Si totusi Sarko nu e asa de mic....

Am mai scris despre subiect, acum vin cu ceva detalii suplimentare pentru ca asta este intradevar o chestie de consemnat.

Cum arata initiativa franco-britanica? Idei precum folosirea in comun a unui portavion (ala francez nu innoata, ala englez e in port in faza de constructie), cooperarea mai strans pe campurile de lupta (pleaca brat la brat), cooperarea in domeniul informationl si dezvoltarea (tot la brat) a armelor nucleare (pai cum bre, lumea le caseaza, voi le reinventati?)

Ideea tine de costuri. Cei doi poli (cati poli sunt acceptati?) ai politicii militare europene au priceput ca impreuna pot face mai mult decat de capul lor, unde mai pui ca pot imparti costurile. Cele 2 tari totalizeaza aproape 70% din banii cheltuiti pe cercetare si dezvoltare militara la nivelul UE iar impreuna au 55% din totalul fortelor armate ale aceleiasi structuri. Pana acum insa se cam anulau una pe celalata dezvoltand sisteme paralele, francezii tinand cu dintii de independenta lor militara. Pana la urma e de admirat ca-si produc propria tehnica militara insa s-au cam prins si ei ca pe timp de criza nu e foarte rentabila treaba.

Totusi, alianta asta este si restrictiva. Momentan, din cauza asta, nici nu prea cred in ea. Cooperand atat de strans isi vor sacrifica o parte din vederile proprii in domeniu si chiar sunt curios sa vad ce va face marele aliat de la Vest al UK-ului, SUA, care nu prea ii are la stomac pe frantujii eliberati de 2 ori si cam de 10 or pe-atat nerecunoscatori.

Exemplul portavionului este unul elocvent. Utilizat in comun, s-ar putea trezi in ipostaza in care proprietarii (care sunt aia de fapt?) sa nu fie de-acord cu prioritatile. Ca vor face cu schimbul pe Charles du Gaulle si Prince of Wales pare clar din moment ce asta din urma va fii echipat astfel incat sa poata folosi si Rafale. Pentru mie ideea mi se par eingorzitor de greu de aplicat, mai ales intre Franta si Marea Britanie.

Ideea pare aplicabila in cazul unei forte de reactie rapida, mai mult, e o chestie absolut geniala tinand cont de natura fortelor implicate intr-o astfel de unitate operativa. Ar trebui sa dispuna de o procedura foarte relaxata si prompta de luare a deciziilor.

Un subiect si mai sensibil mi se pare cooperarea in domeniul nuclear. Marea Britanie si-a dezvoltat arsenalul in strans coopera cu SUA. De fapt ele si impart ceva tehnologie iar yankeii au oroare de ideea ca puscoacele lor radioactive ar putea ajunge pe mainile necredinciosilor francezi. Iar astia si-au bombardat atolurile de capul lor.

Cuvantul „idee” apare foarte des. Ramane o manevra neobisnuita tinand cont de rivalitatea dintre cele doua state si de orientarile geopolitice. Foarte ciudat.

Sursa: Militarium