PT-91M în timpul testelor din Malaysia

Sursa: En.valka.cz

Zilele trecute Malaysia a completat echiparea şi pregătirea primului regiment de tancuri. Unitatea deţine 48 de tancuri poloneze tip PT-91, o variantă îmbunătăţită în Polonia a tancului T-72M1. Greu de 46 tone, PT-91 foloseşte tunul original de 125 milimetri, o mitralieră de 12,7 şi una coaxială de 7,62 milimetri. Tancul polonez este echipat cu electronică modernă, motor îmbunătăţit şi protecţie ERA. De asemenea, costă jumătate din preţul unui tanc Occidental. Deşi nu este la fel de performant precum un M-1 sau Leopard, PT-91 este adecvat pentru a înfrunta ceea ce au vecinii.

PT-91 este unul din multele up-grade-uri sau evoluţii ale tancului T-72. T-72 este cel mai răspândit tanc de la al doilea război mondial încoace, cu peste 50 000 exemplare construite (în perioada războiului, tancul T-34 a fost construit în 84 000 bucăţi). Ironic, T-72 a fost un proiect „stop gap”, intenţionat să înlocuiască mult mai avansatul însă nemulţumitorul tanc T-64.

Producţia a început în 1972, dar T-72 a intrat în serviciu în anul 1976. Comparativ cu precedentele T-62 şi T-64, T-72 a fost un succes. Era fiabil şi gata de luptă, sau cel puţin aşa se considera. Însă, în 1982, tancurile T-72 siriene au înfruntat tancurile israeliene Merkava. Sirienii au pierdut crunt. În 1991, tancurile irakiene T-72 au fost neajutorate împotriva tancurilor americane M-1 şi a IFV-urilor M-2. Totuşi, T-72 a rămas un tanc popular deoarece era ieftin. T-72 din surplusurile Războiului Rece puteau fi cumpărate pentru doar 100 000 dolari. De asemenea, vehiculul a rămas popular şi pentru fiabilitatea sa. Multe ţări nu se aşteptau să folosească propriile T-72 în luptă, dar era mult mai folositor pentru ei pe timp de pace, ca tanc funcţional, pentru a speria civilii revoltaţi si pentru a da bine la parade.

Un alt motiv pentru popularitatea lui T-72 este mare număr de up-grade-uri disponibile, PT-91 fiind doar unul dintre ele. În timp ce T-72 de bază era destul de neimpresionant, câteva îmbunătăţiri îl pot transforma într-un tanc mult mai periculos şi bun de sacrificat. De exemplu, un sistem modern, computerizat, de control al focului cu un sistem laser pentru măsurarea distanţelor şi muniţie de calitate, transformă tancul T-72 într-un complex letal. În timp ce un asemenea tanc poate fi distrus cu uşurinţă de un M-1, dacă T-72 descoperă primul pe M-1 şi prinde o lovitură în flancul acestuia, poate ieşi învingător. T-72 este de asemenea foarte mobil, dar din păcate protecţia sa a fost dintotdeauna problematică. Pentru a supravieţui, T-72 nu necesită doar accesorizarea, ci are nevoie de un echipaj foarte bine pregătit.

Sursa: Strategypage.com