Imi revine deosebita placere de a deschide una dintre rubricile anuntate de fratele Iulian…n-am numit-o inca dar in principiu ar trebui sa contina filme si seriale SF military style asa.

Si, pentru premiera, am ales Battlestar Galactica, un serial pe care acelasi frate Iulica mi l-a varat in playlist precizand ca e „super tare frate”. Si a fost? Da!

Battlestar Galactica Reimagined este o versiune mai realista si mai adaptata la modern a serialului din anii 80. Nu o sa insist asupra diferentelor dintre ele, pentru ca nu are rost.

Despre ce e vorba? Pai pe scurt, de o cafteala intre masini si oameni, un scenariu Terminator tipic in care, in doua episoade, masinile de spalat ganditoare le dau la ficati umanilor inventatori. Primul razbel se termina indecis, cu un fel de pace, masinile luandu-si talpasita dupa un armistitiu bizar. Si duse au fost multi ani…..pana s-au intors. Si de data asta le iese: cu ceva noroc, mult spionaj&sabotaj, belesc 12 lumi umane cu ceva bomboane nucleare, le distrug flotele paralizate de virusii turnati prieteneste in computerele de de bord si…ar cam trebui sa fie gata show-ul, nu? Nu prea, scapa Battlestar Galactica o nava de lupta veterana din primul conflict pe care oamenii se cam pregateau s-o faca muzeu. Si deloc suprinzator, una scapata de virusi pentru ca al sau computer de bord juca local si nu in retea.

Acum, ca ne-am lungit cam mult, Galactica si o flota civila o i-au tiptil la vale in cautarea Pamantului, o planeta legendara despre care nu sunt siguri ca ar exista. Bineinteles, cu cylonii (ah da, asa se numesc roboteii, pe urme). Cylonii astia au un obicei prost: vin in forma malaca dar cool de Terminatori dar se si infiltreaza ca niste nenorocit din 7 forme umane copiate in serie. Bai fratilor, voi ati vazut serialul ori ba? Pentru ca daca da, stiti despre ce vorbesc, daca nu, acu o sa incerc sa va conving s-o faceti.

E un scenariu clasic. La capitolul reusite sta povestea, desi nu noua, pusa in scena frumos, cu accentul pe ideea de supravietuire a speciei umane ale carei ultime ramasite nu sunt taman cele ideale. Dar le iese. Personajele sunt realiste, poate un pic cam siropoase, ma refer la alea umane pentru ca alea roboate sunt tembele rau. In fine. Imaginea arata super, a fost filmata cu niste cadre geniale, efectele sunt tari, sunetul e bestial, scenele de lupta sunt reusite. Dar….

Bai, pana la urma e cam telenovela cu robotei. Oamenii se incaiera intre ei, se tradeaza, si-o trag cu cine apuca. Robotii….ai senzatia ca au un plan. Si-l tot astepti mai ales ca au facut si in film care se cheama „The Plan”. Dar n-au niciunul, inteligenta lor se opreste dupa ce arunca in aer lumile oamenilor dupa care devin patetici si dezorientati. Din 10 de nave cate se presupune ca ar avea, nu ataca niciodata cu mai mult de 2-3, pentru ca altfel s-ar fi terminat repede serialul.

Nu stiu daca mi-a scapat ceva sau am scris prea mult. Oricum, daca ar fi sa dau o nota serialului, cu tot cu „Razor” si „The Plan”, cele doua filme, ea ar fi 8.

PS: Incredibil sau nu, oamenii situati la mama dracului de Terra noastra care apare si ea in poveste, foloseau Hummvee, uniforme si grade militare cam ca ale noastre. Lipsa de imaginatie.

Vizionare placuta.