Admiral Kuznetsov

Sursa: Ria Novosti

Singurul portavion al Rusiei, Admiral Kuzentov, a părăsit docul uscat după reparaţiile programate şi este pregătit pentru o misiune de antrenament în Marea Barents, anunţă Flota Nordului:

„The Admiral Kuznetsov aircraft carrier will sail to the Barents Sea at the end of September on a training mission relevant to its main purpose,”

Nava este capabilă să utilizeze 26 avioane Su-33 Flanker-D şi MiG-29K Fulcrum-D, împreună cu 24 elicoptere.

Amiral Kuznetov urmează să intre din nou la doc, în 2012, pentru o modernizare la scară mare, care va dura circa cinci ani. Între timp, Rusia doreşte finalizarea planurilor pentru o clasă de portavioane nucleare în 2012, din care va construi cel puţin trei astfel de nave pentru flotele din Nord şi Pacific.

Atât se zice în Ria Novosti, ediţia de astăzi.Mai multe despre modernizarea lui Kuznetov aflăm dintr-un articol din Ria Novosti, de prin luna Aprilie.

În Aprilie, se spunea că în primul rând va fi înlocuită propulsia din turbine cu aburi, cu una pe turbine cu gaz, sau chiar cu un sistem de propulsie nucleară. Personal, nu exclud posibilitatea ca portavionul Kuznetov să primească propulsie nucleară – probabil o primă variantă a reactorului (reactoarelor) nuclear ce vor dota viitoarea clasă de portavioane nucleare de care s-a vorbit în articolul de azi. Posibil ca viitoarea clasă de portavioane nucleare să beneficieze de o variantă îmbunătăţită, în urma experienţei cu propulsorul ce va dota pe Amiral Kuznetov. Aşa îmi pare logic şi benefic pentru fiabilitate.

Apoi, rachetele antinavă 3M45 P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) vor fi demontate, iar interiorul va fi modificat aici incluzându-se mărirea suprafeţei hangarului la 4500 – 5000 metri pătraţi, pentru ca portavionul să poată lua mai multe avioane.

Sistemul de apărare antiaeriană al lui Admiral Kuznetov va fi întărit prin înlocuirea rachetelor 3K95 Kinzhal (SA-N-9 Gauntlet) cu un sistem naval multirol dispunând de 80 – 120 rachete de nouă generaţie, cu rază medie de acţiune. Mai mult, la bord vor fi instalate 4 – 6 sisteme Pantsir-S1 (SA-22 Greyhound) care combină rachete antiaeriene cu rază scurtă-medie, cu tunuri rapide.

Noile sisteme de armament vor beneficia de echipamente radio-electronice de ultimă generaţie, care vor cuprinde probabil şi sistemul Sigma de informaţii şi control al luptei, care urmează să fie instalat la bordul tuturor noilor nave de luptă ale Rusiei. Sistemul facilitează într-un mod efectiv fără precedent cooperarea dintre elementele grupării de luptă.

Portavionul va fi dotat şi cu una sau două catapulte, un model testat experimental la baza de la sol NITKA din Ucraina.

În viitor, se preconizează că portavionul va avea la bord avioane MiG-29K Fulcrum-D, elicoptere, dar şi varianta navalizată a Suhoi T-50 PAK FA.

Sursa: Ria Novosti