Cu ochii la aia de le vor fi in curand vecinii, adica chinezii, americanii pun bani deoperate pentru un nou bombardier stealth cu raza mare de actiune. Momentan au strans cam 3,7 miliarde de dolari dar, tinand cont de faptul ca B-2-ul inca costa 2 miliarde bucata, nu stiu cat de departe vor ajunge. Ideea este ca americanii simt nevoia sa treaca de sistemul defensiv chinez, nevoie acutizata de cand Beijing a facut poze la clona lor de generatie 5 si le-au dat drumul pe net.
Programul a fost deja inclus in bugetul pe 2012 iar viitorul aparat ar urma sa fie produs in 100 de exemplare, orientate in special in Pacific.
Faza aiurea pentru americani este ca sunt atrasi intr-un nou joc de inarmare in care vor trebui sa faca fata atat rusilor cat si chinezilor. Daca primii sunt inca trasi inapoi de timp si de stocul mare de arme invechite, chinezi, care sufera si ei de aceeasi problema, reusesc totusi sa tina pasul cu SUA, cel putin asa a fost in 2010. Teoretic macar, chinezii au reusit sa aduca in faza de testare un avion de generatie 5, J-20-ul cel faimos, o noua serie de rachete balistice anti nava si mai mult de-atat, au egalat americanii la numarul de sateliti lansati, adica 15.
Ce ar trebui sa aiba noul bombardier stealth? Conform cerintelor statului major inter-arme, arme balistice si nuclearea de ultima generatie, drone stealth operate direct de la bord, sisteme defensive care ar urma sa implementeze tehnologie laser.
Momentan, strategia defensiva americana in zona Pacificului implica o prezenta masiva in Japonia, Coreea de Sud si chiar Taiwan, concentrarea fiind pe fortele navale si pe cele de bombardament, zonei fiindu-i dedicata nu mai putin de 160 de bombardiere strategice de tip B-1 Lancer, B-2 Spirit si B-52 Stratofortress.
Sursa: Global Military
martie 10, 2011 at 1:29 am
mai degraba noul bombardier o sa manance banii americanilor degeaba. dar reclama va fi buna si va actiona ca deterrent.
complexul militar industrial e mare si cere de mancare, pana cand ii vor aduce in sapa de lemn.
dupa toate probabilitatile, bombardierul nu va avea ocazia sa se afirme contra unui adversar competent.
iar cu ceilalti toate razboaiele ne arata ca trebuie sa ai trupe pe teren. in WWII, coreea, vietnam, irak, afganistan, etc – americanii au vazut limitele suprematiei aeriene. iti da un avantaj, dar nu e indeajuns sa castigi meciul.
asa ca mai bine ar dezvolta armament pentru infanterie, elicoptere, transportoare si chestii mult mai folositoare cu adversarii reali de prin pesteri si colibe.