Submarin clasa Whiskey

Sursa: Wikipedia

Conform unor dezvăluiri recente, o companie suedeză de explorări maritime, cartografiind apele teritoriale Suedeze în 2009, a descoperit epava unui submarin rusesc din clasa Wiskey. Vestea a fost raportată Marinei Suedeze, care a declarat prompt că acesta era un submarin retras din activitate, care a fost pierdut scufundându-se în timp ce era remorcat de o navă rusească în drum către dezmembrare şi că această informaţie nu se merită a fi comunicată… Desigur, printre dinţii strânşi ai celor care ştiau de submarin, s-au strecurat cuvintele şi iată că acum toată lumea ştie despre Wiskey-ul rusesc.

Se pare că submarinul ar fi unul dintre cele detectate şi atacate cu încărcături de adâncime prin anii ’80, perioadă în care în mode frecvent submarinele sovietice intrau în apele suedeze pentru antrenament (pentru a verifica dacă pot intra şi apoi ieşi din apele teritoriale protejate, în misiuni de spionaj, etc.). Suedezii nu s-au arătat amuzaţi de aceste incursiuni şi au protestat, fapt care nu i-a amuzat nici pe comunişti care au negat, iar pe final s-a lăsat cu bombardamente de adâncime de pe urma cărora se crede că Uniunea Sovietică a pierdut câteva submarine, în mare parte bătrâne nave din clasa Wiskey.

Acum, că descoperirea a fost… descoperită, câţiva politicieni suedezi solicită o investigaţie a epavei, pentru a se analiza dacă se poate găsi câte ceva folositor ori periculos, ştiindu-se faptul că unele submarine din clasa Wiskey aveau la bord torpile cu încărcătura de luptă nucleară.

Asta ne-ar mai lipsi: Suedia deţinătoare de armament nuclear!

Sursa: Strategypage.com