Potul ar trebui sa-l asigure ei, recte castigatorii si indienii de serviciu. Lucrez langa ambasada sau consulatul (o sa ma uit mai exact) Pakistanului, o sa-i rog pe ei sa le transmita baietilor de la Delhi date despre competitia noastra. Noi mai mult decat respect pentru castigator (i), nu stiu ce sa punem la bataie. Asadar: cine credeti voi ca o sa umfle MMRCA-ul indian? Banuiesc ca o sa-mi spuneti si de ce. Iata care sunt concurentii:
– Mig-35
– F-16IN Super Viper
– F/A-18 Super Hornet
– Dessault Rafale
– Saab Jas-39 Grippen
– Eurofighter Typhoon
februarie 23, 2011
Pariu pe MMRCA-ul indian
Posted by Alex Neagu under Aviaţie | Etichete: Dessault Rafale, Eurofighter Typhoon, F-16 Super Viper, F/A 18 Super Hornet, MiG-29, MiG-35, Saab Jas-39 Grippen |[20] Comments
februarie 23, 2011 at 12:14 pm
OK, hai ca fac eu deschiderea: Rafale.
Consider ca va fi Rafale pentru ca indienii nu numai ca sunt multumiti de Mirage 2000, dar infrastructura & mentenanta nu vor necesita investitii si complicatii majore pentru exploatarea unui nou, asemanator ca rol, dar mult mai performant avion frantuzesc.
In plus, Rafale exista nativ si in varianta pentru portavion si este usor, mai usor decat Super Hornet.
Un alt mare avantaj este transferul tehnologic si chiar accesul la coduri & software, iar la aceste ultime doua aspecte nu stiu cati dintre competitori vor asigura asa ceva in oferta lor. Ce-i drept, la acest moment nu m-am documentat si stiu asta doar despre Rafale.
P.S.: Avand in vedere ca Alex v-a batut un apropos si pentru o motivatie voi sterge orice raspuns de gen „MiG” si atat, ori „Parerea mea e ca va fi Gripen” si lipsa considerentelor care au dus la opinia voastra, bla-bla.
februarie 23, 2011 at 12:19 pm
Boeing F/A-18 Super Hornet International.
De ce: multirol cu capabilitati demonstrate, tehnologie matura de ultima generatie si cea mai mica semnatura radar dintre toate avioanele care iau parte la competitie. Oferta economica este foarte buna si e garantat de Unchiul Sam.
februarie 23, 2011 at 12:49 pm
Eurofighter Typhoon. Pentru ca imi place mie, pentru ca este mai bun decat Rafale (lol) si pentru ca criteriile in functie de care se va alege avionul nu tin cont de raportul calitate pret. In definitiv, bugetul e specificat deja, cine vrea sa vanda trebuie sa se incadreze.
februarie 23, 2011 at 3:37 pm
Typhoon.Este cel mai potent si puternic multirol oferit.Poate pulveriza tot ce au pakistanezii si chinezii ,in acest moment.Capacitate mare de incarcare pe aripa,posibilitatea de a functiona in regim de fortaj mult timp(calitate unica) si mai ales accesul la tehnologia militara europeana.
Typhoon -ul chiar este un avion nou,pe o platforma noua!Si extrem de important poate efectua manevre de lupta la Max.G in conditii de incarcare maxima.
februarie 23, 2011 at 3:53 pm
Daca as avea paralutele alora as lua Typhoon T3. Pe piata nimic nu-i mai bun ca asta, fiind singurul care ar putea pune probleme Suhoi-ului.Scump dar face!
februarie 23, 2011 at 5:08 pm
MiG-35. Pentru ca, in buna traditzie a popoarelor fratzesti sovietic si indian, unde sta Mig29, Il38, atatea si atatea jucarii facute ursareste intre Urali si marea Ohotsk, de ce n-ar sta si 35u’? In fond, e compatibil cu tot ce trag celelalte.
februarie 23, 2011 at 8:17 pm
Eu am mai spus si in alt post ca Mig-35 va castiga detasat.
De ce? Argumentele le gasiti deja in istoria Indiei cu Rusia.
Si inca ceva, am senzatia ca aceasta „licitatie” e ca in romania, daca gaseste un prost care sa faca toata treaba bine (Typhoon, f-urile si restul) daca nu mergem pe aceeasi barba si relatii, adica Rusia.
Si cum ceilalti nu vor ceda un cent la contracte, ramane Mig-35 GARNTAT.
februarie 23, 2011 at 11:04 pm
Eu eram tentat sa scriu ca va castiga MIG 35, dar dupa ce citii ce scrisa Alex Neagu le dau mari sanse indienilor sa se plimbe cu Typhoon , avand in vedere ca la o comanda asa mare o sa mai scada din pretentii si englezii daca vor sa continue programul asta .
Daca englezii nu lasa la pret, are mari sanse Rafale pentru ca seamana cu Mirage 2000 dar si pentru ca a doua mare achizitie de avioane din lume au facut-o indienii atunci cand au luat 180 de avioane Airbus .
Ei au facut cea mai mare achizitie la vremea aia dar s-au bagat chinezii la un contract mai mare cu Boening .
Deci, dupa ce citesti chestiile astea ajungi la concluzia ca Typhoon o sa fie castigator daca are un pret corespunzator .
februarie 28, 2011 at 12:21 pm
Citind despre raportul Lockheed Martin care spune ca licitatia cantareste mult in favoare mono-motoarelor prin greutatea pe care o da costului pe ciclul de viata in totalul criteriilor, as zice ca Typhoon (costuri absolut enorme) si Rafale nu pot castiga.
Poate India va achizitiona direct ceva de genul asta, insa nu 136, ar da faliment cu asa ceva – Austria are vreo 14 si nu le poate opera din cauza costurilor, nu-i vad pe indieni reusind cu un astfel de program.
MiG 35 s-ar putea potrivi pe India destul de bine – insa nu stiu daca la versiunea asta au rezolvat problema motorului care la MiG 29 producea costuri imense de operare. Daca da, ar putea fi in carti, desi semnele sunt destul de proaste pentru ei – si in primul rand faptul ca s-a tinut licitatie internationala indica ca India vrea tehnologie occidentala.
Raman Gripen si F-16 IN – dar si o posibila supriza din partea Boeing F-18, care are costuri mult mai reduse de operare decat Typhoon sau Rafale, dar fiind bimotor cara mai mult armament decat Gripen sau F-16.
Dintre astea, eu as paria pe Gripen IN (sau NG) in ideea ca e un program in dezvoltare, fata de F-16 care e un program incheiat. F-18 E/F ar fi a doua optiune, sub rezerva transferului tehnologic – nu stiu ce le pot da americanii, pentru ca se vor teme ca tot ce dau ajunge in Rusia – si chiar daca nu mai sunt adversari acum, nu cred ca vor ca rusii sa vanda apoi mai departe prin toata lumea chestii avansate.
E greu de pariat, dat fiind ca licitatia e foarte tehnica, sunt sute de parametri pe care ii considera, nu stim exact ce greutate se da fiecarui criteriu, etc.
Pronosticul meu e ca fortele aeriene vor selecta in curand 2-3 modele care le satisfac cerintele si apoi decizia se va muta la alt nivel.
Eu asa as face, as lua 2-3 si as merge mai departe, chiar daca as fi ales deja unul care imi place cel mai mult, trebuie tinut sub presiune competitiva ca sa scot maximul posibil.
februarie 28, 2011 at 12:38 pm
Eu nu inteleg de ce rusii nu invie proiectul Mig 33, si mai ales de ce l-au dat chinezilor .
Sunt sigur ca MIG 33 castiga competitia asta .
Poate ca ar castiga F16, dar pentru ca toata lumea stie ca F16 are mari probleme cu priza de aer amplasata sub burta care aspira orice pietricica de pe pista , e de mirare daca o sa castige F16.
februarie 28, 2011 at 1:01 pm
nu prea cred nici eu ca F-16 va fi ales – cand o tara isi ia avion incepe un program pentru urmatorii 30-40 de ani – F-16 si-a trait traiul, si-a mancat malaiul, programul e incheiat, producatorul nu mai face updates, nu mai dezvolta nimic la el, asa ca nu vad de ce l-ar comanda cineva in 2011.
OK, stiu ca Irak si parca Emiratele au comandat recent niste bucati de F-16, insa acolo le baga pe gat americanii, sa mai contribuie si ei la costul prezentei americane din zona.
februarie 28, 2011 at 1:45 pm
Irakienii au renuntat sa mai dea peste 900 de milioane de dolari pentru tinichelele americane .
februarie 28, 2011 at 12:52 pm
Mig-ul are marele dezavantaj de a veni cu un model nou, chiar daca Mig-35 este de fapt un Mig-29 pe steroizi. Problema este ca tehnologia plus fata de Mig-29 nu beneficiaza de nivelul de testare al F-18-ului.
Nu stiu. Eu cred ca Mig-ul s-a retras deja din competitie, de fapt, ideea de a aduce un avion care nu zboara ridica un semn de intrebare.
Americanii au un mare dezavantaj: transferul tehnologic pe care indienii il vor. Englezii si francezii au deja legaturi stranse cu indienii si de cand cu Hawk-ul BAE, e clar ca exista premizele unei achizitii europene. Oricum, asa cum am mai spus, oricine ar vinde trebuie sa se incadreze in bugetul indicat de indieni pentru numarul de aparate dorit.
februarie 28, 2011 at 1:03 pm
bugetul de achizitie e una, bugetul programului, care contine life-cycle cost, e alta. Inteleg ca India pune accentul pe life-cycle cost, ceea ce ii cam omoara pe Typhoon.
Sigur, ce s-ar mai bucura europenii sa mai gaseasca un client, poate atunci ar mai respira si ei si ar putea chiar sa faca Tranche 3.
februarie 28, 2011 at 1:39 pm
Poate ca rusii au vrut sa faca rost de niscaiva tehnologie noua cu ajutorul indienilor, pentru ca nu trebuie sa uitam ca India primeste asistenta din partea Federatiei Ruse ca sa-si dezvolte industria aviatica .
februarie 28, 2011 at 1:52 pm
din ce inteleg eu, la partea mecanica rusii stau foarte bine, si de fapt nu prea s-au mai inregistrat mari progrese – cu exceptia unor aspecte de eficienta si prevenire a problemelor – de ex. on condition maintenance – insa a evoluat mult partea electronica iar aci rusii au evoluat mai lent decat occidentalii.
sa ne gandim cum a evoluat computerul personal in ultimii 30 de ani – un mic telefon face acum operatiunile pe care le facea un ditamai IBM care avea nevoie de o cladire proprie. aici e treaba unde nu sunt rusii pusi la punct.
februarie 28, 2011 at 1:57 pm
Eu cred ca in maxim 10 ani o sa recupereze rusii, chiar daca s-ar putea sa fie prea tarziu .
februarie 28, 2011 at 5:17 pm
Legat de Mig-35 stiu ca exista o propunere/proiect de integrare a radarului Elta-2056 pe acest avion,reusind astfel sa amelioreze principala deficienta a avioanelor rusesti.
februarie 28, 2011 at 1:42 pm
MIG-35 a mai fost prezentat la Aero India in anii precedenti, insa anul asta n-a mai venit – putin ciudat din partea rusilor – ori sunt siguri ca au castigat si n-au mai vrut sa dea banii aiurea sau sa riste vreun incident, ori n-au nicio sansa. Vom afla in curand.
februarie 28, 2011 at 1:47 pm
Problema rusilor este ca nu au un motor mai de dofta, si asta ii trage mult in jos .