma printre marinari, cand trec navele astea toti intra in ceata -numindu-le „instalatii navale de facut fum”. Incidente au fost mai mereu cu rachetele alea; pana si instalatiile de lansare de la sol (IML-uri)-care folosesc acelasi tip de racheta ca si Marasestiul, au probleme de intretinere (n-avem piese de schimb si daca nu le inlocuim in 2-4 ani, v-a trebui sa le canibalizam -dar parerea mea este ca nu merita deranjul, sunt prea vechi si depasite). Din ce stiu,SMFN are planuri de achizitie a unor asemenea sisteme, au avut loc chiar si demonstratii.Chiar participam la dezvoltarea tunului super-rapid GDF Millenium, care este si el in vizorul marinei(anumite firme din tara nu MApN-ul).Acum vreo doi ani, francezii ne-au oferit Exocet MM 40 Block 2; stiu c-au fost negocieri dar fara rezultate. Bulgarii le-au cumparat, parca 24 de bucati daca mi-aduc bine aminte.Si Harpoon-ul este in vizor -dar achizitiile astea tin de contractul care v-a fi incheiat pentru corvete si nave vanatoare de mine. Agreate sunt santiere navale din Germania si Italia -dar, personal ii prefer pe nemti, sunt mult mai seriosi si tehnologia lor este mai avansata.Si sunt dispusi sa le faca aici…Si apropo, Raytheon are subsidiara in Germania, asa ca, bine ar fi sa mergem pe mana lor.Presedintele nost’ chiar ii prefera si nu-i gluma!
septembrie 6, 2010 at 9:25 am
Am uitat sa-ti spun despre RBS-15.Nu prea ne uitam la ele, fiindca suedezii le-au oferit la pachet cu Gripen.Pai nu prea le-am putea folosi cum vrem, fara sa-i informam pe ei. Polonezii sunt singurul stat ex-Varsovia care le-a cumparat, inainte de a lua F-16. Suedezii le-au dat rapid sperand ca astia sa cumpere si Gripen.Dar polonezii nu sunt foarte incantati de ele. Pentru noi ar fi o afacere proasta, de preferat ar fi Harpoon-ul.Inclusiv polonezii se uita spre…Harpoon.
septembrie 5, 2010 at 9:44 pm
Imi amintesc ca au existat critici despre calitatile nautice si consumul mare, in marsul catre modernizare. Nu mai retin unde s-a dus, dar parca nimerise si intr-o furtuna si nu prea a fost roz.
Nu stiu daca sa regret ca nu a existat si o doua nava. Intotdeauna am regretat ca in ww2 nu a fost finalizata nava sora a puitorului Amiral Murgescu. Imi scapa numele care o astepta…
Dupa cum a decurs istoria, un al doilea Amiral Murgescu ar fi prins bine in ww2, dar o a doua nava din clasa Muntenia probabil ar fi fost numai o piatra in plus legata de gatul tarii. In prezent avem o adevarata salba de pietre din astea si presedintele romanesc lasa sa se inteleaga si ca o mare parte a populatiei reprezinta de fapt un ditamai pietroi care atarna de gatul tarii.
Dansului nu ii plac decat cuburile. De gheata.
septembrie 5, 2010 at 11:13 pm
A prins un bulau prin golful Biscaya in drum spre STRONG RESOLVE 1998 (cea mai lunga deplasare mi se pare) si a iesit sifonata rau de tot :)) Asta era inainte de modernizare parca.. dar nu cred ca au schimbat prea multe in sensul ala. Oricum In Biscaya e rau mai tot timpul..
septembrie 5, 2010 at 9:50 pm
@resboiu Numele original al lui Marasesti a fost Muntenia. Dupa revolutia a fost re-botezata. Sudurile sunt grosiere facute dupa sistemul romanesc „merge si asa”, iar deformarea etravei este fie de la efectul normal al deplasarii prin apa sau de la o coliziune cu un obiect sau o alta nava.
Daca se fac pana la urma corvetele multirol, adica dupa 2012 incolo, probabil ca una din ele va inlocui Marasestiul ca rol in ordinea de lupta. Iar batranul 111 va fi taiat sau spre educarea viitorilor marinari scufundat in cadrul unui SINKEX.
septembrie 6, 2010 at 7:23 pm
Scufundadu-l, am face un bine ecosistemului, ca tot ii la moda chestia asta. Ar iesi un recif de corali din el…Lasand gluma la o parte, 111 a fost o mare realizare pentru noi, la acea vreme -a fost si este inca, cea mai mare nava militara construita la noi.Pentru acele timpuri, motoarele erau bune, iar acces la tehnologie vest, n-aveam.Polonezii au vrut sa fie chiar mai mandrii decat noi,construind „distrugatorul” Varsovia!Au pus pe el tot ceea ce rusii aveau, cat pentru trei nave.Dar era numai de decor, fiindca era atat de grea cu o asieta vai de capul ei.Dar arata mandra si periculoasa…dar pe mare calma. Pana si rusii au ramas „masca” cand au vazut-o.O au si acum, dar folosesc intensiv cele doua fregate de tip Perry, ex-US Navy.Oricum, au fost facute mari sacrificii pentru al avea pe 111, iar rusii n-au fost foarte incantati cand l-au vazut -fiindca ii deranja la „suprematie”.
septembrie 5, 2010 at 9:57 pm
Doamne fereste! Mai bine material didactic, legat la mal + nava muzeu.
De nume stiam. Imediat dupa lovitura de stat din 1989 ( 😛 ) mi-a facut rost cineva de cateva xero-copii dupa zona dedicata Romaniei dintr-un Jane’s Fightingh Ships of The World, sau cam asa ceva. De la bilbioteca ambasadei SUA, sau ceva biblioteca americana.
septembrie 6, 2010 at 5:11 pm
Am citit un articol in care „britanicele”erau barfite vis a vis de consum,fata de Marasesti.Ziaristul ,un fel de Lady Gaga,habar navea de marina.Stiu ca 22 sunt extrem de agile ,fiind specializate pe lupta antisubmarin.Daia tipau rusi cand le-am luat.Sunt veritabili ogarii,construite sa ia viraje foarte stranse la viteze mari.Da,pacat ca nu am luat trei!Cred ca vom merge pe Harpoon VL MICA.
septembrie 6, 2010 at 7:07 pm
Posibil si-ar fi de dorit sa fie asa.Dar nu cred sa vedem vreun contract inainte de 2014…Base vrea alt imprumut, noi o sa „vrem” al plati; bugetul v-a fi anemic sau…deloc. Asa ca pe la Strong Resolve, o sa-l vedem tot pe 111, alaturi de „cuplul regal -Ferdinand si Maria, acestia din urma poate cu ceva nou pe ei. Poate, fiindca tara ‘amu nu…poate.
septembrie 6, 2010 at 7:59 pm
Daca am reusi sa modernizam fregatele RoNavy ar sensibil peste polonezi!
septembrie 7, 2010 at 11:59 am
@ww ORP Warszawa a fost construit de sovietici si e un distrugator din clasa Kashin. A inlocuit in anii 80 un distrugator cu acelasi nume din clasa Kotlin. Nu mai e de mult operational cu marina poloneza. Nu stiu cu cei deranja pe rusi atat timp cat nu ar fi fost o mare bataie de cap sa-l scufunde. In Marea Neagra prin 80 era operational cel putin un crucisator din clasa Slava si o groaza de alti combatanti mai mari, ca sa nu mai vb de submarinele din clasa kilo.
septembrie 7, 2010 at 3:37 pm
Era vorba de …imagine.Sovieticii n-au agreat niciodata ideea ca noi, romanii sa devenim producatori de tehnica militara importanta.Bineanteles ca-l puteau scufunda oricand.Era vorba de mentalitatea tipic ruseasca:”de ce sa face-ti voi cand va putem da noi”.Exista numeroase exemple de sabotaj din partea sovieticilor: IAR-ul supersonic,tunul autopropulsat de 122mm si alte categorii de tehnica.Ori nu ne-au dat licenta, ori nu ne-au livrat piese importante, ori ne-au oferit ceva inferior.