Merkava 4 cu sistem Raphael Trophy

Cu tot balamucul din zona, evreii isi vad de treaba lor. In ianuarie, la granita cu fasia Gaza, niste palestinieni de treaba au lansat asupra un atac cu rachete Kornet. Nu s-au intalnit cu Merkava 4 prevazut cu sistemul defensiv produs de Rafael- Trophy. Au lasat-o pentru 1 martie.

Mai precis, aceiasi palestinieni prietenosi au aruncat cu un RPG intr-un Merkava d-asta care patrula prin zona. RPG-ul a facut poc, sistemul de senzori activi ai Trophy-ului Elta System’s EL/M 2133 ‘WindGuard’ au clasificat amenintarea ca fiind „rahat, nu-i fleac, ne ciuruiesc”, au alertat echipajul (lol) si au monitorizat racheta in timp ce se apropia. Apoi, atunci cand asta a intrat in zona de actiunie, Trophy si-a activat sistemul de contramasuri distrugand proiectitul la o distanta sigura. Apoi, baietii din tanc au tras si-n aia de i-au luat pe ei la rost. Cam asa a fost botezat in lupta Trophy-ul.

Israelul, ca una dintre tarile cu antrenament constant pentru armata din dotare, a inteles ca tancurile lor, desi foarte reusite, sunt totusi la fel de vulnerabile ca orice alt tanc in conflictele urbane. In timpul celui de-al doilea razboi din Liban din 2006, peste 40 dintre tancurile sale au fost lovite, majoritatea de catre rachete-antitanc trase de Hezbollah din pozitii camuflate. IDF a fost astfel nevoit sa accelereze construirea si implementarea unui sistem de protectie activa iar Trophy a fost extins pentru Merkava 4 si vehiculele de lupta ale infanteriei Namer.

O varianta diferita a sistemului a incheiat un ciclu de testare de 6 saptamani pe un vehicul Stryker care a incasat la greu rachete si alte proiectile. Se pare ca americanii sunt si ei destul de interesati de sistem mai ales ca Trophy are si variante pentru vehicule usoare.

Sursa: Defense Update

Reclame