Cu tot deranjul din zona si nu numai, Israelul priveste cam cu neliniste spre vechii dusmani, intre timp aliati, iarasi posibil dusmani. Si, asteptand F-35-urile promise, Israelul s-a pus pe treaba cu ce are deja in inventar.
F-15 si F-16 formeaza coloana vertebrala a aviatiei israeliene. Principalul avion de lupta al IDF este F-16 Fighting Falcon in diferite versiuni, mai noi sau mai vechi, mai moderne sau mai nasoale, Israelul fiind al doilea operator ca importanta dupa SUA: batranul F-16 A/B Netz (“Falcon”), care a vazut destule la viata lui, F-16C Barak (“Lightning”),versiunea cu doua locuri F-16D Brakeet (“Thunderbolt”) si intens customizatul si upgradatul F-16I Block 52+ Soufa (“Storm”). I
F-15-le este si el la loc de cinste: F-15 A-D Baz (“Eagle”) si F-15I Ra’ahm (“Thunder”) Strike Eagle, varianta optimizata pentru atacul la sol si interceptia la mare distanta.
Practic, ce e de retinut aici este ca avioanele astea, desi americane la origine, au fost naturalizat ca sa zic asa, prin upgradarea cu avionica si armament israelian, cunoscuta fiind pofta baietilor astia pentru modernizari cu tehnica proprie (Mig-21 Lancer stie de ce).
Si, apropo de Lancere, F-16A/B Netz-urile sunt de vanzare, ideea fiind inlocuirea lor cu varianta Soufa.
Programul de modernizare vizeaza mai multe modele. In cazul F-16 C/D Barak, se urmareste sincronizarea sistemelor de comanda si comunicatii de la bord cu cele existente pe modelul de top F-16I.
Pentru F-15 A-D Eagles, modernizarea vizeaza inlocuirea sistemelor de lupta electronice precum si imbunatatirea capacitatii de bombardament. In procesul de inarmare vor fi implicate probabil sistemele aer-aer Python 5 si Derby 4. Compatibilitatea JDAM este de asemenea printre prioritati, la fel si sistemul Lockheed JASSM/JSOW.
Toate astea se intampla pe fondul unui dat din umeri din partea americana care se vede confruntata cu probleme proprii generate de reducerile de fonduri indreptate in special catre flota de F-22-uri si catre proiectul F-35 care a pierdut intre timp cealalta varianta de motorizare propusa, cea care ar fi trebuit construit de General Electric in cooperare cu Rolls Royce, 35-ul ramanand doar in motorul Pratt&Whitney initial.
Sursa: Defense industry daily
februarie 22, 2011 at 2:53 pm
Era de asteptat ca israelienii sa treaca la modernizat aspiratoarele .
februarie 22, 2011 at 4:07 pm
Mda….se pregatesc de „nunta”!Daca iese nasol cu vanzoleala din Orient ,sa fie pregatiti.
februarie 22, 2011 at 4:58 pm
nu m-as supara cu niste exemplere ca cel din imagine,pt atac la sol(cred ca asta din poza face „iranul” dus-intors, in configuratia aia. la ar merge sa-i punem inca 2/3 bombe in loc de rezervoarele inferioare ca nu tre’ sa ajungem asa departe cu ele)
februarie 22, 2011 at 6:12 pm
Bune! Israelienii si le-au modernizat dupa sufletul lor cu avionica autohtona si armament idem. Nu-s deloc de lepadat…din contra. Da noi cat mai avem de asteptat? Intreb si io poate o sti careva sa raspunda. Nu ma refer la F-35(asta-i pentru mileniul urmator), ci ma refer la F-16!Chiar evreii au spus ca F-ul 16I este prea scump pentru noi,dar ne-au invitat sa luam niste sh de la ei si sa le modernizam impreuna. Asta acum vreo 6 ani, da noi batosi, n-am vrut, ca de…luam noi. Dar ar fi fost dispusi sa ne dea si F-16I, daca am fi vrut si am fi avut verzisori…Am fi avut daca am fi vrut!
februarie 22, 2011 at 8:56 pm
Bre, din cate trag io de seama, ovreii cam au interes la noi. M-as bucura sa ma lamureasca cineva de ce si cum, si mai ales de ce nu profitam noi de asta? Ca tot lobby-ul ovrei e mare si tare la Washington. De ce sa nu ne ajute si pe noi?
februarie 22, 2011 at 9:21 pm
face ei ceva de gratis?
februarie 23, 2011 at 11:05 am
Cine sa cumpere F-16 A/B – alea au deja 30 de ani batuti pe muchie. Poate ca piese de schimb – Chile este mare fan de chilipiruri A/B.
februarie 23, 2011 at 11:08 am
Crezi tu ca nu se gasesc amatori? Totul tine de prezentare….si de bani plasati strategic.
februarie 23, 2011 at 11:26 am
Te gandesti la Romania?
februarie 23, 2011 at 12:20 pm
Romanii nu
februarie 23, 2011 at 12:30 pm
Scuze. Detest laptopurile. Asa deci – Romanii nu au cerut A/B – a exista o tentativa in 2005 de a ni se da aceasta varianta – dar a fost refuzata.
februarie 23, 2011 at 2:45 pm
Era vorba de avioane in uz, israeliene, echipate asemanator cu Lancer-ele. Israelul tocmai introducea in inzestrare varianta F-16I, la care instalasera un radar autohton,despre care ziceau ca e superior celui american. Initial astea au venit cu radare americane, dar evreii n-au fost multumiti de ele, asa ca le-au schimbat. Deci, era vorba de avioane in uz curent IAF.
Chile au cumparat F-16sh si mai vor, dar le-au modernizat in parte tot cu avionica israeliana. Dar au cumparat si 16(pentru inceput), F-16C noi, de la LM. Si sunt foarte multumiti! Noi…n-avem de nici unele, nici noi, nici sh. Nu cred ca suntem mai…castigati!
februarie 23, 2011 at 3:03 pm
Problema mea e ca din A/Buri SH in momentul de fata mai scoti 5-7 ani de utilizare. In timp ce la un C/D Block 25 ai nostrii vedeaum cel putin 10 ani de utilizare.
februarie 23, 2011 at 3:41 pm
Da, asa este.Pe C-uri sh mergeau ai nostrii, Block 25/30. Dupa cate stiu urmau sa fie luate de la ANG, fiind avioane in uz curent. Dar se pare ca nici anul asta nu vom lua ceva, cu toate ca cei de la SMFA n-au renuntat-cel putin nu pe hartie- la etapele spre F-35. Nu stiu insa daca oferta SUA mai este valabila fiind doar amanata luarea deciziei…Anul viitor este an electoral si niciun Guvern nu v-a avea curajul sa faca o asemenea achizitie. Poate vreo minune, dar la noi astea sunt rare sau…inexistente. Ambasadorul SUA nu zice nimic de F-16sh(eu n-am mai auzit vreo declaratie cu privire la avioane), dar a mentionat ca SUA „intelege”! Ce-o insemna asta, el stie!
februarie 23, 2011 at 3:56 pm
Gitenstein a zis ca oferta ramane in picioare iar fostul sef al SMFA zice ca aviatia ramane la optiunea lor – F-16/F-35. Avand in vedere evolutiile economice si politice mai devreme de 2015-2017 nu cred ca vor schimba MiG-urile.
februarie 23, 2011 at 4:09 pm
Greu de crezut ca vor zbura pana atunci! Chiar si re-remodernizate;ar trebui sa le schimbe motoarele -ar gasi pe terte piete, basca ca le fac si chinezii si indienii; ceea ce dupa mine este destul de costisitor si nu renteaza. Deja zboara mai putin de 40, si astea foarte rar ca sa se mentina resursa. Nu inteleg de ce nu inchiriaza F-16, asa cum au facut italienii, pe 3-4 ani! Ar instrui si pilotii care ar face deja trecerea, iar costurile n-ar fi asa mari. Ar fi o solutie de compromis,dar care ar pensiona odata MIG-urile alea. Au fonduri sa le reanime? Dar n-au pentru alta solutie?! Nu cred ca, pilotii sunt incantati de solutia aleasa. Eu sper sa scapam de MIG-uri, sa nu le mai tot „modernizam”; si-asa este f.f vechi, mai bine sa-l lase sa moara.
februarie 23, 2011 at 4:12 pm
Din pacate, armata nu cred ca este o prioritate, si nici achizitia de avioane noi multirol. Nu sunt bani, trebuie sa ne impacam cu ideea ca vom saliva cu achizitiile altora.
februarie 23, 2011 at 4:31 pm
Alex, la noi cand a fost ARMATA o prioritate? Intotdeauna am fost prinsi cu chilotii in vine, si in WWI si in WWII -norocul nostru ca stim sa luptam!Stiu ca nu-s bani, dar de ce aleg cele mai proaste solutii? Si cu bani putini se poate face ceva, dar cine sa…gandeasca!? Pana si AVIATIA din MALTA achizitioneaza cate 1-2 elicoptere si avioane de antrenament; si asta cu vreo 20 milioane de dolari!!! Noi cu un buget de cateva sute de milioane de euro nu suntem in stare sa inchiriem vreo 10 F-16!!?? Bulgarii care au intregul buget al apararii de 500 milioane de euro, se gandesc sa cumpere avioane noi, intre 12-14 buc, urmand a le plati peste 2-5 ani! Mie placa cu „nu putem acum” spusa de astia mi se pare de tot hazul! Pai cum pot sa modernizeze intre 6-10 MIG-uri 21 Lancer(asa dupa cum intentioneaza, dar sper sa ramana cu…intentia)- modernizare care ar costa destul de mult, conform specialistilor, si este o solutie pe termen scurt – gasesc fonduri?
februarie 23, 2011 at 4:55 pm
In 1938 si 1939, daca imi amintesc bine – atunci s-a alocat mult pentru bugetul armatei. Jumate din PIB, sau cam asa ceva.
Prea tarziu.
februarie 23, 2011 at 4:59 pm
Domne eu cred ca se vor achizitiona avioane F-16 anul acesta,imi bazez afirmatia pe urmatorele lucruri.
-Anul trecut Gitestein a declarat ca in privinta achizitiei avioanelor F-16 se va lua o decizie in vara lui 2011.
-La sfarsitul anului trecut tot Gitestein declara ca o vizita a lui Base in state este posibila,da a lui Obama in Romania nu.
-Recent Baconschi declara ca se lucreaza la o vizita a lui Base in state in a doua jumatate a anului,vizita care cu siguranta se va platii,base are nevoie de vizita asta pt a se bate cu caramida in piept ca el si Obama bleaaah.
-Actuala putere nu va pleca de la putere pana la alegerile din 2012,dar dupa 2012 este foarte probabil ca multi dintre greii puterii actuale sa faca politica(si afaceri), in baie asa ca au tot interesul ca in urmatorii 2 ani sa faca cat mai multe contracte de unde sa isi opreasca cascavalul.
-S-a renuntat la actualul acord cu FMI in primul rand pt a se putea merge pe un deficit bugetar mai mare,cel de 4,4% nu va fii respectat,ci se va merge pe unul de aproximativ 5%,care sa permita derularea mai multor contracte de partid, mai mici sau mai mari,cum sunt recentele contracte de infrastructura de pe coridorul 4 pan-european de ex.care au fst licitate recent,sau altele,afacerea avioanelor F-16 este posibil sa isi gaseasca locul intre tunurile acestei guvernari.
-Pomeni electorale de gen salarii sau pensii s-ar putea sa nu vedem nici in 2011-2012 si nici dupa,UE si FMI nu vor tolera dezvoltarea unui alt cancer financiar in urmatoarea perioada,perioada ce va fii in continuare deficila si vulnerabila,asa ca banii de avioane nu cred ca se vor duce in populisme.
februarie 23, 2011 at 5:35 pm
Da, dar in niciun caz n-o sa-l perieze Obama pe Base, ca-i un bun aliat, etc, etc, bla-bla…Si nu cred ca o sa-i ofere F-16! LM are trecere mare in ADMINISTRATIA americana, dar nu cred ca se vor amesteca in vreun fel. Daca o asemenea vizita se va confirma -Base se da oricum de ceasul mortii sa ajunga in State- va fi doar o vizita de…curtoazie(pentru Obama) si de imagine(pentru Base). Bine ar fi sa se lase cu contracte, dar ex. Bechtel nu pica deloc bine americanilor. Guvernul nostru, basca Base, nu e deloc considerat…serios. Nu cred ca se va lasa cu vreo intelegere in privinta F-16sh/noi +F-35 in viitor. Ar fi minunat sa ne trezim cu vreun contract ferm in privinta F-16 si inclusi in programul F-35(in postura de clienti potentiali). Nu se va intoarce Base cu ceva F-16 sh, date mocca de americani!Eu n-am prea mari sperante in acest sens!