Ştiu, e cu Canada nu cu Israel, dar este sugestiv faţă de ceea ce li se întâmplă unora

Sursa: Ericpalmer.files.wordpress.com

Eu încă nu am încredere în JSF/F-35. Îl văd aşa… un fel de rezultat al căsătoriei dintre Me-110 şi Hs-129. Sau mai potrivit ar fi „dintre Me-110 şi Ju-88”, pentru că nu-l văd pe F-35 rezistând la încasat precum un Henschel, cu care foarte potrivite ar fi la comparaţie A-10 şi Su-25.

Consider că F-35 este excelent pentru nevoile Marines-ilor şi că va fi primit cu mare entuziasm ca înlocuitor al Harrier la bordul portavioanelor uşoare italiene, spaniole şi britanice. Poate că în viitor va opera şi de pe nave de invazie, ceea ce va însemna la fel un succes pentru utilizatori ca Olanda, Coreea de Sud, Franţa, Canada şi Australia. Tandemul Mistral cu F-35 & Charles de Gaulle cu Rafale ar întări Franţa la „power projection”, ar rezolva lacunele olandezilor în faţa Venezuelei pentru prezenţa în forţă prin Antile şi ar speria pe chinezi şi oceanienii vecini cu Australia. Canadienilor nu le-ar folosi decât propagandistic, ei neavând nevoie să se dea mari cu power projection, ei trebuind în caz de ceva doar să latre la un pas în urma americanilor şi britanicilor. Deci, va fi bine primit de marina canadiană dacă vor avea nave de sprijin/comandă/invazie, dar n-ar însemna decât (foarte) mulţi bani cheltuiţi pentru jucării de paradă/imagine. Coreea de Sud n-ar speria Coreea de Nord, pentru că pe liderii nordişti nu-i sperie nimic… comunismul fie cu ei! A mai rămas cineva? De englezi nu zic…, ah, ar mai fi Japonia! Ei bine, deşi Japonezii insinuează câte un portelicopter botezându-l distrugător antisubmarin, americanilor încă le e frică să-i vadă/facă prea puternici. Probabil de n-ar fi fost ruşii şi acum chinezii, Japonica ar fi avut vreo două-trei secole puşti şi pistoale de plastic.

Blablabla-blabla-bla. Apă de ploaie. F-35 are foarte mulţi fani, adepţi, dar până acum este un mit. Ca la religie: e o minune, dar este doar pentru că spun cei care scriu cartea. Fanii/adepţii F-35 critică lejer orice tip de avion în discuţii anterioare (mai puţin F-16 aflate în uz) accentuînd ba lipsa experienţei în luptă, ba lipsa de rezultate în luptă… când de regulă avionul care a luat-o pe coajă avea în general piloţi de la grajdul cu cămile, şi a urcat pe cer în condiţii de inferioritate de toate culorile. Ei, dacă discuţia va curge aşa cum le face plăcere, ca o pâlnie care canalizează vorbă cu vorbă dialogurile către JSF/F-35… nu va mai conta că F-35 momentan n-a demonstrat nimic şi că nu este testat în luptă şi că, în războiul care probabil va fi organizat aşa, de test şi propagandă pentru siguranţa plătitorului de taxe, ca să vadă ce tare e F-35… în mod sigur acest avion (această minune) va lupta în condiţii de maximă superioritate, cele mai bune buletine meteo, iar adversarii probabil vor fi mituiţi să strângă din dinţi.

Blaaaa. De ce am pus caricatura cu canadiezul căruia i se împinge pe gât ditamai costul de 9 miliarde? În primul rând pentru că nu văd potrivit JSF/F-35 pentru ei solo, decât în versiunea ambarcată pe navele de sprijin – dacă până la urmă le vor finanţa, în rest, solo-Canada ar avea mai mult nevoie de F-22 sau, mai domesticele F-15 de ultimă variantă, ori mai practicele Super-Viespi – că tot au zburat canadienii Hornet de vreo circa 25-30 de ani.

Însă, cumpărând cu toţii F-35, că ne trebuie sau că nu ne trebuie, contribuim la interesul american – le ieftinim, pentru ca ei să le poată vinde Israelului contra unor bani pe care tot SUA îi plăteşte. Şi aşa, vasali de vasali, ne jucăm rolul de fraierici.

Acum ştirea:

O echipă ministerială condusă de către premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării Ehud Barak, a luat decizia finală în ciuda opoziţiei unui număr de înalţi responsabili ai Apărării legată de costurile ridicate: se vor cumpăra 20 F-35.

Barak şi-a dat acordul încă de luna trecută, pentru achiziţia în valoare de 2,75 miliarde de dolari. Primele avioane sunt aşteptate să sosească în 2015.

Forţele Aeriene Israeliene însă, vor trebui să se descurce cu mai puţine avioane din totalul de 75 dorite.

Tadadadaaaaaa… ochii mari:

The entire deal will be funded by American military.

„The F-35 is the fighter plane of the future that will allow Israel to maintain its aerial superiority and its technological advantage in the region,” Barak said after approving the deal in August. „The F-35 will give the IAF better capabilities, both near and far, to help strengthen Israel’s national security.”

Negocierile au durat mai bine de doi ani, din cauza neatingerii unor acorduri comune. Forţele Aeriene Israeliene solicitau ca avioanele să aibă la bord aparatură fabricată în Israel, cum ar fi cele de război electronic şi comunicaţii, Israelul dorind să modifice capacitatea de luptă a F-35 pentru a include în arsenalul acestuia şi rachete israeliene.

Americanii au refuzat însă, insistând ca nici unul din componentele F-35 să nu fie modificat.

Pentru menţinerea avantajului tehnologic dintre Israel şi statele Arabe, a fost aleasă vânzarea (deşi mai realist ar fi folosirea termenului „furnizarea”) de F-35 în locul modernizăriia vioanelor F-15 şi F-16 israeliene. Astfel, funcţionează în continuare principiul conform căruia Israelul este primul stat care primeşte cel mai nou avion de luptă.

Sursa: Haaretz.com