Mig-ul nostru cel de toate zilele

Stiam despre MIg-ul cazut ca strangea date meteo. Nu stiam ca facea parte dintr-un exercitiu comun aerian romano-american care mai purta si pomposul nume de Golden Lance. Drop Lance cred.

Mig-ul respectiv facea parte dintr-un grup de 4 avioane care ne reprezentau in timp ce americanii au trimis 10 F-15 de la baya aeriana Lakenheath (Anglia) şi peste 150 de militari, inclusiv o echipă de transmisiuni de la baza aeriană Ramstein (Germania).

Faza interesanta este ca dupa ce piloţii americani se dadeau in F-urile lor, urmau să treaca pe Lancere. Stau si ma gandesc ce s-a fi intamplat daca Mig-ul cadea cu doi americani la bord?

Exerciţiul începuse la data de 21 octombrie şi avea ca scop testarea compatibilităţii dintre avioanele LanceR, aparţinând Armatei Române, şi avioanele SUA, precum şi instruirea piloţilor români şi americani pe avioane aparţinând celeilalte ţări. Aici eu nu pricep, parca ne trebuie F-16, nu F-15. Sau vroiau sa injure pilotii nostri si mai tare? Pentru americani cred ca era misto, faceau o excursie tematica in trecut, ceva poze si dupa aia inapoi la bijuteriile lor.

In schimb, in urma accidentului, F-15-urile isi strang catrafusele si pilotii se cara acasa. Iar noi ramanem cu o vanzoleala prin presa si prin politic care, ca de obicei, ar fi trebuit sa se intample inainte. Daca pica un F-15, dupa ce ar fi fost declarat bun de casat, disparea cineva de la americani cu o demisie de onoare? Eu zic ca da. La noi, ministrelul face poze cu mina de om afectat si elibereaza comunicate de presa.

Si, ca bomboana sa stea bine pe coliva si sa fie fotogenica, opozitia a sarit in carca guvernului si a somat autoritatile sa precizeze cand dracu au de gand sa faca ceva cu privirea la inlocuirea MIG-ului 21. Pentru ca in mod, pana in 2012 cand e programat saracu sa treaca la muzeu, e posibil ca toata flota sa aterizeze fortat cu pretul altor vieti. Pentru o forta aeriana care nu se lupta efectiv cu nimeni, avem prea multe victime. Si bineinteles, toata lumea da din colt in colt si colturile sunt ascutite.

In momentul de fata, cu toata rusine de rigoare pentru o tara cu traditie aeriana, propun ca in cazul in care nu facem rost de bani si IAR-urile 99 au alta treaba sa solicitam NATO sa ne faca politie aeriana. De ce nu, prin intermediul fratilor unguri si bulgari. Nici de gluma nu e buna, dar problema e ca nu e gluma.

Sursa: Adevarul