Strategia de desfacere în bucăţi a Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice a dat roade: Rusia a fost salvată de la falimentul economic.

Militar, după ce au tras cu cerneală roşie dungi peste o mare parte din programe, acum ruşii sunt în urcare. După cum îi bănuiam, pe ici pe colo au conservat ce era mai practic şi au început să scoată de la naftalină, rând pe rând, câte ceva în care s-au pompat o vreme fonduri doar pentru apa şi sarea saramurii necesare celor stivuite în cămara optimismului pentru ca de ceva timp teancurile de ruble să fie din ce în ce mai groase.

Din fericire au trecut şi la măsuri de organizare întru eficientizare. De exemplu, consolidarea companiilor producătoare de avioane (strângerea sub denumirea de United Aviation Corporation a companiilor MiG, Suhoi, Tupolev, Irkut, etc. şi investind miliarde de dolari în noua corporaţie, ocazie cu care a fost salvat tradiţionalul brand MiG), la care se adaugă mai recenta unirea tuturor companiilor din domeniul elicopterelor într-una singură – Russian Helicopters – care deţine defalcat: 75 % din Rosvertol, 72 % din Mil Moscova, 99,8 % din Kamov, 60 % din Stupino Machine Production, 75 % din Ulan-Ude Aviation, 66 % din Kazan Helicopters, 100 % din Kumertau Aviation, 81 % din Reductor-PM şi trei sferturi din acţiunile Progress Arsenyev Aviation.

În urma unor calcule, a reieşit însă că pentru modernizare echipamentelor aflate în dotare sunt necesare 700 de miliarde de dolari. Pentru aceste cheltuieli, militarii solicită încă 1,5 procente din PIB, ceea ce ar duce la o alocare totală de 5 % din PIB pentru Apărare. În conformitate cu planurile guvernamentale, în deceniul următor, o treime din inventar va fi înlocuit iar la unele categorii se vor depăşi optzeci de procente.

Optimismul revine şi tinde să se transforme în real: recesiunea în Rusia a luat sfârşit, iar PIB-ul creşte din nou. Totuşi, SUA cheltuie cam de zece ori mai mult pentru Apărare…

Va culmina oare ascensiunea Rusiei cu o nouă Uniune a Republicilor Sovietice Socialiste?

Poate că da, desigur sub o altă etichetă şi fără multe din statele care ar trage-o în jos atât economic, dar şi din punct de vedere al securităţii din interiorul viitoarelor graniţe.

Reclame