67 Alb, al nostru MiG-29 Sniper prototip şi atât.

Sursa: Flickr

MiG-29 = ghinionistul secolului. El e!

Situaţia MiG-urilor 29 ale Forţelor Aerien Române o cunoaştem cu toţii şi suntem suficient de dezamăgiţi încât să ne gonim amintirea lor, cu un bobârnac imaginar. N-am avut noroc de ele! N-au avut noroc de noi… 😦 O escadrilă de 29 up-gradate la standardul de dotări de pe prototipul Sniper ar fi prins bine.

N-a fost să fie.

Moldovenii au avut în total 31 şi chiar mai performante decât ale noastre, dar nici ei n-au avut noroc de ele. S-au trezit în ’91 cu ele în bătătură şi în primă fază probabil s-au bucurat. Statistic dădea bine privind de la ei înspre Occident, direcţie în care la momentul ăsta zic că numai nemţii de est ar fi putut avea mai multe MiG-29 decât ei. Nu verific, că n-o dau ca sigură. Diferenţa care a făcut diferenţa, a ţinut de potenţa de a ţine în viaţă o aviaţie… iar Moldova n-a avut cu ce. În 1997, 21 dintre avioanele MiG-29 moldoveneşti au fost vândute către SUA pentru circa două milioane de dolari fiecare. Alte patru au ajuns prin Yemen, tot pe bani puţini. Un altul l-am cumpărat noi. Ultimele şase bucăţi îşi aşteaptă acum cumpărătorul, dar… kiki. Cică nici nu mai sunt în stare de zbor, iar ca preţ acum se cere câte un milion de dolari pe fiecare. Comparativ, unul nou se vinde cu 40 de milioane, dar n-are a face. Astea-s din „era” 1980 şi nu atrag clienţii.

Nici ale noastre, după cum se remarcă. A murit Irakul, Iranul ne e almost adversar, iar India n-ar avea ce face cu astea vechi. Alţii ori sunt prea săraci, ori sunt prea săraci şi cu embargoul bălăngănindu-li-se peste căpăţâni.

Nici yugoslavii n-au avut noroc cu ele. În inferioritate mai dureroasă decât cea din confruntările IAR-80 versus US Air Force, nu s-au putut bucura de glorie.

Prin 2008, ruşii au oferit Libanului zece MiG-29 la doar 5 milioane de dolari fiecare, dar fără succes. Cică ar fi costat cinci milioane de dolari anual, de fiecare avion, întreţinerea. Acum, rusnacii se laudă cu ofertele pentru up-grade şi prelungirea vieţii avioanelor MiG-29 până în 2030…

Degeaba, nu?

Deşi un avion impresionant, MiG-29 nu poate trece peste MiG-21. N-are noroc. Mai mult de atât, s-a ales şi cu o reputaţie de perdant.

Parcă şi MiG-3 a fost la momentul apariţiei un avion impresionant…