Din pacate, pozele cu prima racheta spatiala romaneasca m-au evitat
ARCA, Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a lansat si inca cu succes in spatiu pe 1 octombrie prima racheta spatiala romaneasca, botezata Helen 2. Evenimentul a avut loc in cadrul competitiei Google Lunar X Priza iar lansarea, la a patra tentativa, a folosit ca platforma nava NSSL 281 Constanta. La operatiune au mai participat si vedetele rapide Fulgerul si Bombard.
Hotnews zice ca presedintele ARCA, Dumitru Popescu, a intr-o conferinta de presa, ca lansarea s-a facut cu ajutorul unui balon purtator din largul Marii Negre, la 20 de kilometri de coasta. Ascensiunea balonului a durat 40 de minute, pana la altitudinea de 14.000 de metri, cand viteza maxima atinsa de balon a fost de 120 kilometri pe ora. De la aceasta altitudine, s-a comandat pornirea motorului rachetei care a functionat timp de 30 de secunde si a plasat racheta pana la altitudinea de circa 40.000 de metri. A urmat reintrarea in atmosfera a elementelor de lansare, capsula rachetei nefiind insa identificata la intoarcere.
Lansarea cu succes a primei rachete spatiale romanesti Helen 2 a fost realizata de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) in parteneriat cu Centrul de Control apartinand de ROMATSA (Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian) de la Bucuresti si Constanta.
„Suntem prima echipa care a reusit in cadrul competitiei sa lansam o racheta spatiala. La concurs s-au inscris mai multe tari, peste 20 de echipe, majoritatea din SUA. Noi am reusit aceasta performanta pentru drumul Romaniei spre Cosmos, realizarea primului zbor din cadrul competitiei Google Lunar X Prize care vizeaza trimiterea unui robot pe suprafata Lunii de catre o companie privata. ARCA devine astfel una dintre echipele favorite la castigarea Premiului de 30 milioane dolari”, a spus Dumitru Popescu.
In urma lansarii rachetei Helen 2 s-au obtinut si imagini din Cosmos.
Competitia a fost lansata in 2008 si se va incheia oficial in decembrie 2012, existand insa sanse sigure ca ea sa fie prelungita pana in 2013.
„Racheta Helen 2 a zburat, a efectuat zborul cu succes, treapta s-a desprins cum era normal sa se intample si a intrat in atmosfera. Desi nu am reusit sa recuperam capsula rachetei, am reusit sa avem imagini transmise in direct, care confirma reusita lansarii”, a declarat Dumitru Popescu.
Costurile necesare operatiunilor de lansare au fost suportate de catre ARCA prin sprijinul partenerilor sai.
ARCA pregateste in continuare lansarea unei alte rachete mai mari – HAAS – anul viitor, care probabil se va face de pe suprafata Oceanului Atlantic.
Felicitari. In vremurile astea cand putine chestii se mai inalta de buna voie la cer, este o realizare cu adevarat remarcabila chiar daca un coleg carcotas mustacea ceva despre o a patra tentativa.
octombrie 9, 2010 at 9:34 am
Bravo! Poate, cine stie, in viitor, v-om asista la lansarea primului satelit de observare\cercetare, GPS, tv, etc, de fabricatie romaneasca. Stiu ca prin anii 80′, Romania avea asemenea preocupari, fiind lansat in spatiu un mic satelit in cadrul unui experiment stiintific -bineanteles, racheta purtatoare era sovietica. HAAS, probabil v-a avea o capacitate de transport marita si va reusi un zbor orbital. Nu mai stiu unde a fost construit minisatelitul in Romania, dar aveam si-n acele timpuri o asemenea agentie oficiala, de cercetare a spatiului cosmic, in cadrul cooperarii romano-sovietice. In cadrul acestei cooperari, Dumitru Prunariu a zburat in cosmos -fiind primul si unicul zbor al unui cosmonaut roman. Nu stiu daca acea agentie de stat, mai exista acum!
octombrie 9, 2010 at 8:18 pm
Racheta HELEN-2 este foarte probabil o cacialma
Dumitru Popescu si ARCA sunt suspectati de trucarea fotografiilor realizate de racheta Helen-2 la mare altitudine. A se vedea comentariile de aici:
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342&view=findpost&p=8906057
De asemenea, aceeasi ARCA pretinde ca o capsula a rachetei Helen-2 in cadere libera de la aproximativ 40 km ar fi atins viteza net supersonica de 1407 km/ora la 15 km inaltime. Conform discutiile de la linkul urmator, performanta este imposibila!
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342&view=findpost&p=8902194
octombrie 10, 2010 at 1:11 pm
e cam suspecta treaba … sau e secretomania prea mare.am urmarit ,de-a lungul timpului,stirile legate de racheta romaneasca.sunt si pe site-ul arca niste filmulete si alte informatii. in mod normal se chema presa , sa stia dinainte de lansare .in schimb, s-a spus sec intr-o seara ca racheta a fost lansata cu succes si ca a 2-a zi se va sustine o conferinta pe tema asta .( nu stiu ce a mai fost dupa pentru ca am fost plecat o perioada si n-am avut acces la net). de ce lansarea a fost facuta „pe furis” ? sa nu o vada concurenta 😀 ? .

eu le doresc succes si sper sa ajunga pe luna … ca pe marte am ajuns demult 😀
octombrie 10, 2010 at 2:19 pm
Da, ceva nu suna bine. Nu prea se vorbeste, nu-i prea mult tam-tam…dar posibil sa fie doar dezinteres. Posibil…Lansarea s-a facut de pe o nava militara, nava baza „Constanta” parca-i zice. Da’ amu ai dreptate, daca o vad iranistanii, aia suntem! Saptamana viitoare trimit si ei una bucata racheta „Razbunatorul stelar” cu nu’s ce satelit „ochiul si timpanul”, adica de observatie nu de altceva.
octombrie 10, 2010 at 3:07 pm
cateva explicatii din ce am citit si eu azi … s-au facut poze dar nu s-au recuperat(nu s-a gasit racheta ). s-au prezentat doar niste imagini de calitate slaba(cred ca 1,3 Mpixeli)primite live de la „racheta”. altitudinea a fost de peste 37 km masurata indirect de ei si confirmata(cica)de romatsa.odata gasita racheta vor fi prezentate si dovezile (desi , spun ei , romatsa a confirmat altitudinea).
dupa mine e cam tras de par termenul de „spatiu cosmic” la 40 km. oricum le doresc succes. e un inceput.
octombrie 10, 2010 at 3:17 pm
La acea altitudine, a fost un zbor suborbital. Dar este un inceput, totusi. Depinde unde a cazut racheta in Marea Neagra si la ce adancime se afla. Posibil sa nu aiba dispozitiv de localizare montat, ceea ce reduce drastic sansele de-a fi gasita. Depinde si de adancime, iar dupa cate stiu, Marea Neagra are peste 4000m adancime -iar noi n-avem submersibile teleghidate de recuperare, nici Ucraina doar Rusia -cumparate dupa Kursk, din SUA sau Anglia, nu sunt sigur. O asemenea operatiune este foarte costisitoare si necesita logistica importanta, ceea ce noi n-avem si nici nu ne permitem. Marina o v-a localiza sigur cu sonarele, dar doar daca a cazut in apele noastre, altfel pa racheta! Dar oricum, felicitari si la mai mare…
octombrie 11, 2010 at 6:29 pm
Ba avem submersibile pe cea mai moderna nava de cercetare maritima din Marea Neagra!Ii zice Mare Nigrum si este un fost pescador.A fost reutilat „a la giorno”si are cel putin 2 buc.minisub.E drept ca al nostru ,minisub,bate pana la 1km.Da din declaratiile echipajului stiintific eu cred ca merge mai adanc!Surprinsi?Eu am ramas masca cand am citit!La noi ,se pare,si tivili si soldatei,toti sunt loviti de secretomanie!
octombrie 12, 2010 at 8:19 am
Avem!? De unde provin? Stiu ca la ACTTM se fac cercetari in aceasta privinta -mini roboti de cercetare-cautare-distrugere mine, dar despre ceea ce spui nu stiam. Pe timpul lui Ceasca, pe Emil Racovita, exista un clopot de scufundare…dar atat. Minisubmarinele stea sunt telecomandate sau cu echipaj uman? Ok! Ma bucur sa avem…In privinta secretomaniei ai dreptate, la noi niciodata nu se spune tot. Acum cativa ani, un stab NATO, aflat in vizita la RoArmy, ar fi fost impresionat de ceea ce-a vazut…Si n-a vazut doar soldatii! Zvonuri si legende despre ce-ar avea ai nostrii sunt multe -unele par de domeniul SF, dar cine stie! Se vorbeste despre un submarin nuclear, undeva pe Dunare!!!! Se vorbeste despre arma laser!!!! Despre nu stiu ce avion ultraperformant lasat de Coanda!!!! Posibil, daca nu sigur -dupa parerea mea, sunt doar legende, care suna frumos.
octombrie 12, 2010 at 9:42 am
sa nu uitam de delfini-kamikaze antrenati sa caute si sa distruga submarine …. sa nu uitam de rachetele nucleare cu motor de iar-316 (un fel de tomahawk dar care bate la fund tomawawk) , vadim stie mai bine , de proiectul avioanul stealth de la avioane craiova(am uitat cum ii zice) 😀 lista poate continua
octombrie 12, 2010 at 5:58 pm
Bre,@CosteaH, de ce bre dezimformezi poporul?Rachetele nucleare aveau,toata lumea stie,motor in patru timpi!Rusinea sa te copleseasca!Sper!HA!HA!HI!
octombrie 12, 2010 at 6:15 pm
eu nu dezinformez pe nimeni. cele de mai sus apartin lui vadim(sau oamenilor lui)… am dat undeva pe net de un articol preluat din ziarul lui vadim , tricolorul.mi-am dat seama ca e un ziar documentat si demn de luat in seama cand am citit ca delfinii si albatrosii erau supersonici dar hotii astia i-au vandut. din fericire i-am inlocuit cu iar-99 (evident , tot supersonici).
racheta aia avea un motor de iar-316 modificat , era ceva gen racheta de croaziera si putea cara incarcatura nucleara… nu stiu ce raza de actiune avea dar sigur ajungea pana la budapesta. am avut sute d-astea , le-a vandut dicatatorul basescu imediat dupa 90 ( nu stiu de ce traiam cu impreia ca iliescu a fost dupa ceausescu iar basescu e de prin 2004 … poate ma scoate cineva la mal)
octombrie 12, 2010 at 6:38 pm
Poate ca ,toate alea,erau ascunse in navele flotei,si cand au praduit-o,din neatentie….am ramas fara delfinii supersonici si albatrosii submarinii.Nene Vadim e dus rau,bine ca nu n-am dus si noi cu el.Deja ,de ceva timp,nici macar nu ma mai amuza,idiotul dracului!
octombrie 12, 2010 at 2:32 pm
La cat se cheltuie pentru cercetare in zilele noastre, nu prea cred. Dar de idei nu am dus lipsa niciodata.
octombrie 12, 2010 at 6:02 pm
Cei de la ACTTM fac robotei da numa daia de zboara si merg pe pamant.De minisub,n-am auzit!Ce avem pe Mare Nigrum este in general din afara.Avem si sub cu oamenii,da nu stiu daca e la bordul navei.Adica daca apartine navei!Referitor la zvonuri de superarme ,habarnam,da nu prea sunt optimist!
octombrie 13, 2010 at 9:33 am
Da, au in cercetare-dezvoltare, minisubmarine robotizate. Am vazut o poza cu asa ceva la standul lor de la Expomil -si asta scria ca reprezinta. Oricum au facut nave telecomandate de mici dimensiuni -un fel de barcaze- de dragare a minelor. Astea chiar sunt operationale in flota. Superarmele exista doar in legende. Dar mi-aduc aminte, prin ’85 parca, Ceausescu a amenintat Budapesta cu anihilarea totala (Ungaria facea propaganda antiromaneasca puternica, inclusiv la Moscova, evident cu sprijinul acesteia; ceea ce-l deranja profund), mentionand clar ca Romania are bomba atomica. Inclusiv rusii, erau siguri ca, in cel mult 4-6 ani, Romania ar fi putut avea o arma nucleara -asta era prin ’88-’89. Ca a fost sau nu propaganda, D-zeu stie! Despre laserul acela lasat de Coanda, greu de crezut, fiindca ilustrul savant a venit in Romania definitiv in 72′ parca; deci la cativa ani dupa momentul ’68. Dar multi dintre cei care au facut armata in ’68, vorbesc despre existenta ei…mentionand ca, era operata numai de ofiteri, de la maior in sus. Dar un lucru este sigur, toate astea suna frumos, nu-i asa?
octombrie 13, 2010 at 2:27 pm
In 1989 Romania avea sigur capacitatea de a dezvolta ,atat arme nucleare cat si vectori de transport la tinta.Cat priveste distrugerea Budapestei ,in 1989,planurile SMG-ului ,prevedeau ca in cazul unui razboi cu Ungaria(doar cu Ungaria),in 48 de ore Armata a IV-a sa fie in Budapesta.Ofiterii nostri credeau ,insa, ca pot atinge perifria orasului in mai putin de 24 h de la trecerea granitei cu tancurile.Problema laserului este sursa de energie si dispersia fascicolului in atmosfera.Este ideal in spatiu ,dar la nivelul solului …foarte greu.Americanii l-au montat pe un 747 si il folosesc de la limita atmosferei,cam 12000-13000 de metri pt ca ,acolo,densitatea aerului il face mai eficient.
octombrie 13, 2010 at 8:44 pm
Stiu ca s-au creat facilitati in acest sens. Pe atunci era o vorba -in Budapesta in 48 de ore. Posibil ca, in acele vremuri, cercetatorii nostrii sa fi descoperit si creat ceva super. Mie imi place sa cred ca totusi avem ceva -face bine la moral.
octombrie 13, 2010 at 11:00 pm
interesanta asta cu planurile smg-ului pentru ungaria. mai erau si alte planuri d-astea?bulgaria ,serbia pana la dunare?.in perioada interbelica am citit ca se dadeau pt gradul de general (nu stiu cu cate stele) examen cu subiectul: eliberarea basarabiei in cazul unei ipotetice ocupatii sovietice.acolo un citit asta se spunea ca si antonescu a avut acelasi „subiect” la una din lucrarile sale pentru avansarea in grad.
octombrie 14, 2010 at 8:49 am
Existau, inclusiv pentru eventualitatea unei agresiuni sovietice. In doctrina noastra se numea „Razboiul intregului popor” -adica si badea Ghita si badea Ion, la o adica, puneau mana pe par si-i paleau la mir pe bagabonti. Despre bulgarei si-altii ca ei, se spunea ca nu v-or ataca decat sub umbrela Moscovei si condusi de aceasta. Singurii care erau considerati pretini, erau iugoslavii si intr-o oarecare masura cehoslovacii. Generalii erau pusi sa faca razboaie pe harta si sa demonstreze cum armata intregului „bobor” a triumfat!!!! In acele timpuri, Transfagarasanul era foarte bine intretinut, fiind considerat strategic in eventualitatea unei agresiuni externe, inclusiv autostrada Pitesti-Bucuresti -unde, pe o anumita portiune, puteau ateriza IAR-uri 93. Si exemplele pot continua…
octombrie 14, 2010 at 9:50 am
de faza cu avioane pe autostrada am auzit si eu in zona mea , e vorba de o portiune de pe autostrada fetesti-cernavoda ca rezerva pentru baza 86. in 2006 stiu ca s-a spart betonul de pe autostrada fetesti-cernavoda si s-a facut, practic , o alta autostrada pe locul celei vechi (asta e impresia mea)
octombrie 14, 2010 at 3:21 pm
Ai dreptate.Iar faza cu „razboiul intregului popor”,S-a transformat acum(filosofia este aceeasi),in pregatirea in nr mare si foarte profesionist a trupelor speciale.In cazul unui atac din est,armata pe mana „specialiilor ar trebui ,teoretic ,sa incetineasca avansul inamicului,sprijiniti de trupele „clasice”pana la interventia aliatiilor.
Doctrina,pe care nu am vazut-o,are la baza razboiul din A-stan.Ala cu rusi.SMG a fost extrem de atent cum poate bloca o armata de tipul si dimensiunue ,armatei rosi.Singura cale ar fi o pregatire ffff buna si un nr mare de unitati speciale.Cum nr de trupe tip comando este reglementat prin tratatul de la Viena,ai nostri au trisat.Astfel,au intrat in programe de pregatire speciala;vanatori de munte,parasutisti,infanteria marina,politia militara si a crescut nr de unitati de profil,inclusiv la Jandarmerie.In acest fel Romania si-a asigurat un nr de „speciali” mult mai mare decat avea dreptul.Cu autostrazile aveti dreptate .
octombrie 15, 2010 at 9:03 pm
Am auzit despre chestia asta. Si inca ceva, se pare ca dotarea, cel putin a celor de la armata, este de top -ca si pregatirea dealtfel. Selectia este extrem de dura, dintr-o suta daca raman intre 5-10. Si pe timpul lui Ceasca, ungurii aveau „cosmare” datorita unitatilor romanesti de „cercetare-diversiune”, fiindca asa se numeau, de la Targu-Mures. astia erau cei care, nevazuti-neauziti, ziua sau noaptea, testau vigilenta corpurilor de paza din unitatile militare, inclusiv depozite si facilitati. Gaseai dimineata un abtibild lipit pe usa depozitului pe care scria „Minat”, si te treceau sudorile, intrebandu-te cum, cand, de unde, de ce? Ce urma nu v-a mai spun, fiindca intelegeti!
octombrie 16, 2010 at 9:18 am
Dotarea si pregatirea ,sunt intradevar, foarte bune.Nu stiu daca mai stii,dar achizitiile pt aceste trupe au fost si sunt,prioritate zero la MApN.Reala chestia cu „minat” si se lasa cu sanctiuni ,destul,de dure.Cand plecau cercetasi la vanatoare,la terminare stagiului de pregatire,neoficial toata armia stia.Santinelele aveau ordin sa traga iar paza la drapel era triplata.Au fost cazuri cand s-a reusit furtul drapelului de lupta,prada suprema,Si ce urma….daca iti luau drapelul…nu mai continui.
octombrie 16, 2010 at 10:46 am
Da, ai dreptate. Dupa cate stiu, la FOS, mare parte din dotare provine din Germania. Cei de la GNFOS, o ramura a FOS-ului, urmeaza sa primesca vehicule de debarcare pe perna de aer -inclusiv cei de la Infanteria Marina -asta daca nu le-au primit deja. De vreo doi ani este luata in calcul aceasta dotare, iar firma favorita este americana, o subsidiara a AAI Corp (astia sunt furnizori inclusiv ai Navy Seals si US Marines). Dar, planurile sunt vaste si intinse pe mai multi ani. Spartan-ul face parte din el, urmand etapa urmatoare -posibil noi avioane de transport strategic la mare distanta. Romania, in cadrul NATO, are trasata o asemenea misiune, trebuind sa aiba facilitati pe masura. Iata ce prevede planul de inzestrare pe 2012-2025, conform MApN, inclusiv pentru FOS: platforme de transport multifunctionale, modernizarea elicopterelor de transport, componenta logistica navala, achizitia sistemelor de lupta, echipamente specifice si mijloacele de transport pentru soldati si scafandri de lupta, elicoptere de lupta moderne; sisteme de lupta eficiente, flexibile, modulare, care sa fie desfasurate atat in tara, cat si in teatrele de operatiuni; puncte de comanda mobile; capabilitati de razboi electronic; realizarea protectiei balistice si NBC; o noua generatie de vehicule blindate\neblindate cu protectie sporita a personalului; echipamente „evacuare-salvare-cautare” de ultima generatie. Dar la ce bugete avem proiectate…
octombrie 16, 2010 at 2:48 pm
Si eu sunt ingrijorat de bugetele pe urmatorii ani!Dar apoi m-am luminat!Cu astfel de bugete este,practic,imposibil sa pastram actuala structura si actualul nr. de militari!Deci e ceva ce ne scapa,in conditiile in care o reducere a nr de militari nici nu a fost pomenita.Anul acesta,de exemplu,banii pt operatii externe au venit numai din fondul de rezerva al guvernului.Nici un leu din bugetul armatei.Iar achizitia de F16 se va face cu alocarii ,direct de la ministerul de finante.Asa ca nu stiu ce sa mai zic.Vom vedea!
octombrie 16, 2010 at 4:19 pm
Da, bugetul este un punct slab. Din acest motiv mare parte a programelor de inzestrare sunt devansate, amanate si chiar anulate. Ministerul are o lista in peste 60 de puncte, legata de achizitii, dar…V-om vedea!