Yasen Project 885, Graney pentru NATO

Sursa: Paintfan08 Devianart

Primul Yasen/Graney din ăsta asemănător cu desenul de mai din deal, a luat apa sărată în piept plecând cu scârţâit de roţi la o tură prin vecinătatea portului. Încă nu iese la o tură prin vecini… Probele de mare vor începe peste trei luni, după ce, dorind să înveţe din greşelile altora, ruşii vor verifica buna funcţionare a căcăstoarelor.

După ce multe dintre submarinele aflate în construcţie la finalul Războiului Rece au fost abandonate, iar cele câteva scăpate au avut de aşteptat zece sau mai bine de zece ani pentru alocarea de zgomoţei pentru a fi date la vopseaua de final.

Graney are 9500 de tone şi poate avea la bord până la 24 rachete de croazieră, plus opt tuburi lansatoare de torpile grele, calibrul 650 milimetri. Unele dintre rachetele de croazieră au o rază de peste 3000 de kilometri si servesc la lovirea ţintelor de pe uscat, iar altele sunt… „carrier killers”. Tuburile lanstorpile de calibru mare permit de asemenea lansarea de rachete, iar nava este foarte automatizată permiţând ca echipajul să fie de numai 50 de oameni, faţă de 134 cât sunt necesari pentru noua clasă Virginia, a SUA.  Designul lui Graney este bazat pe Akula şi Alfa.

La origini, Rusia dorea construirea a 30 astfel de submarine.

Sursa: Strategypage