AleniaAermacchi M346

Sursa: Defense Industry Daily

Polonia caută şaisprezece avioane pentru programul LIFT (Lead-in Fighter Trainer) pentru înlocuirea celor peste o sută de bătrâne PZL Mielec TS-11 Iskra programate iniţial să fie retrase în anul 2009, dar care însă vor mai zbura o perioadă de timp deoarece noile avioane de antrenament nu sunt aşteptate mai înainte de cel puţin 2013.

În prezent, piloţii polonezi se antrenează în SUA pe supersonicele T-38 Talon şi F-16, dar contractul  pentru pregătirea piloţilor de către USAF va expira în 2015.

Forţele Aeriene ale Poloniei deţin la acest moment 35 MiG-29 îmbunătăţite, care vor rămâne în serviciu până prin 2025, şi 48 avioane F-16C/D Block 52, cumpărate în 2003. Alte 45 Suhoi Su-22M, de atac, sunt programate pentru retragere în 2016.

Avioanele ce vor fi achiziţionate în cadrul programului LIFT vor asigura trecerea pe avioanele de luptă moderne după ce piloţii sunt antrenaţi pe cele 28 avioane cu elice de tipul PZL-130 Orlik TC-II modernizate. Se urmăreşte ca viitorul avion de antrenament să poată primi sarcini secundare precum poliţie aeriană şi atac uşor.

Dintre competitori, zilele trecute Alenia a adus al lor M-346 în Polonia pentru a treia oară, de data asta cu ocazia International Defence Exhibition MSPO de la Kielce. De data aceasta, italienii au recunoscut că avionul lor este doar un reactor de antrenament: „The development of the light attack version is already under way to meet specific requirements of individual customer Air Forces”, referindu-se la cerinţele emise de Emiratele Arabe Unite, însă arabii nu pot fi consideraţi deocamdată clienţi. O a doua mărturisire de la Alenia, este de fapt o confirmare: „The M-346 has also been selected by the Republic of Singapore for its Fighter Wings Course (FWC) requirement, which aims to replace its current advanced trainers fleet.”

Sursa: Defense Industry Daily