Un Jaguar cu două Magic

Sursa: Bharat-Rakshak

India cumpără 24 rachete Harpoon (AGM-84D) aer-navă pentru un milion şi jumătate de dolari fiecare, pentru a dota avioanele de atac Jaguar.

Cântărind 546 de kilograme, Harpoon are „warhead”-ul de aproape jumătate din propria greutate. Racheta poate lovi ţinte aflate la o distanţă maximă de 220 kilometri. Harpoon se apropie de nava atacată cu o viteză de 860 kilometri pe oră, la joasă înălţime. Sistemul GPS aduce racheta în vecinătatea inamicului, după care radarul identifică ţinta şi comandă zborul pe traiectoria finală.

În urmă cu doi ani, India a selectat firma locală HAL pentru a efectua up-gradarea a 68 de avioane Jaguar. Îmbunătăţirile avionicii (sistemul Daring 3  – „dsiplay attack ranging inertial navigation”) întineresc electronic avioanele vechi de 20 – 25 de ani, transformându-le în competitoare ale modelelor mai recente. Fiecare up-grade cu Darin-3 va costa circa 900 000 dolari.

O parte din avioanele Jaguar din dotarea Indiei au fost deja îmbunătăţite pentru a lucra cu sisteme de ochire cu laser şi bombe inteligente.

Jaguar este un avion de 11 tone, monoloc, de atac, ce dispune de două tunuri rapide de 30 de milimetri şi poate acroşa o încărcătură ofensivă de patru tone şi jumătate. Capabil să atingă viteze supersonice (maximum 1500 kilometri pe oră), Jaguarul zboară majoritatea timpului doar cu jumătate din această viteză.

India foloseşte versiunea biloc a avionului pentru misiuni complexe de atac, în care al doilea loc este ocupat de operatorul sistemelor de armament.

Cum Harpoon este o rachetă suficient de uşoară pentru a echipa vechile avioane Jaguar, iar o singură astfel de armă este suficientă pentru a distruge corvetele şi fregatele Pakistanului şi Chinei, se poate spune că India a făcut o alegere excelentă.

Sursa: Strategypage