Ze tanks


Sursa foto: Odgreen

Marinii aia din state au decis sa trimita o companie de Abrams-uri in Afganistan. E ceva legat de lupta cu baietii rai din sud care se dedau in continuare la ambuscade si alte afaceri dubioase.

Americanii au stat si s-au uitat multa vreme la tancurile canadiene si daneze, incercand sa inteleaga de ce exista ele in Afganistan, Canadienii in special, si ei la lucru in Kandahar, si-au facut decentul obicei de a nu se duce nici la WC fara Leoparzii lor, un obicei altfel sanatos tinand cont de natura parsiva a talibanului interesat sa-ti zboare tronul de sub fund la tot pasul. Cum necum, canadienii au facut rost de integrarea tancurilor in strategia anti-insurgenti la care fortele cam NATO din Afganistan se tot adreseaza.Si, le merge asa de bine cu tancurile astea nemtesti, incat se pare ca sunt pe cale sa-si schimbe intreaga structura a fortelor terestre.

Dupa cum spuneau, Marini-ii au observat ca talibanii se cam feresc de convoaiele escortate de tancuri. Dracului, nici nu e de mirare. In al doilea rand, e greu al dracului sa cari dupa tine si sa plantezi pe drum suficient exploziv incat sa deranjezi la stomac un Leopard. Americanii au avut parte de o experienta nasoala rau cu Stryker-ele lor care au sarit cu acelasi spor si drag in aer ca si BTR-urile noastre sovietice, deja familiarizate cu mujahedinii si culturile lor de pocnitori.

Marinii mai au un motiv pentru care au decis sa trimita Abrams-ul in A-stan. Exista o discutie la nivel de armata pe la ei cum ca US Marines ar trebui sa renunte la tancurile din dotare pentru ca nu prea mai cadreaza cu obiectul lor de activitate. Si vizeaza trecerea la mijloace de lupta ceva mai rapide si mai mobile, dar, ca orice arma cu traditie, US Marinii nu vor sa renunte la puterea lor de foc. Le urez succes, mie unul, baietii astia chiar imi plac.

Sursa: Aviation week