Amurul e rar la vedere

Asa cum ne-a obisnuit, Rusia vrea sa vanda orice gaselnita indienilor, mari amatori de chilipiruri si destul de abrutizati de vecinii lor zgomotosi. Ultima chestie este submarinul de generatia 4, silentie el de felul lui si fara propulsie nucleara, botezat Amour. Sau Amur.

Amurul asta pare foarte popular iar India s-ar inscrie intre comenzile care totalizeaza 11 miliarde de para. Indienii vor 6 bucati dar desigur, sunt interesati si de know-how-ul proiectului, ceea ce inseamna alti bani, alta distractie.

Marina Indiana vrea sa dispuna pana in 2015 de o 24 de submarine. Detine deja 10 bucati din clasa Kilo si poate construi submarine Scorpene frantuzesti la instalatiile sale din Mazagoan, Mumbai, primul urmand sa se arate prin 2012.

Cu o viteza maxima de 20 de noduri, Amur este de fapt un Kilo pe steroizi care casca ochii atat la alte submarine cat si la nave de suprafata. Ca armamant are 6 tuburi lans-torpile si poate juca si cu rachete de croaziera daca se supara. Spre deosebire de Kilo, Amur se descurca mai bine la detectia sonarelor iar tehnica de la bord este cu siguranta mai noua.

Sursa: DnIndia