Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, autorizarea unei zone de excludere aeriana si luarea „tuturor masurilor necesare”- ceea ce presupune o actiune militara – pentru protejarea civililor, impotriva fortelor liderului Muammar Gaddafi. Rezolutia lasa cale libera aliatilor pentru lovituri aeriene impotriva obiectivelor militare libiene.

Zece dintre cele 15 state ale Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, in timp ce Rusia, China si Germania s-au abtinut. Nu au existat voturi impotriva rezolutiei.

Decizia Consiliului de Securitate a starnit rafale de bucurie in randul protestatarilor anti-Gaddafi, la Benghazi, potrivit Al Jazeera.

Presedintele SUA, Barack Obama, premierul britanic, David Cameron si presedintele francez, Nicolas Sarkozy au convenit sa coordoneze indeaproape pasii urmatori si sa colaboreze cu partenerii arabi si alte organizatii internationale pentru a asigura punerea in aplicare a rezolutiilor ONU in Libia.

Franta vrea declansarea unei actiuni militare imediat dupa ce ONU va da unda verde, a declarat prim-ministrul francez, Francois Fillon, potrivit AFP.

Italia e pregatita sa-si isi puna la dispozitie bazele militare pentru punerea in aplicarea a rezolutiei adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat o sursa guvernamentala, citata de Reuters.

Baza aeriana de la Sigonella din Sicilia, care ofera suport logistic pentru Flota a sasea a Statelor Unite este una din bazele militare NATO cele mai apropiate de Libia si ar putea fi folosita in orice operatiune militara.

Canada va trimite in Libia sase avioane de vanatoare CF-18, participand astfel la punerea in aplicare a rezolutiei Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite pentru stabilirea unei zone de excludere aeriene, potrivit mass-mediei canadiene.

Intre timp Muammar Gaddafi si-a schimbat tactica din ratiuni umanitare si nu mai intentioneaza sa atace orasul Benghazi, fief al rebelilor, a anuntat joi seara CNN, la putin timp dupa ce ONU a aprobat rezolutia de impunere a unei zone de exludere aeriana in Libia.

‘Tocmai am primit un apel de la unul dintre fiii lui Gaddafi. El mi-a spus ca tactica este pe cale sa fie schimbata in jurul Benghazi si ca armata nu va intra in oras. Ea va lua pozitie in jurul bastionului’ rebelilor, a precizat un corespondent al CNN la Tripoli.

Libia este gata sa incheie un armistitiu cu rebelii, dar vrea sa discute inainte detaliile aplicarii acestuia – a declarat, la o conferinta de presa, adjunctul ministrului de externe Khaled Kaaim, citat de France Presse. Khaled Kaaim a facut aceste afirmatii la scurt timp de la aprobarea unei rezolutii de catre Consiliul de Securitate al ONU, care a votat in favoarea instituirii zonei de excludere aviatica in Libia.

Sursa: Hotnews

Anunțuri