Replica iranistaneza

 

Generalul Ahmad Vahidi, ministru pe razboi sfant in Iranistan a declarat ca Teheranul inca se tine de negocieri cu Moscova pentru achizita de sistem S-300.  Iranul insista pe prevederile unui acord semnat deja in 2007 intre cele doua tari in timp ce Kremlinul considera vanzarea drept o incalcarea a ultimului set de sanctiuni impus de ONU ca urmare a belicozitatii iranistaneze din ultimul timp.

Bineinteles ca baietii lui Ahmadine….ala, se cam sterg cu sanctiunile undeva insistand ca respectivele arme sunt defensive si ca au tot dreptul sa se apere de invadatorii necredinciosi. Pare ok.

Rusii insa s-au suparat destul de rau. Presedintele Medvedev a luat foarte in serios Rezolutia ONU 1929 din 9 iunie 2010 si a taiat firul pentru livrari catre Iran care ar fi trebuit sa includa tancuri, sisteme de artilerie de mare calibru, elicoptere, rachete si chiar nave maritime.  Contractul in valoare de 800 de mil. de dolari US pentru achizitia de S-300 cat pentru 5 batalioane de garda este doar o parte a bubei deci.

UPDATE: Asa cum semnala si drull, discutiile cu iranistanienii nu au dus la achizitia rachetelor ci la luarea in calcul de catre teparii rusi (nu e clar daca s-au dat ori ba banii) a unei variante de despagubire a Iranului pentru afacerea ratata cu S-300.

Sursa: Ria Novosti, desigur