Dupa cum redactia Resboiu a informat deja in repetate randuri (wow), Marea Britanie s-a pus pe taiat. Bugete, nave, avioane, portavioane, tot ce le-a cazut la mana.

In rolurile principale sunt augustul Ark Royal si fidelele sale Harrier care vor fi trase pe dreapta si….

Un grup de sefi d-astia in retragere (la fel ca si portavionul) din Royal Navy au facut scandal pe tema asta. De ce? Se pare ca simt miros de praf de pusca prin Falklands. Baietii astia au inaintat o scrisoare descrisa destul de severa in The Times avertizand cu privire la incapacitatea UK de a contracara un eventual atac al Argentinei asupra insulelor.

Acum, Iulica Resboinicul o sa exulte afisand un „ti-am spus eu”. Iar eu o sa-i zic: „pofta in cui”. E grav fara portavion si Harriere dar nu cred ca e chiar atat de nasol. Altele sunt datele problemei.

Liam Fox, mai marele lor in ale apararii zice ca nu e chiar asa. El mizeaza desigur pe apararea insulelor care se bazeaza pe cele 6 Eurofighter Typhoon dislocate acolo impreuna cu un distrugator care tot patruleaza prin zona si ceva infanterie. Acum, la drept vorbind, argentinienii n-au niciun avion in arsenal care sa se compare cu avioanele englezesti dar distanta mare fata de orice ajutor precum si lipsa unui portavion operational complica intradevar misiunea unei forte expeditioare, in cazul in care scenariul ar fi acelasi din ’82.

Taierile astea au insa ceva suspect in ele. Dintr-o data, strategia britanica care prevedea o inlocuire treptata a avioanelor lor actuale cu Typhoon si F-35 nu mai pare atat de logica, cel putin nu modul de implementare. Practic, trag pe dreapta nu numai Harrier-ul dar lasa in loc Tornado, care desi este un avion decent, nu este un multirol pur pentru ca nu exceleaza la niciunul dintre capitolele de multirol. In plus, se pare ca numarul de Tornado operationale este mult mai mic decat cel indicat de cifre.

Scenariul ar putea fi similar cu ’82. Conform teoriei conspiratiei, e posibil ca bugetul militar sa fie silit sa-si revina taman de tulburari prin posesiuni.

Sursa: Defense News