Din pacate, pozele cu prima racheta spatiala romaneasca m-au evitat

ARCA, Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a lansat si inca cu succes in spatiu pe 1 octombrie prima racheta spatiala romaneasca, botezata Helen 2. Evenimentul a avut loc in cadrul competitiei Google Lunar X Priza iar lansarea, la a patra tentativa, a folosit ca platforma nava NSSL 281 Constanta. La operatiune au mai participat si vedetele rapide Fulgerul si Bombard.

Hotnews zice ca presedintele ARCA, Dumitru Popescu, a  intr-o conferinta de presa, ca lansarea s-a facut cu ajutorul unui balon purtator din largul Marii Negre, la 20 de kilometri de coasta. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute, pana la altitudinea de 14.000 de metri, cand viteza maxima atinsa de balon a fost de 120 kilometri pe ora. De la aceasta altitudine, s-a comandat pornirea motorului rachetei care a functionat timp de 30 de secunde si a plasat racheta pana la altitudinea de circa 40.000 de metri. A urmat reintrarea in atmosfera a elementelor de lansare, capsula rachetei nefiind insa identificata la intoarcere.

Lansarea cu succes a primei rachete spatiale romanesti Helen 2 a fost realizata de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) in parteneriat cu Centrul de Control apartinand de ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) de la Bucuresti si Constanta.

„Suntem prima echipa care a reusit in cadrul competitiei sa lansam o racheta spatiala. La concurs s-au inscris mai multe tari, peste 20 de echipe, majoritatea din SUA. Noi am reusit aceasta performanta pentru drumul Romaniei spre Cosmos, realizarea primului zbor din cadrul competitiei Google Lunar X Prize care vizeaza trimiterea unui robot pe suprafata Lunii de catre o companie privata. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la castigarea Premiului de 30 milioane dolari”, a spus Dumitru Popescu.

In urma lansarii rachetei Helen 2 s-au obtinut si imagini din Cosmos.

Competitia a fost lansata in 2008 si se va incheia oficial in decembrie 2012, existand insa sanse sigure ca ea sa fie prelungita pana in 2013.

„Racheta Helen 2 a zburat, a efectuat zborul cu succes, treapta s-a desprins cum era normal sa se intample si a intrat in atmosfera. Desi nu am reusit sa recuperam capsula rachetei, am reusit sa avem imagini transmise in direct, care confirma reusita lansarii”, a declarat Dumitru Popescu.

Costurile necesare operatiunilor de lansare au fost suportate de catre ARCA prin sprijinul partenerilor sai.

ARCA pregateste in continuare lansarea unei alte rachete mai mari – HAAS – anul viitor, care probabil se va face de pe suprafata Oceanului Atlantic.

Felicitari. In vremurile astea cand putine chestii se mai inalta de buna voie la cer, este o realizare cu adevarat remarcabila chiar daca un coleg carcotas mustacea ceva despre o a patra tentativa.