Nu e gluma si nu e nici sambata fantastica. Bine, nici o noutate nu e, englezii au mai mustacit ceva de subiectul asta si in anii trecuti. Ideea nu e chiar SF. Aplicativitate ar exista, sunt sigur ca si fonduri. Exista si succes?

Ok. Ideea e cam asa: vehiculele blindate vor utiliza o noua tehnologie de camuflare botezata „e-camouflaj”, care foloseste un fel de cerneala electronica care face vehiculul „invizibil”. Deci nu e ca nenea Predatoru’ din filmul cu guvernatorul Californiei?

Pe carcasa tancului este atasata o retea de senzori electronici care proiecteaza imagini ale mediului inconjurator al respectivului vehicul, cu scopul de a confuza dusmanul. Ceva de genul camuflajului folosit de caracatite, foarte tare. Imaginile se schimba in functie de mediul in care opereaza.

Cine se tine de giumbuslucurile astea? Pai baetii de la BAE Systems, normal. Astia sunt asa de optimisti incat spun ca tehnologia va fi utilizata de Royal Army chiar in A-stan. Deci in curand. Chestia asta se incadreaza in programul de dezvoltare al protectiei vehiculelor pe cale de a fi implentat de englezi, program care vizeaza 7 tipuri de vehicule, cu echipaj sau teleghidate.

Nu numai Royal Air Force insista pe drone, se pare ca astia de la BAE chiar urmaresc robotizarea. Programul asta al lor include mai multe tipuri de vehicule robotizate:

* Pointer: practic, gunoierul de serviciu, ii plac minele si e curios din fire.

* Bearer: carausul, cara tot ce-i dai, e un fel de platforma/targa;

* Wraith: Starcraft? Cam da, vehicol de cercetare mic dar voinic

* Safeguard: transportor de trupe si vehicul de comanda;

* Charger: vehicul de lupta foarte smecher si foarte versatil, cica;

* Raider: batmobile. Pe bune, asa zice.

* Atlas: transportor greu.

Toate astea in 2013? Wow, si nu World of Warcraft.

Flota de vehicule a englezilor e cam pe duca, Vechi, zgomotoase si mari amatoare de carburant, se vor duce in curand pe urmele Harrier-elor si ale portavioanelor. Din contingentul actual, doar Challenger 2 e de ultima generatie, desi si aici se pare ca se studiaza un inlocuitor, mult mai usor si mai ecologic (motorizare electrica neica).

Planuri au. Eu m-am plictisit. Incep sa semene cu rusii. Eu vreau sa vad tancul invizibil.

Sursa: The Telegraph