Se pare ca nu suntem singurii care pretindem ca ne pricepem la upgradat T-55. Astazi avem ocazia de a face cunostinta cu un alt T-55 d-asta pe steroizi.
Gelosi probabil pe Chavez care importa jucarioare rusesti, militarii din Peru au pus-o de-o colaborare extravaganta cu Ucraina, mai precis cu Biroul Morozov din Harkov (ala cu Oplot-ul). Cum Peru are vreo 300 de T-55 prin depozite, din diferite stadii si tipuri, au zis ca au cu ce lucra (suna familiar?) si uite asa a iesit minunatia de mai sus, pe numele sau adevarat T-55M8A2 Tifon 2 (a nu se confunda cu Eurofighter Typhoon a carui ora de utilizare costa cam cat un T-55 in marime naturala).
O comparatie atenta zice ca asta micu cantareste cu vreo 4 tone mai mult decat al nostru, are un motor care dezvolta 1050 hp si o viteza maxima de 45 km/h pe sosea (imposibil in Romania) si 35/h pe camp (sosea in Romania), iar tunul este de 125 mm (il bate la popou pe al nostru). Bonus: protectie pasiva, armura reactiva, sistem de contramasuri si…..cam nasol, daca e ce zice ca e, s-a dus cu titlul de glorie al TR-85M1-ului de „ze best medium tank in ze world”.
Ma rog, totusi, fiind inca in faza de testare, poate mai pica pe drum. Nu stiu ce sa zic despre upgrade-urile ucrainiene, au destula materia prima in propria batatura incat sa experimenteze ceva reusit. Mozoroii aia au traditie in tancuri pentru ca pe vremea sovietelor se ocupau de T-80, T-54/55 si chiar mai inainte, de nemuritorul T-34 inca mandru cubanez, coreean si alte natii d-astea cu inclinatii profund socialiste. Tifon-ul asta arata bine pe hartie, dar de la hartie la practica e cale lunga.
octombrie 20, 2010 at 9:11 pm
Experienta ,categoric,au.Da nau parele si clienti.Sa le luam in ordine.T64 Bulat misto tanc,poze,filmari,marsuri promotionale,,ce mai tot tacamul(de publicitate,perversiilor).Rezultat=3 buc.
Altul.T84 Oplot!Adica un T80 cu motor diesel.Nebunie,fratiilor!Iesea lumea pa strada sa-l vada.Toate fetitele vroiau cate un Oplot.Care rosu, care verde,care roz.Rezultatul=2buc.
Mai vreti,?Mai am!T55 AGM(asta e ala peruan),frumos,pieptos,merge drept si da bine cu capu”.Ce sa zic impresionant!La cate T55 sunt in lume aveau aia de la Harkov de lucru pana la sfarsitul lumii,dar,o MICA problema.La toate trei modelele modernizarea a iesit mai scumpa decat un tanc omolog nou!
Rezultate pt T55AMG=o,asta pana la fraierii de peruani.Deci Ucraina are in total 5 tancuri modernizate.Asta in 2009.
octombrie 20, 2010 at 10:51 pm
George, de acord cu tine. Eu numesc tancurile astea conservele Wiki pentru ca ele sunt celebre doar de-acolo.
Pe hartie…ele exista si fac poc. Realitatea le omoara pentru ca realitatea spune ca orice tanc sovietic, cu upgradeuri sau fara, si-a furat-o la greu din partea tancurilor vestice, din ’45 incoace. De ce? Pentru ca in principal utilizatorii n-au fost sovietici, nema politica de hoarda care sa suga resursele amaratului de Wermacht.
Ok, discutia e lunga. Nu stiu cat costa asta. Sincer, nici TR-ul nostru nu stiu cat costa, stiu ca ar trebui sa fie o alternativa mai ieftina la un tanc pe care nu ni-l permitem . Ideea e mentinerea unei forte de tancuri si imbunatatirea ei, pas cu pas, de voie de nevoie.
Inca ceva. Eu nu vreau sa dau cu pietre in T-80. Mi-e simpatic. Cred ca utilizarea gresita l-a compromis total si nu cred ca e mai slab decat alte produse similare. Daca i se dadea inca o sansa…..:-)
octombrie 21, 2010 at 3:07 pm
T-80,original,cred ca ar trebui sa fie un tanc foarte bun.Sa nu uitam ca Rusia nu a vrut sa-l exporte.Doar cateva bucati au ajuns,daca nu ma insel,in Maroc di Ucraina.
octombrie 20, 2010 at 11:21 pm
http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Ground_Forces
Decat 3 tancuri T-64 au modernizat Ukranienii?inseamna ca astia de pe wikipedia sunt inapoiati rau,ii umfla pe dezaxatii astia de ukranieni,nord coreeni,iranieni&co de nu mai stiu de ei
octombrie 21, 2010 at 9:47 am
eu zic ca e un lucru bun asta, cand fac o comparatie intre o tara din vest si una din este cum ar fi de ex Ukraina ma uit la dotari intr-o parte de pe wiki si in cealalta de pe sitteuri sigure k de…e mai bine sa ii dai adversarului mai multe sanse ca atunci cand te masori „live” cu el sa-l „subordonezi” fara probleme :))
octombrie 21, 2010 at 3:08 pm
Incearca pe net aici”ukraine”s military in even worse shape than Russials”.Este din 2009.
octombrie 21, 2010 at 3:12 pm
Tot pe Wikizice ca noi avem 200 buc.Atrom 155mm!Avem 2 prototipuri.
octombrie 21, 2010 at 3:51 pm
salut @George, merci pt sitte
daca nu ma insel mi se pare ca am vazut un comment despre ATROM zilele astea la capitolul Romania si armele secrete in care cineva zicea ca ar fi facut cu evreii, din cate stiu e facut cu turcii, au si ei unul la fel cu toate ca nu se poate compara cu arcasul suedez, am vazut si un documentar cu el si crede-ma ca e foarte precis la distante mari
octombrie 21, 2010 at 4:09 pm
Este facut cu israelienii de la Soltam -sigur. Pe Wiki zice corect, chiar atatea avem -2. Artileristii se instruiesc pe hartie cu Atrom-ul, pana cand v-om avea bani sa-l cumparam. Sistemul este gata din 2005, si de-atunci este in stand-by.
octombrie 21, 2010 at 5:03 pm
Si ATROM este varianta romaneasca alui ,ATOMOS israelian.Foarte competitiv este Atrom .In privinta lui Archer(suedezul),e cam aceeasi Marie cu alta palarie.Nu stiu daca al nostru are incarcare automata si poate trage cu proiectile ghidate.@WW stii ceva?
octombrie 21, 2010 at 5:14 pm
Are incarcare automata. Proiectilele sunt tinute in magazii rezistente la intemperii si usor blindate. De-aici sunt scoase de operatori cu o mica macara atasata complexului, asezate pe un stativ si impinse in culata cu ajutorul unui piston(partea asta este automata). Pot trage peste 6 lovituri pe minut, la peste 40km. Se avea in studiu proiectile inteligente pentru el, de 155mm. S-au asimilat in fabricatie corpii proiectilelor de 155mm, inclusiv cargo. Si pentru LAROM se avea in vedere proiectile cu ghidaj inertial, dar nu cred c-au intrat inca in inzestrare. Oricum sistemul de tragere de pe Atrom, poate inmagazina o harta digitala de…30000km patrati. Asta-i tot israelian…
octombrie 21, 2010 at 5:37 pm
Pentru ATROM au facut astia de la Brasov un camion cu cabina blindata, pe 4 osii, motorizare MAN de 360CP, foarte puternic si rezistent. Nu stiu ce s-a mai intamplat cu el, dar cred ca-l au pe-acolo. Blindajul cabinei provine tot din Israel. Cabina astuia a fost sursa de inspiratie pentru cabina blindata de la LAROM -ultimele variante.
octombrie 21, 2010 at 5:58 pm
Multam de informatii!Deci in linii mari si mici cam ca Arher.Bine ,ala e mai aratos,da nu la parada modei te duci cu el.Sper sa-l vad la Cincu si la Capul Midia in curand!
octombrie 22, 2010 at 9:14 am
Ieri n-am avut timp sa-ti scriu mai multe despre ATROM, fiindca trebuia sa plec la job. Adica sa-ti spun tot ce stiu despre el…daca nu te plictisesti citind. ATROM este un tun howitzer de 155mm\52 calibre,full integrat C3I, computerizat, montat pe un camion 6×6(sorry am gresit cu 8×8 -nu cu intentie). Camionul este de tip ROMAN 26.360 DFAEG(6×6),motor diesel MAN 2866 LF24-Euro3\360CP, distributie STEYR VG 1600\300, ABS WABCO, are sistem de umflare a rotilor in mers SYEGON-Franta, cabina dubla cu 4 usi si geamuri blindate -rezista la gloante de 7,62 si schije, cabina este protejata impotriva minelor cu material aramydic, are aer conditionat si frane independente WEBASTO, 5 membrii in echipaj complet inarmati. ATROM: tun howitzer de 155mm, munitie la bord 24 proiectile -in incinte protejate la intemperii, usor blindate; sistemul tunului este hidraulic-complet automatizat, bataie maxima 41km cu proiectile standard si peste 50km cu proiectile inteligente; are un sistem computerizat de achizitie si conducere a focului, format din: computer ACCS(Artillery Comand @ Control System), full integrat C3I, compatibil cu orice piesa de artilerie din dotarea armatei, inclusiv LAROM; transfer automat de date, in conexiune network, cu un computer tactic de atac ETC 2000(de fabricatie romaneasca), in legatura permanenta cu statia meteo automatizata(aparatura este de provenienta finlandeza, dar imi scapa numele acum -care sondeaza atmosfera peste 40km altitudine). ATROM-ul este complet autonom, mergandu-se pe ideea de „baterie cu un tun”. Despre mobilitate nu mai incape vorba…
octombrie 22, 2010 at 11:42 am
Si eu sper, de vreo cinci ani. Statia meteo este VAISALA(Finlanda); o folosesc chiar si americanii, cica astia -finlandezii- sunt tari la…meteo.
octombrie 22, 2010 at 8:57 pm
Extrem de multumesc!Unde te duceai la job?Ca zicea Iulian ca pe blogul ista sunt multi securistii.Belea informatii.Cand o fi repetitia pt parada o sa fac multe poze si,daca Resboiu vrea,le dau pt postare.Drept multumire!Plus la ,prima expozitie,pe langa invitatie, bere!
octombrie 22, 2010 at 9:29 pm
Nu mai există domle’ securişti, acum sunt oameni politici sau „manageri”.
octombrie 21, 2010 at 5:00 pm
@Victor.Corect ar fi sa spunem ca trei bucati aveau ,operationale ,la finele lui 2009.Asta dupa informatii din surse variate si independente.Si BTR 3U, apare in inzestrare,dar in realitate au doar prototipuri care nu functioneaza la capacitatea proiectata.
octombrie 21, 2010 at 8:41 pm
Pai pe BTR3U s-au grabit sa-l puna la portofoliul de vanzare.
octombrie 21, 2010 at 7:08 pm
Da probabil ca celeleate nu prea pornesc la prima cheie:)) si trebuie tractate ca mai toate celelalte echipamente ale maretei armate Ukrainiene..care in depozite are sute de avioane,mii de tancuri si blindate si erau cat pe ce sa aiba si zeci de nave de razboi numai ca la decesul Uniunii rusii si au cam oprit pt ei ce era mai bun si ukranienilor le au lasat numai rablele cum se exprima un oficial de la kiev care acuza rusia ca le au furat navele pt care si poporul ukranian a rabdat de foame si a mancat comunism pe paine..pe wikipedia mai apare o treaba despre despre armata romana si anume ca am avea 100 de masini HUMVEE.Io stiam ca americanii ne au dat 22 de masini HUMVEE blindate(din care cateva au fst distruse in Afganistan),si ca am mai avea un numar de HUMVEE neblindate dar nu intr un numar atat de mare.
octombrie 21, 2010 at 7:51 pm
poate or fi pus la socoteala si modelul spaniol ca nu-i la fel da tot de acolo se trage
octombrie 21, 2010 at 8:06 pm
Au fost si cumparate o parte.Ca o paranteza,eu lucrez gard in gard cu unitatea militara de pe Antiaeriana.Prin zona trec destul de des masini militare spre Bragadiru.Unde se duc nu stiu,dar am vazut Humvee si URO in configuratii cu totul noi.Si masiniile sunt noi noute.Ieri am vazut pe un trailer un URO(nou neinmatriculat),dubit, ca centru de comanda sau comunicatii.Ori URO s-a luat cu ceva ani in urma,iar asta era noua,si grila fata era diferita.Cred ca s-a continuat cu achizitia,cel putin pe vechicule specializate.Si ca sa muriti de ciuda,peste gardul meu in fiecare an se fac repetitii pt parada cu tot blocul mecanizat.Se invart cam o saptamana inainte de parada.Invidiosi ?Asa va trebuie!Daca vreti vand poze!HA!HA!HA!Serios avem gard comun!
octombrie 21, 2010 at 8:24 pm
si eu vad in fiecare zi elicopterul lui ‘nea Oprea de la servici asa ca nu te mai da tu mare ca si noi avem poze…sac, sac, sac 😛
octombrie 21, 2010 at 8:53 pm
Tare,pei pt URO Vamtac s a incheiat un contract de 80 de bucati si au fst livrate numai 68,iar despre Hummer probabil ca ne mai varsa americanii la sh..dar Land Rover ai vazut,am auzit ca au fst cumparate niste Land Rover Defender pt Bosnia si niste Land Rover Discovery pt sefi :D,bine armata are destule SUV/off roadere dastea pt sefi am vazut care s au adunat de a lungul timpului:Opel Frontera,Toyota Land Cruiser Prado si V8,Ssang Young Musso,Audi A6 Allroad,Chevrolet Tahoe(pt austostatiile Harris),VW Touareg,Subaru Tribeca(astea sunt ramase de la summit ul NATO),Jeep Grand Cherocke(le am vazut in coloanele oficiale ale armatei),VW Trasporter Syncro si ma rog o gramada de Aro 10,24 sau TV uri si masini de sosea pt sefii mai putin norocosi..
octombrie 22, 2010 at 9:44 am
Norocosule! Poate ne spui si noua din timp ce v-om vedea anul asta, la parada de 1Decembrie. S-a vedem daca merita sau nu , sa pierdem timpul la tv.
octombrie 22, 2010 at 11:31 am
Iata c-am ce-ar putea fi URO vazut de tine(ala cu multe antene). VEHICUL TACTIC PENTRU VIDEO-CONFERINTE, care-i montat pe URO VAMTAC, si face parte din sistemul MApN de criptare, prelucrare date, comunicatii video si vocale. Este echipat cu un sistem radio de ultima generatie, ultra-securizat, de mare viteza, digitalizat, protejat ECCM -RF-5800 FALCON II. Este confortabil, spatios, ergonomic, usurand accesul operatorului radio la echipamente. Sistemul poate actiona autonom(are generator si baterii de putere), s-au in retea. Are capabilitati de comunicare video, iar „cineva” spunea ca, la o adica, poate intra imediat in retelele de televiziune(a fost buna si Revolutia la ceva, nu credeti?). Aparatura este de provenienta KONGSBERG, iar o parte dintre echipamentele video digitale sunt romanesti, facute la ELPROF SA. Integratorul de sisteme este firma INTERACTIVE Bucuresti, in cooperare cu ELECTROMAGNETICA.
octombrie 22, 2010 at 4:02 pm
Va spun tot ce vad.Uro,ala, de l-am vazut,avea cabina scurta si in spate o cutie patrata,mai inalta decat cabina,peste60-70cm.Verde tot si cu antene si suporturi de antene peste tot.Cascarabeta din spate n-avea geamuri si parea blindata.Si INSIST, era diferit fata de modelul Uro pr care eu il stiu.Ma refer la grila,faruri,parca si aripile erau mai umflate!JUR!!!Si am vedere buna!
octombrie 22, 2010 at 4:22 pm
degeaba, tot nu te credem @George
noi: ca e popa iar tu battman, battman :))
octombrie 22, 2010 at 4:32 pm
Eu cunosc niste „baieti” din bulgarica si Irannica ce ar fi foarte incantati sa afle ce zice-ti voi de ei .Asa ca atentie!Ori ma credeti,si sunt declarat profet,clarvazator si mare mag(sa imi fac si io o secta mica,sa mai scot un ban),ori va dau in gat ca sunteti infidelii si necredinciosi!Iar bulgarei,ca asti e mai prosti,le zic ca va-ti luat de mamele lor!Ei ,ce zici,stimabile?Tot cu gura mare?Infidel rau si necredincios ce esti!Da,in noiembrie incep aia pregatirile pt parada,iar poze iok,pt copii obraznici.Ca nu esti singurul!
octombrie 21, 2010 at 8:55 pm
Land Roverele sunt de capatat de pe la englezi. Din pacate, asa mai strangem si noi cate ceva, asta e. Nu stiu insa nimic despre configuratia lor, daca sunt Wolf-urile obisnuite britanice sau altceva.
octombrie 21, 2010 at 9:10 pm
=))))))))),vaide capul nostru..si alea sunt de pomana:( trist,la BSDA am vazut ca au tot promovat Defender probabil ca va exista o comanda pt inlocuirea celor 2000 de masini Aro(care mor la marginea drumului),si astfel ne au dat si noua cateva masini pt ca nu aveam cum sa ne permitem sa inlocuim toate aceste masini Aro cu Humvee si Uro Vamtac iar niste masini mai ieftine si la fel de bune precum Defender sunt foarte utile,dar bag mana in foc ca Land Rover Discovery nu au fst date degeaba..alea au piele crem,ornamente de lemn si display inauntru(am vazut unul din asta din autobuz si am cascat gura inauntru),sau poate ca astea sunt mai importante pt ca se umbla sefiii cu ele si se mandresc prin parcarile restaurantelor..
octombrie 21, 2010 at 9:12 pm
Da cu un Leo nou nout de ce dracu nu vor sa se mandreasca? Se descurca si mai bine in trafic, chiar si fara girofar :-)). Lasand gluma deoparte, realitatea e naspa.
octombrie 21, 2010 at 9:25 pm
Eu stiu ca in Bosnia s-a anuntat oficial ca trimit URO.Nu am vazut Land Rover!
octombrie 21, 2010 at 10:11 pm
Vroiam sa spun Kosovo.In bosnia nu stiu!Sorry!
octombrie 22, 2010 at 9:41 am
N-am auzit sa avem Land Rover. Stiu ca Discovery ne-a fost propus pentru FOS, parasutisti si BIM, dar nu stiu sa-l fi cumparat. Posibil…De obicei noi cumparam cantitati limitate, ce ajung la unitatile de top, de aceea nici nu se prea afla despre ele. Marile contracte sunt mediatizate, dar astea mici, nu prea…
octombrie 22, 2010 at 11:33 am
Nu Discovery, si Defender, sorry!
octombrie 22, 2010 at 4:36 pm
„George Says:
octombrie 22, 2010 at 4:02 pm
Va spun tot ce vad.Uro,ala, de l-am vazut,avea cabina scurta si in spate o cutie patrata,mai inalta decat cabina,peste60-70cm.Verde tot si cu antene si suporturi de antene peste tot.Cascarabeta din spate n-avea geamuri si parea blindata.Si INSIST, era diferit fata de modelul Uro pr care eu il stiu.Ma refer la grila,faruri,parca si aripile erau mai umflate!JUR!!!Si am vedere buna!”
astazi de dimineata am vazut la poarta unitatii „fortul 3 otopeni” ,parca asa ii zice , cu fata spre iesire (centura bucuresti) masina pe care ai descris-o … nu cunosc asa bine diferenta dintre humvee si uro , dar arata asa cum ai descris-o , mi s-a parut a fi ceva de „transmisiuni” iar partea din spate era mai inalta .eu am vazut masina „din fata” de la nivelul solului cumva .
octombrie 22, 2010 at 4:40 pm
nu mi-a ramas clar in minte sigla masinii dar am cautat sigla uro si cam seamana cu ce am retinut eu.
octombrie 22, 2010 at 4:57 pm
Exact asa arata URO, de care vorbeam mai sus. Partea din spate arata ca la un vehicol destinat transportului de marfa,iar pe partea superioara are 4 antene. Cred ca despre asta-i vorba…Pare o cutie pe roti cu antene!
octombrie 22, 2010 at 5:34 pm
Stiu si io acele tipuri de URO pt transmisuni,le am vazut la BSDA si probabil ca le au trimis la acea unitate din Otopeni,este o unitate care a primit de obicei tehnica destul de noua,incepand cu autostatiile Panther,Haris,containere CSR(asa le denumesc cei din armata,un cunoscut lucra in acea unitate si cum il prindeam ii mai puneam neste intrebari,bine nu prea avea el cine stie ce habar de ce si cum se intampla acolo da ce sa ii fac.. astea erau sursele istorice..) si acum aceste URO Vamtac,probabil sunt destul de putine si asa ca pe aceste putine le au trimis la acea unitate pt inceput(acea unitate este una de protocol si fostul ei sef a ajuns comandantul directiei de transmisuni din MApN),iar actualul sef este si el o pila de a aluia, ma rog treburi socoteli:D
octombrie 22, 2010 at 5:30 pm
Eu cand am vazut-o era sus pe trailer,ca nu era inmatriculata
februarie 2, 2011 at 11:29 am
Salut. Interesanta conversatie. Eu sunt mai mult amator decat specialist, insa mie nu mi se pare atat de desconsiderat modelul T – 54/55. Rusii stiu ei ce fac, atunci cand construiesc tancuri. Blindaj gros, desi oarecum depasit acum, sasiu eficient. Dotat cu un motor ceva mai puternic si cu echipamente moderne, cred ca poate sa-si faca treaba mai mult decat bine. Ma indoiesc ca ne trebuie un Challenger 2 ca sa ne luptam cu ungurii sau bulgarii si daca e sa ne batem cu ucrainienii oricum ne-o luam.
Un singur lucru nu inteleg: de ce nu s-a montat un tun mai mare pe TR-85? Cand toata lumea converteste la tunul NATO de 120 mm sau la cel rusesc de 125 mm, de ce noi ramanem cu 100 mm?
Si eu nu am vazut pana acum vreun TR-85 echipat cu armura aditionala reactiva. Nu sunt mare specialist, insa mi se pare o gaselnita interesanta.
Inca odata, imi cer scuze daca intrebarile sunt aberante, insa repet: sunt abia amator in acest domeniu si incerc sa ma prind si eu cum sta treaba.
februarie 2, 2011 at 11:33 am
Nu e asa de simplu sa montezi un tun mai mare pe un tanc conceput sa poarte un tun de 100 mm. Trebuie sa-l produci mai intai, apoi sa-l adaptezi la tancul tau care oricum a fost modificat de cine stie cate ori….
Ideea cu tancurile rusesti e ca desi sunt rezistent, si uneori fiabile, sunt totusi vechi si depasite conceptual. Blindajul asta gros….
TR-ul nostru are belele cu motorul, blindajul si tunul :-)). E al dracului de lent desi e un tanc mijlociu!!!!!
februarie 2, 2011 at 12:52 pm
pui pe el si blindaj reactiv, faci plinu’ de munitie si combustibil si nu mai pleaca de pe loc. Ei bine, pleaca el dar si asa merge incet..
dar de la reactiva pana la pana la http://en.wikipedia.org/wiki/Chobham_armour e o distanta …enorma.
februarie 2, 2011 at 1:23 pm
Aoleu, Marius, Chobham? Vise ude taica!!!!
februarie 2, 2011 at 12:07 pm
TR-ul 85 a fost „construit” sa zicem, in jurul tunului de 100mm. Acest tun este derivat, fiind aproape identic, cu tunul antitanc de 100mm facut la Resita, de prin 1984. Romania a avut un proiect de tanc cu tun de 120mm, care semana oarecum cu T-80, construindu-se un exemplar, care din pacate a fost ingropat de Revolutie. Exista inca de la sfarsitul anilor 90 un proiect de tanc romanesc in colaborare cu Germania -TR2000; care din pacate este anulat din lipsa de fonduri si interes si despre care s-a discutat pe blog.
februarie 2, 2011 at 12:51 pm
@WW,la ce proiect te referi,la TR-125?Sau altul,pana acum nu am auzit de asa ceva,legat de TR-125 a fost construit in mai multe bucati,3-10,avand un tun de 125mm.
Pt TR-85M2 am citit ca se vrea un tun de 105 sau 120 mm,in orice caz un calibru NATO,nu unul sovietic cum avem acum,si un motor nou de 1200 CP
Intrebarea care se pune insa este daca nu cumva e mai convenabil sa cumparam Leopard 2sh ,eventual modernizate decat sa modificam inca o data TR-85,un nou motor de 1200CP(despre care se vorbeste),este scump la care se adauga transmisa care din nou trebuie inlocuita,la fel se intampla si cu montarea unui nou tun,pt acesta se cer alte modificari(turela,sistem de incarcare samd),iar la sfarsit cu un motor mai greu,alta turela pt un tun mai puternic te pomenesti ca masa tancului a crescut asa ca ai nevoie de alte modificari la trenul de rulare..deci alti bani
Io unul cred ca TR-85 trebuie ingropat si gata,pastrate alea 93 sau 56, nush exact, de TR-85M1 in serviciu iar restul la muzeu ,in locul lor sa se aduca un tanc nou,fie TR-2000 sau ceva din Occident gen Leo 2 sh,Abrams sh(desii e complicat),Lecler samd.Sunt un sustinator al inzestrarii armatei cu echipamente produse in tara gen Saur in locul altor blindate din exterior,camioane de la Roman, avioane de antrenament ATMA in locul altora din import samd.Insa pana la o limita,nu poti sa irsosesti bani ca sa tii in functiune o fabrica ce produce vechituri,asta este TR-85 este un fel de Mig-21 Lancer,nu mai merge,dupa 90 trebuia inceput TR-2000,chiar daca nu era la fel de bun precum Chalanger,Leo&co cel putin era pe acolo,dar se justifica,cea ce nu se intampla insa cu inca o carpire a TR-85.
februarie 2, 2011 at 1:29 pm
Daca schimbi tunul si motorul, ce dracu mai ramane? TR85M2 nu exista, sau n-ar trebui sa existe, cel putin nu in ideea de sasiu de T-55 cu chestii pe el si in el. Vb de un tanc finisat cu ciocanul, un tanc mediu cum nu mai are nimeni pentru simplul motiv ca nici dracu nu mai ia in serios asemenea proiecte.
Exista un surplus de tancuri moderne pe piata, din stocurile multor armate dar problema din nou pica pe bani.
Da, si mie mi-ar placea sa ne facem tancurile si avioanele singuri, dar nu avem tehnologia necesara pentru simplul fapt ca know-how-ul este foarte foarte scump in domeniul militar. Si nu sta nimeni sa investeasca atata vreme cat nu mai ai o piata de unde sa-ti scoti investitia.
februarie 2, 2011 at 1:45 pm
@Alex Neagu: Atunci TR-85M2 exista sau nu exista??Iar daca exista ce este,o modernizare sau alt tanc,a doua varianta mi se pare putin plauzibila,dar nu imposibila,si daca este vorba de o alta modernizare a TR-85 ce sa includa,doar ceva sisteme optice de ochire,comunicatii noi,o munitie reactiva si cam atat.
Orice ar fii modernizarea TR-85 este o prostie,tancul asta e depasit si gata.
februarie 2, 2011 at 1:48 pm
Eu zic ca nu exista. Dar daca exista, e doar cu numele.
februarie 2, 2011 at 2:39 pm
cum sa nu existe bre? au schimbat aia in uniforma antena cu una mai lunga cu 1 cm? zice finantele ca s-a modernizat ca are valoarea de inventar mai mare 🙂
Cine suntem noi sa ne punem cu ei?
vrem avioane? finatele zic ciuciu!
vrem barci? finantele zic ok cu juma de gura si le primim in kuru gol
asa ca si daca se pune in plus un lampas de ceata e modernizare 🙂 darminte armura reactiva
februarie 3, 2011 at 3:10 pm
@Victor. Eu stiu de un singur exemplar construit cu tun de 125, in 1988, testat in poligon, si care n-a prea corespuns. Dupa care a venit revolutia si…gata. Cred ca acest exemplar se afla conservat la Tancuri si Auto de la Pitesti. Tunul era prea greu, dupa cate stiu eu. Cred ca despre asta este vorba.
Oricum, dupa parerea mea,TR-85M2 n-are nicio sansa de a se naste -iar un tun de 105 este tot un fas. Eu as vrea in cazul asta, Leopard2, chiar si sh. Dupa cate stiu austriecii chiar vand multe, destepti vor fi aia care le vor lua.
august 20, 2013 at 10:20 pm
Eu stiam ca tunul de 100 mm este de fapt derivat din Tunul resita 75 mm Md 1943. probabil unul dintre cele mai performante tunuri produse un WW2 la calibrul respectiv proiectilul atingand 1040m/sec.
In ce priveste TR 85 M1, este un tanc diferit de T55. are doar Designul tancului rusesc.
Motor diferit, tun diferit, transmisie diferita, sasiul difera (TR-85 este mai lung mai inalt si mai greu, turela difera)
august 20, 2013 at 10:45 pm
Inginerii de la resita nu au copiat tunul de 100 mm dupa tunurile rusesti.
Interesant este ca acest tun are caracteristici mult superioare tunurilor pe care le detineau rusii la momentul respectiv.
ProiectilulTunului 100mm Md1975/77 atinge viteze de 900m/s – 1400m/s
mult superior tunului D10T ( ce doteaza tancul T55) care se pare ca nu depaseste 900 m/s.
februarie 2, 2011 at 1:16 pm
Salut Doru! Bine ai venit printre noi!
Nu ne privi ca pe niste experti, considera-ne doar un grup de pasionati care se simt bine adunati aici, pe Resboiu.
Specialistii poarta, in general, uniforma.
februarie 2, 2011 at 3:30 pm
Armata poloneza numeste Leopard 2 cel mai bun tanc pt. lupta intre rauri.Necazul lor e ca nu prea poate trece podurile.Asa incat Leopard cand are de trecut un rau asteapta pontonierii.Misto.
La noi Leclerc ar fi cel mai potrivit.Daca aud de inca un TR 85 turbez.Protectia e vax albina.Puterea de foc si mobilitatea asijderea.Pe ucrainieni ii batem daca avem superioritate in materie de pregatire si tactica,cum aveau nemtoteii in WW2.Altfel vai de si amar.E posibil sa fim superiori,dar nu din cauza ca am fi noi buni,ci pt. ca sunt ei prea varza.
februarie 3, 2011 at 2:24 pm
Mihai, ma indoiesc ca sunt ei mai varza ca noi :D.
Eu sunt un mare fan al tancului Leopard 2 si daca am reusi sa facem rost de un patent de productie, asa cum am impresia ca au finlandezii, ar fi genial. Sa le cumparam nu mi se pare o solutie pe termen lunga pentru ca mentinerea lor ar depasi costul modernizarii TR-urilor din temelii.
Sincer sa fiu, pana acum n-am fost constient ca sunt atatea probleme care genereaza de la schimbarile impuse pentru a moderniza TR-ul. Poate s-ar putea sacrifica armura pentru a putea purta tunul, dar cred ca deja vorbim de tun autopropulsat si ar depasi capacitatile sasiului de T54.
Luand in considerare cele spuse ma gandesc acum ca se impun alte concluzii:
1. ministerul apararii ar trebui sa se hotarasca daca se axeaza pe blindaj sau mobilitate
2. ar trebui sa se inceapa proiectarea unui sasiu versatil, care sa fie baza pentru mai multe concepte de blindate.
Cred ca de-aici ar putea incepe modernizarea fortelor terestre romane, insa cred ca depasim cu totul subiectul acestui topic.
Din ce inteleg din cele spuse aici rezulta ca TR-85 nu are nicio sansa de modernizare?
Oricum, in alta ordine de idei, mersi pentru primire baieti si imi face placere sa fac schimb de opinii cu voi.
februarie 3, 2011 at 2:52 pm
Ucraina este, de facto,mult mai varza decat noi .Armata Romana ,de bine de rau ,isi scoate hodoroagele in poligoane destul de bine ,pe cand ucraienenii n-au mai iesit de ani de zile.Iar asta este cel mai important lucru.La tancuri calibrul tunului este in concordanta cu puterea blindajului.Un tun de 120 cu un blindaj slab ar fi un dezastru pt vehicul.Leopard 2 este o vedeta in Europa.Eu personal prefer LeClerc datorita greutatii mai mici si vitezei superioare.Pt relieful nostru cred ca este cel mai potrivit tanc.
Pt ca mai usor ,inseamna mai ieftin si mai rapid.Poate folosi infrastructura fara genisti ,si poate fi deplasat ,direct pe senile.Spre deosebire de Leo 2 ,LeClerc-ul poate mentine 60km/h ore intregi.Germanul nu prea.E mai mobil si nu cred ca este inferior germanului din niciun punct de vedere!In privinta uneu remodernizari a TR-ului…..ar fi o imbecilitate!Bani aruncati aiurea!
februarie 3, 2011 at 3:13 pm
Fain si Leclerc-ul! Emiratii sunt foarte multumiti si incantati de el, cu toate ca-i scump.Nu c-ar fi asta o problema pentru ei, dar pentru noi e scump si un amarat de TR85M2.
august 21, 2013 at 10:19 am
Nu aceasta este solutia. Trebuie sa producem in tara tancul la fel si avionul.
Este o mare tampenie sa cumparam tancuri SH
Fabricile noastre sa trimita oamenii in somaj, domnul George GMT?
In WW2 aveam aceeasi metoda pe care o propui tu, de a cumpara tancuri din occident. Iar in mijlocul razboiului, dupa ce tancurile cumparate au fost avariate, distruse sau depasite am constatat ca industria noastra avea o mare problema. nu era capabila sa asigure tancuri pentru trupele romanesti.
intelegi ideea, nu?
Romania trebuie sa-si produca tancurile in tara. chiar daca sunt putin mai inferioare decat tancurile rusesti T-72/T-90 sau T-64/T-84 (rusii si ucrainienii fiind principalii oponenti de care trebuie nu trebuie sa-i subestimam dar nici sa-i supraevaluam)
Rusii si ucrainienii nu au tancuri foarte performante. Au T-55 T-72 si T-64 intr-un numar foarte mare. va asigur ca le vor folosi in caz de nevoie.
T-90 si T-84… mai au de turnat mult otel pana vor fi intr-un numar mare in armata rusa.
Eu cred ca Romania are nevoie de un tanc mic-mediu de aproximativ 30-35 Tone cu motor de 900-1000 cp si de dimensiuni mai reduse. in special inaltimea, tanc ce sa aiba si capacitate Anti-Elicopter
Acesta ar fi un tank cu o mobilitate extraordinara. Tunul de 100mm sau 120mm poate fi un tun remarcabil daca are un proiectil remarcabil.
Foarte important pentru noi ar fi un vehicul VANATOR de TANCURI, gen SAUR 4×4, sau TABC-79, MLI-84 deoarece Rusia este specializata pe invazia terestra si foloseste un numar foarte mare de tancuri.
august 21, 2013 at 10:31 am
EU PERSONAL AS MERGE CEVA MAI DEPARTE SI AS PROIECTA UN Vanator de tancuri de genul MARESAL cu o inaltime de 1,5-1,6 m, cu un motor foarte puternic dar si cu un tun pe masura. Aceasta arma ar fi redutabila. ar ajunge la fel de celebru ca si StuG III care de fapt era folosit ca un distrugator de tancuri.
Paradoxal, StuG III a distrus cele mai multe tancuri rusesti in WW2. mai multe decat Phanter si Tiger la un loc.