Dupa ce si-a facut flota cu care se tot plimba prin jurul casei, China se chinuie sa faca si-un portavion. Asa ca s-au apucat sa sudeze si sa vopseasca un portavion pe jumatate neterminat vandut de rusi sub numele de Varyag si rebotezat de chinezi Shi Lang (lol, asta e numele unui general chinez care a cucerit Taiwanul prin 1681).
Si, daca tot e galceva in zona, de ce sa nu apara si-o stire despre realizarile Chinei direct interesata de antagonismul Coreelor dar nu si de un potential razboi in zona. Si, in acest sens, mi se pare normal sa-si flexeze muschii pentru a mai domoli din patima alora din sud si a aliatilor lor.
Chinezii se chinuie de mult la ideea asta. Lucrurile au trenat ba pentru ca rusii nu sunt foarte incantati de idee, ba pentru ca chinezii nu erau foarte incantati de a-i incanta pe rusi cu si mai multi bani. In fine, dupa ultimele poze, se pare ca intr-un an intra la apa.
Ramane ideea ca nimeni nu stie exact ce vor chinezii cu Shi Lang asta. Speculand, se presupune ca ar urma sa fie folosit drept platforma de antrenament pentru pilotii de pe portavioane, acestea urmand a fi de productie proprie. E posibil ca nici chinezii sa nu stie inca ce or sa faca cu el.
Nici sub numele de Varyag, portavionul asta n-a fost prea norocos fiind nascu in zona ezitarilor si restructurarilor. Membru al familiei Kuznetsov, a fost gandit ca o bestie nucleara de 90000 de tone dar a ramas, din cauza costurilor, la statutul de 65000 de tone cu propulsie conventionala. Cu o lungime de 323 de metri, acest tip de nava opereaza in mod normal Su-33, vreo 12 bucati, 14 Ka-27 si alte 4 elicoptere de cautare si cercetare. Cel putin asa face fratiorul rus inca activ.
Sursa: Strategy page
Up-date de la Resboiu:
Serviciile de spionaj ale Chinei au descoperit recent, pe blogul militar Resboiu, minunatul test cu pisica ce urmeaza a fi aplicat in curand la portavionul Shangri La, pardon… Shi Lang.
noiembrie 26, 2010 at 10:24 am
Daca are propulsie conventionala , asta inseamna ca are un consum similar cu al tancurilor Abrahams , pastrand proportiile .
noiembrie 26, 2010 at 11:32 am
Deja arata ca o pagoda. Hihihihihihihi
noiembrie 26, 2010 at 2:29 pm
E un plus pt ei ca au pe ce invata si cu ce se pregati pana intra clasa lor in inzestrare dar tot n-o sa echilibreze situatia navala fata de americani cu toata flota lor pe care o fac pe banda rulanta, e diferenta mult prea mare intre armamentul american si cel chinezesc iar chinezii
Din ce stiu acum americanii scot un portavion Nimitz la 3,5 ani in conditiile in care aceasta clasa nu are rival de cand a intrat in inzestrare si culmea, nu se multumesc doar cu atat si pregatesc noua clasa Gerard Ford
noiembrie 26, 2010 at 2:36 pm
Si uite asa uitam, prietena lor „indianca” isi dezvolta si ea propria clasa de portavioane iar fata de aia mai galbeni ceva mai la nord de ei, astia din sud deja au axperienta pe portavioane
noiembrie 26, 2010 at 2:37 pm
Dar aia indiana e in intarziere cica.
noiembrie 26, 2010 at 2:40 pm
Pardon, ala indian. Deh.
noiembrie 26, 2010 at 2:40 pm
Iar unul englezesc e scos la vanzare pe net:
http://www.edisposals.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/Disposals-Public-Site/en_US/-/GBP/ViewStandardCatalog-Browse?CatalogCategoryID=VaLAqBELPagAAAED8GeasfoP
noiembrie 27, 2010 at 1:43 am
Adica e la vanzare fier vechi , mai exact 10000 tone , din care fier moale e cam 95 %.
noiembrie 27, 2010 at 7:56 pm
Shi asta face parte din marele vis chinezesc, acela de PUTERE MONDIALA. Da’ poate-l iau si pe ala englezu, dat la vanzare -care oricum arata bine. La o adica pot fi folosite ca insule plutitoare, tractate de remorchere!!!!!
noiembrie 28, 2010 at 8:38 am
Ca tot ce este facut in China (asta nu e facut acolo),este o replica !Probabil ca americanii tremura deja de crucisatorul purtator de rachete chinezesc.